Bir takvim değişikliği

Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, yılbaşının bir yılın bitmesi yeni bir yılın başlaması dışında başka bir anlam ifade etmediğini söyleyerek, tavsiyelerde bulundu.

Haberler 29.12.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylbanda, Müslümanlarn inançlarna, kültürlerine, örflerine, adetlerine, yakmayan ve örtümeyen görüntülerin olutuunu belirten Diyarbakr l Müftüsü Burhan liyen, ylban kutlamann caiz olmadn vurgulad.

Ylbann bir tarih olma ötesi dnda baka bir anlam ifade etmediini söyleyen liyen, söz konusu günün kutlanmamas gerektiini belirterek, ylk muhasebenin yaplmas tavsiyesinde bulundu.

YILBAI SADECE YEN BR YILIN BALAMASI

liyen, Yaam olduumuz günlerde esnafn önleri, çarlar, pazarlar bizim inancmza kültürümüze, örfümüze, detimize, geleneimize yakmayan ve örtümeyen görüntülerin olutuunu görmekteyiz. Bir Müslüman için miladi ylbann olmas bir yln bitmesi yeni bir yln balamas dnda baak bir anlam ifade etmez. Belki muhasebe yapmaldr. Planlarn ve hayatn gözden geçirmelidir. Nerde olduu ve nerde olmas gerektii konusunda bir deerlendirme yapmaldr. Bunun dnda özellikle gayr slami, slamla inancmzla çelien uygulamalar konusunda fevkalade hassas olmak gerekir. Esnafn dükknn Noel Baba figürleriyle ve çam aaçlaryla süslemesi asla caiz deildir. Dinen haram olarak deerlendirilebilecek bir davrantr. dedi.

Ylbana mahsus olarak hindi satn alnmas ve yenmesi asla inancmzla badaabilecek bir durum deildir. diyen liyen unlar kaydetti:

NANMICIMIZLA BADAMIYOR

Bu konuya dikkat etmek gerekir. Ylbana mahsus gayri meru elencelerin tertip edilmesi asla cevaz verilebilecek davranlar deildir. Bir kavim detini, geleneini, göreneini ve onlar gibi olmaya çalmak bizim inanç bakmndan da o kategoriye götürebilir. Ylba bir tarih olma ötesinde hangi baka bir ekilde kutlamak Müslüman açsndan caiz olmayan bir davrantr. Bu çerçevede Müslüman kardeimizin inancn ve imann önemseyen kardelerimizin ylba ve noel gibi kutlama içinde bulunmalarnn asla uygun olmadn ifade etmek isterim.

HELAL DARES çERSNDE

Helal dairesi içerisinde yaplan etkinliklerin keyfe kfi olduunu belirten liyen, Biz yllardr izlediimiz filmlerden etkileniyoruz. Her izlediimiz filimde bat dünyasnda çevrilen filmlerde Noel Baba figürü çok saygn kutsal bir yer tutar. zlediklerimiz, dinlediklerimizle artk sradanlamaya balyor. Bu insan bakmnda tabi bir eydir. Eer buna kar direnç olumazsa ve bilinç olmazsa böyle bir sonucun olmas beklenen bir eydir. Bizim kzmak, barmak yerine kendi inancmz, kültürümüzü, elence ise kendi elencemizi ki elencede meru daire helaldir. Keyfe kfidir. fadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git