Bir tutam ot mücadelesi!

Hayvanları için dondurucu soğukta karlı tepelerden ot taşıyorlar

Haberler 27.01.2021 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

En önemli geçim kaynann hayvanclk olduu Hakkari ve Mutaki besiciler, hayvanlarn kn yüksek tepelerden kzaklarla tadklar otlarla besliyor.

çetin k artlar ve bölgenin zorlu corafyasna ramen hayvanlarnn bakmn ihmal etmeyen besiciler, yazn motorlu araçlarn ulaamad köylerin yüksek kesimlerinde biriktirdikleri aaç dallar ile biçtikleri otlar, kn dik yamaçlardan ve derin vadilerden kzaklarla köylerine indiriyor.

Kar kalnlnn baz bölgelerde bir metreyi geçtii köylerde hayvanlarn beslemek için tüm zorluklara katlanan besiciler, ezdikleri karlarn üzerine serdikleri otlarla hayvanlarn yemliyor.

Hakkarinin emdinli ilçesinde, günün ilk klaryla yola çkan Günyaz köyü Yeilöz mezrasndaki besiciler, srtlarnda tadklar kzaklarla otlar biriktirdikleri bölgeye ulayor.

Kzaklara ihtiyaçlar kadar otu yükleyen besiciler, zorlu yolculuun ardndan köye inerek hayvanlarn besliyor.

Muun Varto ilçesine bal Güzelkent köyünde yaayan besiciler de yazn yüksek kesimlerde biriktirdikleri ve zorlu arazi koullar nedeniyle köylerine getiremedikleri otlar kn atl kzaklarn yardmyla karla kapl yamaçlardan köye tayor.

Tüm zorluklara ramen hayvanlarn bakmn ihmal etmeyen besiciler, hayvanlardan elde ettikleri gelirle ailelerini geçindiriyor.

TEK GEçM KAYNAIMIZ HAYVANLARIMIZ

Güzelkent köyünde besicilik yapan mran Kaya, k mevsimi boyunca türlü zorluklara ramen hayvanlara özenle baktklarn söyledi.

Günde iki kez ezdikleri karn üzerine serdikleri otlarla hayvanlar yemlediklerini belirten Kaya, K mevsiminde her gün zorlu bir mesaiyle uyanyoruz. Kzaklar ata balyoruz ve yazn biriktirdiimiz ot ynlarn yüksek kesimlerden köye tayoruz. Kilometrelerce yol kat ediyoruz. Bu süreçte atl kzaklar bizim en büyük yardmcmz oluyor. Getirdiimiz otlar birkaç gün yetiyor. Hayvanlarn bakm kn çok zor. Tek geçim kaynamz olduu için bunu yapmaya mecburuz. diye konutu.

Yeilöz mezrasnda yaayan besici Azat Olmaz da hayvanlarn beslemek için yazn biriktirdikleri aaç dallarn ve biçtikleri otlar, kn kzaklarla köye tadklarn anlatt.

Köydekilerle kimi zaman batarak, kimi zaman karla kapanan yollar açarak tepeye ulatklarn aktaran Olmaz, Bu süreç hem tehlikeli hem de elenceli geçiyor. Bölgenin zorlu bir corafyas var. Geçimimizi bununla salyoruz. u anda bir metre kar var. Biz her sene yaz aynda köydeki akrabalarmzla dan bana gelerek çal çrp kesiyoruz ve bu çal çrplar ka kadar muhafaza ediyoruz. Kn bu aynda toplanp kestiimiz çal çrplar kzaklarla zor artlarda aa indiriyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git