Bir yıl'da sur'u inşa edeceğiz!

Özhaseki, "Diyarbakır Sur İlçesi'nin tarihi dokusu korunarak, şehir yeniden imar edilecek. Sur'da da altyapıyı üstyapıyı tamamıyla bitiririz ama tarihi konakların yeniden inşa edilmesi biraz zaman alabilir"

Haberler 13.11.2016 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhaseki, PKKnn çukur siyasetinn sonucu yaklak 30 bin konut kullanlamaz hale geldiini ifade ederek, Diyarbakr Sur lçesinin tarihi dokusu korunarak, ehir yeniden imar edilecek. Surda da altyapy üstyapy tamamyla bitiririz ama tarihi konaklarn yeniden ina edilmesi biraz zaman alabilir dedi.

BÖLGEDE NELER YAPILIYOR

Güneydou Anadolu Bölgesinde devam eden çalmalara da deinen Özhaseki, Bir terör örgütü kendi kendine heveslendi, çukurlar kazd, özyönetim ilan etti. Kafasna göre devlet kuruyordu orada, bölücülük yapyordu. Türk ordusunun da polisin de yapaca tek ey gidip onlarn kafasn ezmekti. ifadelerini kulland.

Özhaseki, yaanan çatmalarda terör örgütünün her ayrld eve bomba düzenei yerletirdiini anlatt.

Nusaybinde baz çalmalar yapldn dile getiren Özhaseki, u anda Nusaybinde bizim arkadalarmz temizlik yapyorlar. Günde 60-70 tane bomba buluyorlar. Geçenlerde bomba patlad, 3 çocuk öldü. Böyle zor artlarda o evler temizleniyor ama yaplanlar da hakikaten o insanlarla tek tek konuularak yaplyor. dedi.

Surda 10 maddelik eylem plannn açklandn anmsatan Özhaseki, Daha önce Diyarbakra kim geldiyse, bakanlar, e bakanlar dahil eylem plannn ne olduunu anlattm. Koruma amaçl eylem plan var, birebir uyuyoruz. Altyapy, üstyapy yapyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Bakan Özhasekinin bu konumas esnasnda komisyon üyelerine Dou ve Güneydoudaki illerde yaplacak evlerin görselleri de gösterildi.

YAPILACAK EVLERN GÖRSELL

Özhaseki, steklerine uygun davranmaya çalyoruz. Orada yaptmz her eyi tek tek konuuyoruz. Aslnda ar hasarl olmayanlarn, 20-30 bin liralk zararlarn hepsinin bedelini verdik. çadrda falan da kimse yok, onu bilin. açklamasn yapt.

çalmalarda vatandalarn isteklerinin dikkate alndn, damda yatma, taziye alan gibi tüm geleneksel detaylara yeni inaatlarda da yer verildiini vurgulayan Özhaseki, öyle konutu:

Oradaki geleneksel, yöresel isteklere uygun davranmaya çalyoruz. Herhalde Sur hariç Yüksekovada, Nusaybinde, dilde, Cizrede, Silopide bütün hak sahiplerinin evlerini 3 ay ile 10 ay içerisinde bitirebilecek durumdayz. Sene bandan itibaren mesela Surda ev istiyorum diyen bir vatandaa TOKden ev verebileceiz. Özhaseki, buralarda tüm hak sahiplerine haklarnn verilmesine gayret edildiine dikkati çekti.

çUKUR SYASETNN TAHRBATI

Güneydoudaki çukur siyasetinin yaratt tahribat ve bunun yeniden ina edilmesine ayran Bakan Özhaseki, terörden etkilenen bölgelerde yürüttükleri çalmalar açklad. Özhaseki, Bölücü ve hain terör örgütünün çukur siyaseti sonucu, yaklak 30 bin konut kullanlamaz hale gelmitir. Bölgedeki belediyeler asli faaliyetleri yerine Kandile hizmet etmeyi birinci i gördüklerinden dolay vatandalar altyap hizmetlerinden de mahrum braklmtr. Bölgede güvenlik saland gibi, huzur ve bar kalc olarak tesis edilmi olup imdi sra yaralarn sarlmas zamandr. deerlendirmesinde bulundu.

BÖLGENN YENDEN MARI

Bölgede imar çalmalarnn Diyarbakrn Sur ilçesi, rnak il merkezi, rnakn Cizre, dil, Silopi ilçeleri ile Mardinin Nusaybin ve Hakkarinin Yüksekova ilçelerinde sürdürüldüünü kaydeden Özhaseki, unlar söyledi: Bu 7 bölgede zarar tespit çalmalarn bitirdik. Ar hasarl yaplarn ykm ve enkaz kaldrma ilemleri de büyük ölçüde tamamland. Vatandalarmz bilgilendirmek için irtibat ofisleri kurduk. Ayrca o bölgeyi riskli alan ilan edip, yeni yapacamz alanlar içinde rezerv alanlar belirledik. Yeni rezerv alanlarnda konut yapm içince imar planlarna ve projelerine baladk. Ayrca baz yerlerde ihtiyaç duyduunuz için kamulatrmalar yaptk ve yaknda da oralarda inaat çalmalarmz balyor.

Koruma Amaçl mar Plan çerçevesinde Surda, tarihi Diyarbakr evlerinin restorasyonu, sokak salklatrmas, cami-kilise gibi tarihi yaplarn restorasyon ve rekreasyon alan çalmalarn balattklarn vurgulayan Özhaseki, konumasn öyle sürdürdü:

10 MLYOR ÜZERNDE YATIRIM

Bölgede bu amaçla, 10 milyar lirann üzerinde yatrm gerçekletirmeyi hedefliyoruz. Bu ehirlerde altyap ve sosyal donat alanlaryla birlikte 36 bin konut yaplacak. Diyarbakr Sur lçesinin tarihi dokusu korunarak ehir yeniden imar edilecek. Orada 2012 tarihli Koruma Amaçl mar Plan var. Sonuna kadar buna uygun hareket ediliyor. Sur dndaki yerlerde bütün ilerimizi en geç bir yl içerisinde bitiririz. Surda da altyapy üstyapy tamamyla bitiririz ama tarihi konaklarn yeniden ina edilmesi biraz zaman alabilir.

Ana Sayfaya Git