Binlerce yıllık mikrobiyalitler

Van Gölü'nde su çekilince binlerce yıllık mikrobiyalitler ortaya çıktı

Haberler 12.06.2021 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Su seviyesinin azald Van Gölünde binlerce yllk mikrobiyalitler kyya yakn bölgede gün yüzüne çkt.

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öretim Üyesi Mustafa Akku, AA muhabirine, dünyann en ilginç ekosistemine sahip Van Gölünde sodal göllerde görülen mikrobiyalitlerin olduunu söyledi.

Gölün derinliklerindeki tatl su çklarnda oluumu binlerce yl bulan mikrobiyalitlerin büyük yaplar oluturduunu belirten Akku, öyle dedi:

Dünyann farkl yerlerindeki mercanlarn boyu 5-10 metreyken Van Gölündekilerin boylar 30-40 metreyi bulabiliyor. Yani gölün dibine indiinizde adeta çiçek açm aaçlar gibi devasa mercanlar görebilirsiniz. Bugünlerde Van Gölü sularnn çekilmesiyle dünyann en gizemli bu yaplar gün yüzüne çkt. Görmek isteyenler için adeta bir frsat dodu.

GÖL çEKLNCE ORTAYA çIKTI

Akku, mikrobiyalitlerin binlerce ylda olutuuna dikkati çekerek unlar kaydetti:

Bugün Van Gölünde ortaya çkan mikrobiyalitler küçük boylarna ramen binlerce yl yanda. Bu mercanlar özellikle bölgenin yüzlerce yl önceki iklimine yönelik büyük gizemler, srlar barndryor. Bundan yüzlerce yl önce Erek Da civarnda hangi aaçlar yetiiyordu dediimizde, Van Gölündeki mikrobiyalitlere ve gölün tabanna bakmamz gerekiyor. Bunlar adeta bu bölgenin birer ahidi, tarihi, hayatn kaydeden birer kitaplar gibi ve gölün derinliklerinde merakllarn bekliyor.

Baz bölgelerde 200 metreye varan yatay çekilmenin yaand Van Gölü kylarnda ortaya çkan mikrobiyalitleri görmek isteyenler, Geva ilçesinin nköy Mahallesi kylarna geliyor.

Ana Sayfaya Git