Bitlis'te 'Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Buluşmaları'

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı'nca yürütülen 'Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Buluşmaları Projesi' kapsamında, farklı illerden 50 lise öğrencisi, Bitlis'te buluştu. Öğrencilerle bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Danışmanı Prof. Dr. Fahri Temizyürek, projeyle doğudan batıya, kuzeyden güneye gençlerin tarihi, kültürü, medeniyeti, mimariyi ve ülkesini bir bütün olarak tanımayı hedeflendiğini söyledi.

Haberler 15.07.2019 - 01:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanl Danman Prof. Dr. Fahri Temizyürek, beraberindeki Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Kültür ve Turizm Bakanl Daire Bakan Doan Güngör ile birlikte Türkiyenin çeitli kentlerinden gelen 50 örenci ile bulutu. Prof. Dr. Temizyürek ve örenciler, ilk olarak l Halk Kütüphanesini ziyaret etti. Ziyarette misafir örenciler, Bitlisli örencilerle bir araya gelip, sohbet etti.

çANAKKALE RUHU ÖNEML

Anadolu Tarih ve Kültür Birlii Bulumas Projesinin, Kültür ve Turizm Bakanlnca yürütüldüünü belirten Prof. Dr. Temizyürek, unlar söyledi:

Bu proje doudan batya, kuzeyden güneye gençlerimizin tarihi, kültürü, medeniyeti ve mimariyi ve ülkesini bir bütün olarak tanmay hedeflendii bir projedir. Türkiyenin deiik illerinden 50 lise örencisi ile 3 gün sürecek olan Bitlis, Ahlat ve Van gezisi düzenlendi. Bu çerçevede ülkemizin seçkin liselerinden snrl sayda gençlerimizi bata milli mücadelenin verilmi olduu corafya olmak üzere, ülkemizi tantmay ve onlarn birbiriyle hemhal olmasn amaçlayan ayn zamanda da corafya ve tarih bilgisini gelitirmeyi hedefleyen bir projedir. Bu çerçevede geziye çanakkaleden baladk. çünkü çanakkale ruhu önemliydi. O ruhun gençlerimizde yeermesini ve gelimesini hedefledik. Daha sonra Diyarbakr, Mardin, Sivas, Erzurum, Amasya, stanbul, Ankara ve son olarak da Van, Bitlis, Tatvan, Ahlat ve çevresini kapsayan tarihi bilgilendirmeyi gaye edinen bir program kapsamnda buradayz. Burada gençlerle tarihi ve corafya ve tarihi bilen hocalarmzla bu proje kapsamnda bizimle birlikte oldu.

VAL çAATAY: AHLAT GB GÜZELLE SAHP OLMAK GURUR VERYOR

Prof. Dr. Fahri Temizyürek ve beraberindeki örenciler, daha sonra Bitlis Valisi Oktay çaatay makamnda ziyaret etti. Örencileri arlayan Vali çaatay, Bitlisin, Dou Anadolunun en eski ehirlerinden biri olduunu söyledi. çaatay, kentin 6 bin yllk tarihe sahip olduunu dile getirerek, unlar kaydetti:

ehir merkezinden gördüünüz kale Büyük skenderin komutan tarafndan yaplm bir kaledir. Bitlisin son yllarda öne çok çkan Ahlat ilçesi var. Ahlat gezip göreceksiniz. Van Gölünün yüzde 65lik ksm Bitlis snrlar içindedir. Van Gölü çevresinde Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerimiz var. Van Gölü harika bir güzellik arz ediyor. limiz snrlarnda Süphan ve Nemrut Dalar var. Nemrut Dann içinde dünyann en büyük krater göllerinden biri var. çok youn ziyaretçisi oluyor. Son yllarda Ahlatta yaplan çalmalar sayesinde Selçuklu Meydan Mezarl alan dünyaya tantlyor. Bu dünyann en büyük slam Mezarldr. Ahlat gibi bir güzellie sahip olmak bize gurur veriyor. Sayn Cumhurbakanmz bata olmak üzere gayretimizi oraya yönlendirmi vaziyetteyiz. Orada önümüzdeki yllarda gençlerimiz aynen çanakkalede olduu gibi ziyaretçi anlamnda rahat edebilmeleri için ciddi bir alt yap çalmas yürütüyoruz. Amacmz Sultan Alparslann Malazgirtteki harekatn balatt Ahlat, çanakkale ile beraber ilikili ekilde Türkiyenin gündeminde tutmak.

3 gün sürecek ziyaret programnda, deiik kentlerden gelen 50 liseli örenci, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerindeki tarihi mekanlar gezecek.

Ana Sayfaya Git