Bismil'de ihtiyaç sahibi aileye yardım

İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Diyarbakır'ın Bismil Belediyesince hayata geçirilen projelerle ilçenin çehresi değişiyor.

Haberler 02.12.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yürütülen terör soruturmas kapsamnda DBPli Bismil Belediye Bakan Cemile Eminolunun hakknda yakalama karar çkarlmasnn ardndan Kaymakam Turgay Gülençin Belediye Bakan Vekilliine görevlendirilmesiyle, ilçede belediye hizmetlerinde yepyeni bir dönem balad.

Beikten mezara kadar her hizmette vatandan yanndayz anlayyla yürütülen çalmalarla hem ilçenin yllardr süregelen sorunlar bir bir çözülmeye balanrken, toplumun her kesiminin yaamna dokunacak çalmalar takdir topluyor.

Yaklak 8 aylk süreçte yürütülen hummal çalmalar sonucu ilçe, 40 milyon liralk yatrmla bulutu. 2 yl içinde uygulanacak projelerin bedelinin 70 milyon liray bulmas öngörülüyor.

Vatanda odakl hayata geçirilen projelerle, ilçenin çehresi deiiyor.

- Problemli bir belediye devraldk

Gülenç, ilçede hizmetle geçen 8 aylk süreci AA muhabirine anlatt.

lçede iki yldr kaymakam olarak görev yaptn belirten Gülenç, görevlendirmenin ardndan enkaz halinde bir belediyeyle karlatklarn söyledi.

Belediyenin bugüne kadar Bismil halknn hak ettii hizmetlerin çounu gerçekletiremediine iaret eden Gülenç, Kendi içerisinde hiziplemi gruplarn olduu, rüvetin ve kayrmacln kabul edilemez boyutlara geldii, kurumsallamam, problemli bir belediye devraldk. dedi.

Göreve gelince önce belediyedeki durumun, mali, personel ve hizmetler noktasnda fotorafn çkardklarn dile getiren Gülenç, bunun neticesinde halkn talepleri ve ihtiyaçlarnn analiziyle hizmetlere baladklarn vurgulad.

Gülenç, belediyede belki de vatandalarn bugüne kadar hiç görmedii birçok eyi gerçekletirdiklerine iaret etti.

- 2 bin vatandala birebir görüme

Hizmetlerde halkn taleplerinin kendileri için ön srada olduuna iaret eden Gülenç, vatandalarn beklentilerinin pusulalar olduunu söyledi.

Daha önce hiç yaplmayan bir eyi gerçekletirerek her hafta sal gününü vatandaa ayrdklarn anlatan Gülenç, gelen her vatandan sorununu birebir dinleyerek, hem kamu kurumlar hem de belediye olarak bunu annda çözüme kavuturmak için çaltklarn dile getirdi.

Bugüne kadar yaklak 2 bin vatandan skntsn dinlediklerini ifade eden Gülenç, onlarn dertlerini hafifletme konusunda ellerinden gelen her eyi yapmay sürdürdüklerini kaydetti.

- 8 ayda 21 proje

Göreve 12 ayda 21 proje sloganyla baladklarn belirten Gülenç, bu sayya 8. ayda ulatklarn, 30-40 projeye doru ilerlemeye devam ettiklerini bildirdi.

Gülenç, ilçe merkezinden yaklak 6 kilometre uzaktaki Bismil Devlet Hastanesine ulam konusunda sknt yaandn örenince vatandalar için ücretsiz servis tahsis ettiklerini, evleri eitim gördükleri okullardan uzakta bulunan örencilere de ücretsiz ulam imkan saladklarn ifade etti.

Belediyelerin beikten mezara kadar her hizmette vatandan yannda olmas gerektiini dile getiren Gülenç, bu anlayla, dünyaya gelen çocuklar Hogeldin Bebek paketiyle karladklarn, bunun yan sra eitim, gezi programlar, toplu sünnet ve nikah, evde bakm hizmeti, dar gelirlilere scak yemek gibi birçok projeyle vatandalara hizmet ettiklerini kaydetti.

- Kadnlara mesleki eitim

Gülenç, Bismil Belediyesi ile Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakf i birliiyle kadnlarn ekonomik hayata katlmalarn salamak adna proje yürüttüklerini bildirdi.

Projeyle her 6 ayda bir 70 kadnn tekstil kursunda ald eitimle kalifiye eleman haline gelerek i bulmasn saladklarn anlatan Gülenç, 15 ailenin de 120 dönüm tahsis edilen ve tüm masraflarn karland arazide ektikleri ürünlerin satyla geçimini saladn belirtti.

Balk vermek yerine balk tutmay öretmek amacyla uyguladklar projeyi gelecek yl 50 aile için hayata geçirmeyi planladklarn ifade eden Gülenç, projenin Türkiye çapnda da uygulanabileceini dile getirdi.

