Binlerce yıllık mikrobiyalitler

Van Gölü'nde su çekilince binlerce yıllık mikrobiyalitler görüntülendi

Haberler 23.09.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Su seviyesinin azald Van Gölünde binlerce yllk mikrobiyalitler kyya yakn bölgede gün yüzüne çkt.

Küresel snmaya bal scaklk art ve youn buharlamann yaand Van Gölünde baz bölgelerde su seviyesinin azalmasyla, oluumu binlerce yl süren mikrobiyalitler görülmeye baland.

Erci ilçesinin Gölaz mevkisinde doa tutkunlar ve fotorafseverler, ortaya çkan mikrobiyalitleri fotoraflad.

Bölgede inceleme yapan Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öretim Üyesi Mustafa Akku, AA muhabirine, Van Gölünde dünyann en büyük mikrobiyalitlerinin olduunu söyledi.

SULAR çEKLNCE

Gölün metrelerce altnda tatl su çklarndaki bu oluumlarn büyük yaplar haline geldiini anlatan Akku, unlar kaydetti:

Gölde sularnn çekilmesiyle küçük ehirleri andran büyük alanlar kapsayan yaplar ortaya çkyor. Daha önce dal yapmayanlar bu mikrobiyalitleri göremiyordu. Ama artk bu yaplar karada. Fotoraf tutkunlar da bu frsat deerlendirmeye çalyor. Bu yaplar ayn zamanda bölgenin geçmi iklimi hakknda önemli bilgiler veriyor. Bir santimin bile bin yla yakn süreçte olutuunu görmekteyiz. Dolaysyla bölgenin geçmiini bize sunan birer kitapçk gibi.

Doa fotorafçs Doaç Hüseyin Kutlu da Ülkemizin esiz güzelliklerine burada tanklk ettik. Dünyada sadece belirli bölgelerde bulunuyor. Bu nadir güzellikleri fotoraflamak güzel bir duygu. dedi.

Bunun doaseverler için esiz bir deneyim olduunu belirten Gülen Günay ise Hakknda az çok bilgiye sahiptik ama burada canl fotoraflama ans bulduk. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git