Bingöl lavanta kokacak

İngiltere'de yaşayan Dicle Sevim Sertkaya ve İstanbul'da yaşayan emekli öğretmen ablası Zühriye Sertkaya Bütün'ün 3 yıl önce memleketleri Bingöl'ün Kabaçalı köyünde deneme amaçlı ektikleri lavantalar, hasadın ardından yağ analizi için Isparta'ya gönderildi.

Haberler 24.07.2019 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ngilterede yaayan Dicle Sevim Sertkaya ile stanbulda yaayan emekli öretmen ablas Zühriye Sertkaya Bütünün, 3 yl önce memleketleri Bingölün Kabaçal köyünde deneme amaçl ektikleri lavantada hasat yüz güldürdü.

Doup büyüdükleri topraklara vefa borcunu ödemek için proje hazrlayan iki kz karde, Kabaçal köyündeki 3 dönüm arazilerine üç yl önce deneme amaçl lavanta ekti.

çorak topraklarn deerlendirilerek kentin kalknmasna destek olunmas amacyla büyük umutlarla ekilen lavanta Bingöl topran sevdi.

Hiçbir kimyasal kullanlmadan doal ortamda yetitirilen lavantann bu ylki hasad yapld. Salk ve kozmetik alannda kullanlan, çay olarak da tüketilen lavantadan alnan örnekler ya analizi için Ispartaya gönderildi.

Büyük umutla ekilen, görüntüsü ve kokusu ile ilgi gören lavantann bölgede üretiminin yaygnlamasn isteyen iki kardein hedefi, ilenmesi için tesis kurmak, elde edilecek ya kozmetik sektörüne pazarlamak.

- Buraya bir umut ekmek istedik

Zühriye Sertkaya Bütün, Bingöl ve Karer dalarnn lavanta kokmas için kardei ile hazrladklar projeyi sürdürdüklerini söyledi.

K aylarn stanbulda yaz aylarn ise memleketi Kabaçal köyünde geçirdiini anlatan Bütün, emekli olduktan sonra kardei ile arazilerinden bir bölümüne az su isteyen bir bitki olduu için kolay yetieceine inandklarn lavanta ekmeye karar verdiklerini belirtti.

Bütün, ilk yl verim alamadklar ürünün ikinci yl da ekimini yaptklarn ifade ederek, hasadn yaptklar lavanta bitkisini ya analizi için Ispartaya gönderdiklerini anlatt. Bütün, analizin bekledikleri kalitede çkmas halinde daha geni alana lavanta ekimi yapacaklarn aktard.

- Her türlü destei sunmaya hazrz

Tarm ve Orman l Müdürü Burhan Bahadr da ngilterede yaayan Bingöllü Dicle Sevim Sertkayann da giriimiyle Bingölde 3 dekar alanda gerçekletirilen, kurak alanlarda yetime kabiliyeti bulunan ve pazar sorunu bulunmayan lavanta ekiminin bölge halkna büyük bir heyecan yaattn belirtti.

Ana Sayfaya Git