Bitlis'in tarihi eserleri gün yüzüne çıkarılıyor

Bitlis Belediyesi, 6 bin yıllık geçmişi olan kentin tarihi kimliğini ortaya çıkarmak amacıyla "Sokak Sağlıklaştırma" projesi çalışmalarını sürdürüyor

Haberler 30.08.2018 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlis Belediyesi, 6 bin yllk geçmii olan kentin tarihi kimliini ortaya çkararak turizme kazandrlmas amacyla yürütülen Sokak Salklatrma projesi kapsamnda çalmalarn sürdürüyor.

çileri Bakanlnca görevlendirme yaplan belediye, geçmiinde bir çok medeniyete ev sahiplii yapan ve 600ün üzerinde tescilli tarihi yapy barndran Bitlisin kimliini ortaya çkarmak için adeta kenti antiye alanna dönütürdü.

Kadim kent tarihi kimliine kavuuyor slogan ile yürütülen çalmalar kapsamnda Sinema Yokuu restorasyon çalmalar bitme aamasna getirildi.

Sinema Yokuu ve kent merkezindeki çalmalar inceleyen Vali ve Belediye Bakan Vekili smail Ustaolu, gazetecilere yapt açklamada, türkülere ve destanlara konu olmu tarihi Sinema Yokuunda restorasyon çalmalarnn devam ettiini söyledi.

Yaklak bir ay içinde çalmalarn biteceini ve vatandalarn hizmetine sunulacan anlatan Ustaolu, öyle devam etti:

TARH ESERLER GÜN YÜZÜNE çIKIYOR

Tarihi Sinema Yokuunun kentin kadim kültüründe çok ayr bir yeri var. Buray DAP, Bitlis Belediyesi ve Bitlis Özel dare ile ortaklaa yapyoruz. Burada kayalklar çelik alarla koruma altna alarak gereken tamirlerden sonra giydirmeleri yaptk. Bu güzergah üzerinde 300 metreyi bulan ihata duvarlarnda yenileme çalmalar gerçekletirdik. Üst yapy da bitirdikten sonra buray hizmete açacaz. Burann tarihi deerlerini belediye olarak vatandan hizmetine sunuyoruz. Bitlis kimlikli ve ruhu olan bir ehirdir. 600ün üzerinde tescilli tarihi eseri ile adeta açk hava müzesi konumunda. Bu ehrin tarihi kimliini ve dokusunu ortaya çkarmak çok önemli.

Anadolunun, devlet geleneinde büyük öneme sahip olduunu belirten Ustaolu, üç gün önce de Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan misafir ettiklerini anmsatt.

Ustaolu, Burada çok güzel mesajlar verdi. Ahlat bata olmak üzere ilimizin bu tarihi kimlii ve dokusu çok daha önem arz etmektedir. Bu kadar tarihi eseri bünyesinde barndran bir ehir tabi ki turizmcilerin de dikkatini çeker. Ama bunlar yok olmaya yüz tutmu bakmsz olursa turizm açsnda bir deer ve anlam kalmyor. Tur irketleri ile anlap vatandalara bu tarihi hazineleri görme frsat salayacaz. limizin çok önemli bir potansiyeli var ve bu frsattr. Bitlisi kültür ve inanç turizminin merkezi haline getireceiz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git