Bırakın vatandaş konuşsun

Söz Haber, 18 milyona yakın öğrencinin cuma günü alacağı karne öncesi, velinin nabzını yokladı. Veliler sınıfların kalabalığından şikayetçi olurkan, öğrenci ve öğretmenler somestr tatilini dolu dolu geçirmenin, heyecanını yaşıyor.

Haberler 18.01.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye geneli 17 milyon 973 bin 913 örenci, önümüzdeki cuma günü karne alacakken, velileri tatl bir heyecan sard. Notlar görmek için sabrszlanan velilere, zayf ve baarl örencilerine nasl tepki verdiklerini Söz Haber, Brakn Vatanda Konusun köesiyle, nabz yoklad. te velilerin, deerlendirmesi.

Velilerden Zülfiye imek, çocuunun karnesinin zayflarla dolu olmasna ramen ceza vermeyeceini ancak karnesinin iyi olmas durumunda ödüllendireceini söyledi.

CEZA DEVR GEçT

Abdülsamet Kaya, da kendi çocuklaryla ilgilendiini belirterek, Hakkmzda ne hayrls ise o olsun. Bende demin öretmeniyle çocuumun karne durumu üzerine konuuyordum. Durumu iyi ama iyi olmasa da ceza yöntemi uygulamam artk. O devirlerin geçti dedi.

TATLNN LK HAFTASINI GEZEREK ELENEREK GEçRYORUZ

Sömestr tatilinde çocuklarn elenmesi gerektiini ifade eden Abdullah Aan ise, çocuumun karnesi iyi olursa ödüllendiririm zaten ödüllendirmesemde kendisi zorla aldrtyor. Kötü olmasyla alakal deil zaten ödüllendiriyoruz. Yaryl tatilinin ilk haftasn gezerek elenerek geçiriyoruz. Sonraki haftada ise ders çalmaya balyor diye konutu.

GELECEKLER çN çIRPINIYORUZ

Necmettin Bey de, beklentisinin çocuklarnn iyi bir gelecek elde etmesi olduunu vurgulayarak, Daha iyi bir gelecek daha iyi bir eitim daha iyi bir yaam. çocuklarmz alfabe harfleri gibi adan zye kadar takip ediyoruz. Mesela uan okula gidiyor, sonrasnda gelecei için çrpnyoruz. Elbette ki bunlarn neticesinde bir beklentimiz oluyor ve bu ilginin de meyvesini alacama inanyorum. Onun için imdiden karneniz iyi olursa sizi halaya götüreceiz, dedeye götüreceiz köye götüreceiz diye söylüyoruz yani demem o ki her ey batan yaplr. Tabi sadece bizimle velilerle olmuyor aile okul öretmenle balar. Yaryl tatilini de köyde geçiririz okul açlnca da tekrar geliriz eklinde konutu.

HATASININ FARKINA VARMALI

Gurbet Yaar da, Bende çocuum kadar heyecanlym karnesini iyi bekliyorum ama kötü olursa da sözlü iletiime geçer uyarrz o da hatasnn farkna varr. Yaryl tatilini dinlenerek geçirecek dedi.

SINIFLAR çOK KALABALIK

Mehmet Arpa ise, çocuunu okula zorla götürdüünü ve okula kar ilgisiz olduundan ikayet ederek, Son zamanlarda baka semtlerden bu okula örencilerinde alnmas snflardaki saylar artrd. Tatili evde geçirecek ders çalmak isterse çalr. Bir abisi vard gece ikiye kadar çalt ama bo çalt diye konutu.

VELLER çOCUKLARA EFKATLE YAKLAMALI

Velilerin örencilere kar efkatçi olmas gerektiine dikkati çeken Aydn Elmac, Dört çocuum üniversiteye gittii için bende pek fazla karne heyecan yok. Velilerin çocuklara efkatle yaklamas gerekir. Eer çocuun karnesi kötüyse bunu düzeltebilirsin diyebilmelidir. Kzmamam lazm. Sevgiyle yaklamak lazm ve çocuu iyi eylere tevik etmek gerekir eklinde konutu.

