Bingöl'de gizemli 'külahlı taş', sosyal medya sayesinde fark edildi

BİNGÖL'de, peribacalarını andıran külahlı taşın, bir kişi tarafından sosyal medyada paylaşılınca fark edildiği ortaya çıktı.

Haberler 06.05.2018 - 12:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingölde, volkanik faaliyetler sonucu oluan, görsel güzellii ile görenleri büyüleyen ve halk arasnda peribacalar olarak adlandrlan külahl tan, turizme kazandrlmas bekleniyor. Merkeze bal Kartal köyü yaknlarnda bulunan külahl ta, bir kiinin sosyal medya hesabnda paylamasyla fark edildi. Külahl talarn tarihi ise oldukça eskiye dayanyor. Bölge halk, oluumlarn köyün tarihinden de eski olduunu ifade ederek, alann turizme kazandrlmasn istiyor.

TURSTLERN GELP ZYARET ETMELERN BEKLYORUZ

Köy sakinlerinden Yusuf çahan, bu yapnn kimsenin dikkatini çekmediini ifade ederek, Külahl ta yllardr var, ama kimsenin dikkatini çekmemi. Köyümüzdeki bir vatandan burada resim çekip sosyal medyada paylamasyla bu doal güzelliin farkna vardk. Köyümüze turistlerin gelip ziyaret etmelerini bekliyoruz. Her taraf güzelliklerle dolu olan bölgemize gelip görmelerini istiyoruz. Bölgeye yolun yaplmasyla yerli ve yabanc turistlerin geleceine de inanyoruz dedi.

DÜÜN ALAYININ TA KESLMESYE OLUTUU RVAYET

Kartal köyünde yaayan Salih çahan ise, bu yaplarn rivayete göre bir düün alaynn ta kesilmesiyle olutuunu dile getirerek, 300-400 yldan beridir bu talarn var olduu söyleniyor. Bu oluumlar dedelerimizden önce de varm. Rivayetlere göre bir düün alaynn ta kesilmesiyle bu külahl talar olumu diye konutu.

ÜLKEMZDE ENDER OLARAK BULUNABLEN BR SAHA

Bingöl Üniversitesi Corafya Bölümü Öretim Görevlisi Yardmc Doçent Doktor Vedat Avc, ender görülen bu oluumlarn korunmas ve turizme kazandrlmas gerektiini belirterek, Literatürde gaz kurtulma kanallar veya gaz bacalar olarak adlandrlan yeryüzü ekillerini inceledik. Bu saha, ülkemizde ender olarak bulunabilen bir sahadr. Peri bacalarn andryor, ancak peri bacalar deildir. Bu ekiller, patlamal volkanik faaliyetlerle oluur. Oluumlarndan ksa süre sonra d kuvvetler tarafndan andrlarak ortadan kaldrlabiliyor. Ender olarak bulunmas nedeniyle sahann turizme kazandrlmas gerektiriyor. Bu nedenle ilgili kurulularn burann tanmn yapmas ve sahann d kuvvetlere kar anmasn önleyici çeitli tedbirleri almas gerekiyor. l merkezine oldukça yakn bir konumdadr. Karayolunun da ulam olmas, yeterli tantm yapld takdirde turist akmna yol açabilir. Ülkemizde böyle bir eklin varln gösteren herhangi bir çalma bulamadk. Dünyada ve ülkemizde ender görülen ekiller, turizm konusunda ciddi katk salayacaktr. Turizme kazandrlmas için gerekli çalmalarn yaplmasn öneriyoruz dedi.

BAVURU ONAYLANIRSA KORUMA ALTINA ALINACAK

Bingöl l Kültür ve Turizm Müdürü Kasm Barman ise alan için Erzurum Kültür Varlklarn Koruma Bölge Müdürlüüne bavuru yaptklarn, onayland takdirde koruma altna alnacan belirterek, Kartal köyünde bulunan külahl talar doal, kendiliinden olutuu için Erzurum Kültür Varlklarn Koruma Bölge Müdürlüüne bavuruda bulunduk. Bavurumuz onayland takdirde bu külahl talarn nasl olutuu hakknda da aratrmalar yaplp sit alanna ve etraf kapatlarak koruma altna alnmas için çalmalar balayacak eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git