Bir ayda 4 kişi boğuldu ama önlem yok

Ölümlere yol açan ihmale tepki gösteren yurttaşlar, kanalların etrafında bir an önce önlem alınmasını istedi.

Haberler 15.07.2018 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Silvanda yer alan DSye ait sulama kanallarnda etrafnda güvenlik önlemlerinin bulunmamasndan kaynakl son bir ay içerisinde 4 kii boularak yaamn yitirdi. Ölümlere yol açan ihmale tepki gösteren yurttalar, kanallarn etrafnda bir an önce önlem alnmasn istedi.

Diyarbakrn Silvan ilçesine bal Malabadi Mahallesinde yer alan Devlet Su lerine (DS) ait sulama kanallar yeterli tedbirlerinin alnmamasndan dolay can almaya devam ediyor.

Batmann Kozluk ilçesine bal Yeniçalar (Zilan) köyü muhtar Ahmet Sayarn, kanala düen olunu kurtarmaya çalrken akntya kaplarak boulmasnn ardndan Diyarbakrn Silvan ilçesine bal çevriksu (Girik Boto) köyünde arazilerini sulamak isterken sulama kanalna düen Selman Kzlçiçek (18) ve aabeyi Frat Kzlçiçek dütükleri kanalda boularak can verdi. Onlarn yan sra ailesi ile birlikte Malabadi Mahallesinde yaayan ve 1 Temmuzdan beri kayp olan Yusuf Ylmazn (14) cenazesi de yine sulama kanalnda bulundu.

Araçlarn yol güzergahnn ve yerleim yerlerinin yan bandan geçen bu su kanallarnn etrafnda herhangi bir güvenlik önlemi yok. Özellikle yaz aylarnda artan scaklklardan kaynakl serinlemek için bu kanalara girenler boulma tehlikesi ile kar karya. Bu ölümcül tehlikeye ramen, özellikle çocuklar ve gençlerin kanalda yüzmeye devam etmesi dikkat çekiyor.

Su kanalarna yakn yerleim yerlerinde yaayan yurttalar ise, yaanabilinecek yeni vakalardan endieli. Ölümlere yol açan bu ihmale tepki gösteren yurttalar, yetkililerin bir an önce kanallarn çevresinde güvenlik önlemleri almasn istedi.

GREN BR DAHA çIKAMAZ

Hüseyin Turan (48) adl yurttaa göre, kanallarn etrafndan herhangi bir önlem alnmamas büyük ihmalkarlk.

Kanaln yerleim alanlarna çok yakn olduunu ve buna ramen herhangi bir önlemin alnmadn belirten Turan, DS bu kanallar yaptnda tepki gösterdik. Kanallarn köylerin içerisinden geçtiini söyledik. Bu kanallar yerleim yerlerine uzak yerlerden götürün. Ama yaplmad dedi.

Kanallardaki suyun debisinin oldukça yüksek olduunu da belirten Turan, Bu kanallara kim düerse ya da girerse çkamaz. Burada çocuklarmz var. Kanala dümeleri halinde kesinlikle ölürler. Ama herhangi bir önlem alnmyor diyerek, yan balarndaki tehlikeye dikkat çekti.

BR AN ÖNCE ÖNLEM ALINSIN

Kanaln etrafnda bir an önce güvenlik önlemlerinin alnmasn isteyen Turan, kanallarn üstünün tellerle örtülmesi veya kapatlmas gerektiini vurgulad. Yaanan ölümlere de dikkat çeken Turan, Biz bunun acsn yayoruz. Bundan sonra ölümlerin olmamas için yetkililer bir an önce önlem alsn. Yoksa ölümler artacak diye konutu.

KORKUYORUZ

20 metre aralklarla basamaklklar yaplabilinir, tel örülebilinir ya da kanaln üstü tamamen kapatlabilinir. Kanallarn etrafna demir korkuluklar örülebilinir diyen Salih Bilmez (28) adl yurtta ise, maliyetinin yüksek olmasndan kaynakl bu önlemlerin alnmadn ifade etti.

Mahalledeki çocuklarn serinlemek için kanallara girdiini belirten Bilmez, Ölümlerin olmamas için bir an önce önlem alnsn. Bizler, çok korkuyoruz. çocuklarmzn ölümlerinden korkuyoruz. Bizlerden habersiz bu kanallara giriyorlar ve ne yazk ki ac sonla kar karya kalyoruz dedi.

Her yl ölüm vakalar ile kar karya kaldklarn kaydeden Bilmez, Yüzme bilen birileri olsa bile bu kanalda boulur. Biran önce önlemler alnsn diye konutu.

Ana Sayfaya Git