BAZI VELLER ZAYIF GETREN çOCUKLARI DÖVMEKLE TEHDT EDYORLAR, BU çOK YANLI

Fatih Altnboa, Biri 12 biri 8 yanda iki çocuum var. Bugüne kadar çocuklarm çok kere karne ald ama ben hiç heyecan yapmadm. Zayflar olsa da onlara karmyorum. Karnesi kötü olan çocuklara veliler iyi davranmal. çocuun bir suçu yok. Ailelerin çocukla bask yapmamas lazm. çocuklarn zayf karne getirmesi normaldir. Baz anne ve babalar zayf getiren çocuklar dövmekle tehdit ediyorlar, bu çok yanl bence. Bu çocuun psikolojisini daha da bozar. Sömestr tatilinde çocuklarn ders çalmas lazm. Ondan sona da tatil yapmas lazm diye konutu.

çOCUKLARI ÖDÜLLENDRRKEN DE FAZLA IMARTMAMALI

Nizamettin Tural da, karnesi kötü olan çocuu kendi haline brakmas gerektiini savunarak, Benim görüüm bu. Nasihat edeceksin. Seni dinlerse ne mutlu ona, dinlemezse zaten yapacak bir ey yok. Ben isterim ki benim çocuum en baarl olsun. çocuun daha baka baarl çocuklara kyaslanmas yanltr. Demek yetenei o kadardr. Baarl çocuklar ödüllendirirken de fazla martmamak kaydyla ufak hediyeler alnabilir, bu normaldir. stedii oyuncaklar olabilir. Ben bisiklet alnmasna karym. çünkü bisikletle kaza yapabilir dedi.

Öte yandan karne ve veliler üzerine görüüne bavurduumuz uzmanlardan Klinik Psikolog Özlem Soysal, yapt açklamada, karnenin çocuklarda kayg yaratabilecei gibi anne ve babay da heyecanlandrabilecei uyarsnda bulundu.

KARNE DERSLERLE LGL GENEL DURUMUNU GÖSTEREN, GELM çN YOL GÖSTEREN BR ARAç

Soysal, öyle konutu:

üphesiz her anne baba çocuunun baarl olmas ister. Karne ulalmas gereken bir amaç deil, baarya götüren bir araçtr. Karnesi kötü olan örenci için ailesinin tutumu ve tepkisi önemlidir. Karneye gereinden fazla anlam yükleyen aileler, çocuklarn aalayc, kyaslayc ve utandrc tavrlar sergilerler. Bu davranlar çocuklarda olumsuz bir benlik geliimine ve kendine güven eksikliine neden olur. Bu sebeple karneyi çocuun derslerle ilgili genel durumunu gösteren, geliimi için yol gösteren bir araç olarak görmek gerekir.

çocuun kendine güvenini ve motivasyonunun olumsuz etkileyen en etkin davranlar arasnda kendisinin snf arkadalar veya baka çocuklarla kyaslan olduuna dikkati çeken Soysal, çocuklarn bakalaryla kyaslandkça ailelerine kar daha agresif ve saldrgan olduklarn ifade etti.

CEZA VERMEK çOCUUN KSEL GELMN ENGELLER

Soysal, karnesi kötü olan çocuklara ceza verilmesi yerine önce çocuun dinlenmesi gerektiini aktararak, çocuk karnesi ile eve geldiinde hzla göz atmak ve hemen tepki vermek yerine, onunla karne üzerinde konumak için uygun zaman belirlenmelidir. Kötü notlar için onu cezalandrmak yerine kötü notlar ve öretmenlerin olumsuz fikirleri sorulmaldr. çocuu cezalandrmak anlk bir çözüm üretebilir fakat uzun süreli çözümle için olanak vermez. Ceza vermek çocuun kiisel geliimini engeller. Anne ve babann çocuu cezalandrmak yerine baarszln altndaki nedenleri iyi aratrmas gerekir dedi.

KARNES Y OLAN çOCUU ÖDÜLLENDRRKEN AIRIYA KAçILMAMALI

Karne hediyesinin abartlmamas gerektiini anlatan Soysal, konumasn öyle tamamlad:

Karnesi iyi olan çocuklar ödüllendirirken, abartmamaya özen gösterilmedir. çocuun büyük hediyeler için deil gelecei için çalmas salanmaldr. Ayrca çocua verilecek hediyelerin okul baarnsa ve bireysel geliimine katk salayacak hediyelerden seçilmesine dikkat edilmedir. Maddi deeri yüksek hediyeler yerine yana uygun ilevsellii yüksek hediyeler tercih edilmedir. Hediyelere ek olarak çocua sözel olarak da baarlar hakknda bol geri bildirimlerde bulunulmaldr.

Ana Sayfaya Git