Bodrum'da 'TOKİ ve Külliye'ye Hayır' eylemi yapıldı, eylem katılımcıların sessizce dağılmasıyla sona erdi

Bodrum'da bugün düzenlenen eylemde ilçeye yapılmak istenen TOKİ binaları ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi projeleri protesto edildi.

Haberler 30.04.2016 - 18:58 Son Güncelleme : 30.04.2016 - 18:58

Bodrum ilçesi Mumcular mahallesinde yapılması planlanan TOKİ konutları ile Ortakent Yahşi mahallesindeki Diyanet İşleri Başkanlığının İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi, Kent Konseyi üyelerinin tepkisine neden oldu. Kent Konseyi öncülüğünde, Ortakentteki Akyarlar yolu üzerinde düzenlenen TOKi ve Külliyeye Hayır eylemine Kent Konseyı Başkanı Prof. Dr Hamdi Topçuoğlu, Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, CHP İlçe Başkanı Recai Seymen, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve yaklaşık 800 kişi katıldı.

Polisin güvenlik önlemi altında, trafiğe kapatılan yolda konuşan Kent Konseyi Başkanı Topçuoğlu, Olay sadece TOKİ ve Külliye olarak algılanmamalı. Kent Konseyi olarak üç maddelik bir manifesto yayınladık. Bu manifestoda kamuya ait arazilerin imara açılması ve yerel yönetimlerin hiçe sayılarak Ankarada plan yapılmasına karşı olduğumuzu açıkladık. 156 bin nüfuslu ilçede 151 bin konut varsa ve hala burada konut yapacağız diyorsanız ihtiyaçtan kaynaklanan bir durum olduğunu düşünemeyiz. Bodrumda rant elde etmek isteyen herkes şunu bilmelidir ki artık halk Bodrumda bu tür yapılaşmaları istemiyor. Hangi tür olursa olsun kimden gelirse gelsin Bodrum yapılaşma kapasitesini doldurmuştur. Bu nedenle 15 Mayısa kadar düzenleyeceğimiz imza kampanyası ile birlikte iktidar partisi yetkilileri ve çevre ve Şehircilik Bakanlığına giderek bu projeleri geri çekmelerini talep edeceğiz. Kentin ihtiyaçları neyse kentlilerle planlanarak ona göre yapılmalıdır dedi.

BAŞKA BİR İLçEDE YAPILSIN

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ise iktidar partisinin yine kimseye sormadan projeyi başlattığını öne sürerek Bizler dini tesislere kesinlikle karşı değiliz ancak halka karşı, uygun olmayan bir yere dini tesis yapmak bu hükümetin farklı bir düşünceye sahip olduğunu gösterir. çünkü bu tesisi Milasta tarihi Beçin Kalesinin yanındaki araziye yapsalardı çok uygun olurdu. Kimse de böyle itiraz etmezdi. Bu nedenle bu konuyu meclisin gündemine getirerek projenin başka bir ilçede yapılması için çalışacağım diye konuştu.

Eyleme katılanlar bir süre slogan attıktan sonra çökertme türküsü söyleyerek çökertme oyunu oynadı. Grup yaklaşık bir saat sonra sessizce dağıldı.

Halikarnassosta (Bodrumun eski adı) M.Ö. 484 yılında doğan ve Tarihin Babası olarak bilinen HEREDOTa göre Bodrum Dorlar tarafından kurulmuştur. Daha sonra Karya ve Lelegler bu bölgeye yerleşmişlerdir. M.Ö.650 yılında Megeralılar gelerek şehri genişletmişler adını da Halikarnassos olarak değiştirmişlerdir.

Bodrum M.Ö. 386 yılında Perslerin egemenliğine girmiştir. Halikarnassos en parlak devrini M.Ö. 353 yılında Karya bölgesinin başkenti olunca yaşamıştır. Dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum bu dönemde Kral Mausolosun anısına kız kardeşi ve aynı zamanda karısı olan Artemisia tarafından yaptırılmıştır.

Bodrum M.Ö. 192de Romalıların eline geçmiş ancak bu dönemde önemli bir gelişme göstermemiştir. M.S. 395 yılında Bizanslıların, M.S. XI. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. I. Haçlı savaşlarında Bizanslıların, XIV. yüzyılda tekrar Türklerin eline geçmiştir. 1415 yılında Rodos Şövalyelerinin eline geçmiş, 1522 yılında ise (Kanuni Sultan Süleyman döneminde) tekrar Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır.

Cumhuriyetin ilanından sonra adı Bodrum olarak değiştirilmiştir.

Ana Sayfaya Git