- Trafik sorunu büyük oranda çözüldü

lçenin trafik sorununu çözmek için toplu tama araçlarnn güzergah, araç park alanlaryla ilgili düzenleme yaptklarn, bu sayede trafiin büyük ölçüde rahatladn vurgulayan Gülenç, kamyonlar için de ilçe dnda garaj kurduklarn, bu araçlarn artk ehir içinde park yapamayacan söyledi.

ehir merkezindeki 70e yakn oto ve traktör galerisinin kent dna tanmas için çalma balattklarna dikkati çeken Gülenç, Diyarbakr Büyükehir Belediyesince ilçenin modern otogara kavuturulmas için çalmalarn devam ettiini, yaklak 15 milyon lira ihale bedeli olan yatrmn bir ylda tamamlanacan bildirdi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann gerçekletirdii son ziyarette Ergani ve Bismil ilçelerine doalgaz getirilecei müjdesini verdiini belirten Gülenç, Daha önce terör için, ölüm için açlan bu hendekler imdi doalgaz, su hatt ve benzeri hizmetler için açlacak. ifadelerini kulland.

- Kaynak vatandan hizmetine gidiyor

Önceki dönemde ilçe merkezinde çöplerin gerektii ekilde toplanmadn, krsal mahallelerde ise bu hizmetin hiç verilmediini tespit ettiklerini anlatan Gülenç, ilave alnan bin konteynerle hemen hemen bütün köylerde çöplerin düzenli toplandn dile getirdi.

Köylerin hak ettii temizlik artlarna kavutuuna iaret eden Gülenç, Kaynan hepsi vatandamzn hizmetinde kullanlyor. Nereye gittii belli olmayan, daa taa giden kaynaklar artk parklara, meydanlara, yollara, eitime, gençlie, ekonomiye gidiyor. Köylere dahi artk hizmetimiz gidiyor. Kaynak belli, nereye gittii de çok açk. Denetime açz. Hesap verebilir bir yönetim anlaymz var. diye konutu.

Gülenç, eski belediye binasnn yerine vatandan talebi üzerine park yapmna balandn bildirdi. Yaklak 1,5 ayda tamamlanacak yatrmla ilçenin adeta nefes alaca bir parka, meydana kavuacan belirten Gülenç, buraya bir ehit öretmenin adnn verileceini kaydetti.

lçede dezavantajl vatandalarn yaad bir mahallede yaklak 5 dönümde bir parkn daha yapmnn sürdüünü anlatan Gülenç, Hizmet görmeyen kimse kalmasn istiyoruz. dedi.

Karde ehitkamil Belediyesinin katklaryla yaklak 40 dönümde park yaplacan kaydeden Gülenç, Dicle Nehri çevresinde rekreasyon alan oluturacaklarn da belirtti.

lçede 50 bin metrekarede asfalt yaptklarn bildiren Gülenç, devam eden çalmalarda 14 bin metrekareye daha asfalt döküleceini söyledi.

Gülenç, yaklak 80 bin metrekarelik alanda parke ta döendiini, gelecek yl 200 bin metrekarede daha çalma yapacaklarn ifade etti.

- çalmadan para alma devrini belediyemizde kapattk

Malum terör örgütünün ülkemizin birliini ve bütünlüünü dinamitleme noktasndaki çalmalar ve belediye yönetimlerinin de bunlarla adeta eküri olmasyla zorunluluk sonucunda böyle bir görevlendirme hasl oldu. ifadelerini kullanan Gülenç, öncelikli amaçlarnn terör örgütüne gerek maddi gerekse de manevi noktadaki destein kesilmesi olduunu anlatt.

Bu yönde çalmalar yaptklarna dikkati çeken Gülenç, öyle devam etti:

Bunlarla belediyemizin iliii kesildi. Daha kalifiye, vatann ve milletini seven, hizmet akyla dolu personel getirildi. Bundan sonra da Hak eden hak ettii ii yapacak sloganyla personel sistemimizi devam ettireceiz. Bir ekilde ismi içi olarak yazlm ama aslnda fiili olarak ortada olmayan, neredeyse kimsenin yüzünü bile hatrlamad personel vard. Bunlar tespit ettik ve çklarn verdik. Artk çalmadan para alma devrini belediyemizde kapattk.

Gülenç, yaplan incelemelerde belediyede farkl statülerde görevli, terörle ilikisi tespit edilen 120 kiinin iten çkarldn kaydetti.

Vatandalarn Belediyede son 10 ylda yaplmayan birçok hizmetin 8 ayda gerçekletirildiini ifade ettiini belirten Gülenç, bunun memnuniyetini yaadklarn söyledi.

Gülenç, en büyük hayalinin, ilçeye insanlarn oturup dinlendii, zamann geçirdii büyük bir meydan ile kültür merkezi ve 5 yldzl otel konforunda öretmenevi kazandrmak olduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git