Bir mahkumiyet bilmecesi!

Diyarbakır’da kendisine ait olmayan bir arazide kenevir yetiştirdiği suçlamasıyla yargılanıp, hapis cezası verilen Salih Yıldız (70), cezasını yattıktan sonra arazinin kendisine ait olmadığı ortaya çıkınca yeniden yapılan yargılamada bu kez beraat etti.

Haberler 19.11.2019 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Kulp ilçesinde yaayan 70 yandaki emekli korucu Salih Yldz, Jandarmann Kulp ilçesi All Mahallesinde 15 Austos 2007 tarihinde yapt operasyonda, arazide ele geçirilen 60 bin kök Hint keneviri bitkisini yetitirmekten sorumlu tutularak gözaltna alnd. Jandarma Komutanlna ihbarda bulunan ve tank olarak dinlenen dönemin mahalle muhtar smail Ayçiçek, söz konusu arazinin Diyarbakrn Lice ilçesinde yaayan Yldza ait olduunu söyledi.

Muhtar smail Ayçiçek alnan ifadesinde Köylüler arazinin Salih Yldza ait olduunu söyledi derken, Salih Yldz ise ifadesinde arazinin kendisine ait olmadn, All Mahallesine sadece bir kez akraba ziyareti için gittiini ve kendi arazisinin söz konusu tarladan 300 metre uzak bir mesafede olduunu beyan etmesine ramen hakknda Diyarbakr 1inci Ar Ceza Mahkemesinde Hint keneviri ekmek suçlamasyla dava açld.

GÜVENLK GEREKçESYLE KEF YAPILMADI

Yarglama srasnda Ayçeiçekin avukat mahkemeden keif talebinde bulundu. Talebi kabul Diyarbakr 1inci Ar Ceza Mahkemesinin keif ilemi için güvenliin salanmasn istedii Kulp Jandarma Komutanl, güvenliin salanamayacan yant verdi. Bu yüzden keif ilemi yaplamad.

TANIK BEYANIYLA 4 YIL 2 AY CEZA

Keif ilemi yaplmakszn sürdürülen yarglamada sonucunda mahkeme, Yldzn üzerine atl Hint keneviri ekmek suçunu ilediine kanaat getirerek 4 yl 2 ay hapis cezas verdi. 2009da temyiz için Yldzn avukatnn Yargtaya gönderdii yerel mahkeme karar, 2011 ylnda onand.

ARAZ BAKASINA AT çIKTI

Yargtayn kararndan habersiz bir ekilde yaamn sürdüren Yldz, 2016 ylnda gözaltna alnp tutukland. Yldz, 1 yl 9 ay 38 gün cezaevinde yattktan sonra Tapu Kadastro l Müdürlüünden gelen bir belge davann seyrini deitirdi. Kulp ilçesinde 2010 ylnda yaplan kadastro çalmalarnda tapusuz alanlarn tapu tescil ilemleri yaplrken bölgeye kadastro ekipleri gönderildi.

Muhtar Ayçiçekin Yldzndr dedii arazinin yine muhtarn beyanyla Ali Ertaa ait olduu tapu belgeleriyle ortaya çkt.

Tapudaki kaydn bulunmas ardndan Yldzn avukat Abdulkadir Yldrm, ortaya çkan yeni delillerle birlikte yeniden yarglanmas için kararn çkt Diyarbakr 1inci Ar Ceza Mahkemesine yeniden yarglama talebinde bulundu. Mahkeme, olayn Kulpta gerçekletii nedeniyle yeniden yarglama talebini kabul etmedi.

YENDEN YARGILANMA VE BERAAT

Avukat bunun üzerine Kulp Asliye Ceza Mahkemesine bavurdu. Hakim, bavuruyu deerlendirerek yeniden yarglama talebini kabul etti. Bu süre içinde infazn tamamlayan Yldz, 1 yl denetimli serbestlie tabi tutularak 29 Eylül 2019 tarihinde serbest brakld. Yldz, denetimli serbestlikle braklmasnn ardndan Tapu ve Kadastro l Müdürlüünden gelen tutanaklarda arazinin Salih Yldza ait olmad ortaya çknca Kulp Asliye Ceza Mahkemesinde Ekim aynda görülen durumada beraat karar çkt. Hakim, suç konusu ekinlerin bulunduu arazinin sana ait olmad anlaldndan ve sank lehine yeniden karar verilmesi gerektiinden Yldz hakknda verilen mahkumiyete ilikin hükmün iptaline, sann her türlü üpheden uzak, kesin somut delillerin bulunmamas sebebiyle beraatine karar verdi.

SAVCILIK TRAZ ETT

Kulp Cumhuriyet Basavcl ise, Asliye Ceza Mahkemesinin beraat kararna kar keif yaplmad gerekçesiyle stinaf Mahkemesine itiraz etti.

2007DEN BUYANA ARAZNN KENDSNE AT OLMADIINI SÖYLÜYOR

Denetimli serbestlikle braklan ve u an 70 yanda olan Salih Yldz, söz konusu arazinin kendisine ait olmadn söyledi. Yldz, Davann stinafta sonuçlanmasyla muhtar hakknda ikayette bulunacam dedi.

AVUKAT SAVCININ TRAZINA TEPK GÖSTERD

Yldzn avukat Abdulkadir Yldrm da savcnn beraat kararna itiraz etmesine tepki gösterdi. Yldrm, Müvekkile olay yerinde keif yaplamadan ceza verildi. Yeterli delilin toplanmas için tarlada keif yaplmalyd. Daha sonra gerekiyorsa ceza verilmeliydi. lk ceza verilirken keif yaplmam olmasna ramen savclk karara itiraz etmedi. Yeterli somut delil olmadan sadece tanklar dinlenerek hüküm verildi. Ancak sonraki süreçte tank olarak dinlenilen kiiler ayn arazinin 20 yldr kendilerine ait olduklarn beyan ederek tapu talebinde bulundular. Savclk bu sefer kesin keif yaplmada beraat kararnn verilmesine itiraz etti dedi.

Ana Sayfaya Git