Bizans dönemine ait kale karakol!

Elazığ'ın Palu ilçesinde yapılan sondaj kazısında Bizans dönemine ait kale ortaya çıkarıldı.

Haberler 25.10.2019 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihte birçok medeniyete ev sahiplii yapan Elazn Palu ilçesinde yaplan sondaj kazsnda, Bizans dönemine ait olduu tahmin edilen kale karakol bulundu.

Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kurulu kararyla, Paluya bal Gökdere köyünde Murat Nehri Vadisine hakim bir dan tepe noktasnda sondaj çalmas yapld.

Elaz Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüü denetiminde yaplan sondaj kazsnda, Bizans döneminde askeri amaçla kullanld deerlendirilen kale karakol bulundu.

çevreye hakim, yüksek, sarp ve dik yapya sahip dan zirvesine konumlanan kalenin, kuzey, dou ve bat bölümlerinde açlan 7 sondaj alannda kaz çalmas yapld.

Güney bölümünün toprak kaymas sonucu büyük oranda tahrip olduu kalenin kalntlarda 2,90 ve 1,70 metre aralnda deien duvarlar tespit edildi.

Tarihi kale karakol bulundu

Yapld döneme k tutan kalenin güney ksmnda az genilii 90 santimetre olan, iç ksm zamanla toprakla dolduu için derinlii tam olarak ölçülemeyen ancak 10 metreden uzun olduu tahmin edilen ve özel bir harç ile svanm tahl ambar bulundu.

Ayrca çalmalarda amorf nitelikte çok sayda seramik parçalarnn bulunduu kalenin yaps, duvar kalntlar ile bulunan seramik parçalar üzerinde yaplan incelemelerde, burann Bizans döneminden kalma savunma amaçl 1000 yllk bir kale karakol olabilecei deerlendiriliyor.

Müze Müdürlüü denetiminde balatlan sondaj çalmalarnn tamamlanmasyla hazrlanacak rapor, Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kuruluna sunularak, bölgenin tescillenmesine yönelik karar alnacak.

leriki dönemde yaplacak geni çapl arkeolojik kaz ile alandaki tüm tarihi yaplarn ortaya çkarlmas ve kale karakolun tarihi hakknda daha kesin bilgilere ulalmas öngörülüyor.

Ana Sayfaya Git