Bölge barosu itiraz ediyor!

Baro başkanlarından, üniversite mezunlarına hakim olma yolunun açılmasına tepki

Haberler 16.07.2018 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DOU ve Güneydoudaki 14 ilin baro bakanlar tarafndan rnakn Cizre ilçesinde 2 gün süren toplantnn sonuç bildirgesi açkland. Sonuç bildirgesinde, FETÖ/PDY darbe teebbüsünün knand belirtilerek, Bundan çkarlmas gereken dersler olduunu ve bir daha ülkemizin darbelere zemin hazrlayacak tüm oluumlardan arndrlmas gerektiinin ve darbelerin panzehirinin demokratikleme olduunun altn çizmek istiyoruz denildi. Bildiride ayrca, KHK ile getirilen hukuk fakültesi dndaki üniversite mezunlarna idari yarg hakimi olma yolunun açlmasnn kayg verici olduu ifade edildi.

DYARBAKIRrnakn Cizre ilçesinde 1415 Temmuz tarihleri arasnda aralarnda Diyarbakr, rnak, Tunceli, anlurfa, Mardin, Siirt, Van, Tunceli ve Ar barolarnn da bulunduu 14 ilin baro bakanlarnn toplantsnn sonuç bildirgesi açkland. Bildiride, Cumhurbakanl hükümet sisteminden, yönetimde ve bürokraside yaanan aksaklklar giderilerek, bürokratik ve statükocu siyaset tarznn almas ve insan haklarna dayal demokratik bir sosyal hukuk devleti anlaynn gelitirilmesinin öncelikli beklenti olduu ifade edildi. Türkiyede yaanan kutuplatrc, ayrtrc dil, söylem ve siyaset tarznn terk edilerek, toplumun tamamn kucaklayan bir siyaset dilinin yerlemesi ve farkllklarn zenginlik olarak görülmesi gerektii belirtilen sonuç bildirisindeki maddeler öyle sraland:

TE SONUç BLDRGES

15 Temmuz darbe giriiminin 2nci yl dönümüne denk gelen toplantmzda FETÖ/PDY darbe teebbüsünü bir kez daha knyoruz. Bundan çkarlmas gereken dersler olduunu ve bir daha ülkemizin darbelere zemin hazrlayacak tüm oluumlardan arndrlmas gerektiinin ve darbelerin panzehirinin demokratikleme olduunun altn çizmek istiyoruz. Buradan yola çkarak vurgulanmas gereken ana konu; millet iradesinin üzerinde bir güç olmad gerçeidir.

Olaanüstü bir yönetim ekli olan OHALin giderek olaan bir yönetim modeline dönümü olmasndan kayg duymaktayz. 2 yllk sürecin ve KHK hukukunun sadece hak arama özgürlüünü kstlamakla kalmad, giderek hukuksuzluu kalc hale getirdii yönünde toplumun tüm kesimlerinde ortak bir kan olumutur. OHAL ile gelen maduriyetleri giderme konusunda kurulan OHAL komisyonunun hzl ve adil bir ekilde karar vermesi salanmal, yeni maduriyetlere sebebiyet verilmemelidir. OHAL uygulamasna son verilmesi yönündeki açklamalar tarafmzca olumlu bir gelime olarak deerlendirilirken; baz yasal düzenleme ve uygulamalarn OHALi yerel makamlarn inisiyatifi ile uygulanabilecek ekilde kalc hale getirilmesinin demokratik toplumun gerekleri ile temel hak ve özgürlükler yönünden kabul edilemez olduunu vurgulamak isteriz.

BARONUN HEDEF GÖSTERLMES

Diyarbakr Barosu özelinde bölge barolarn hedef göstererek yaplan talihsiz açklamann ve kullanlan dilin kutuplatrc, ayrtrc bir siyaset yöntemi olduu bu nedenle terk edilmesi gerektiini yineliyoruz. Ülkede kutuplama yaratan ve seçim atmosferinde kullanlan dilin derhal braklmas yönündeki çarmz da bu vesileyle yineliyoruz.

Toplumun ihtiyac olan siyasi partilerin, sivil toplum örgütü ve kurulularn, yani toplumun tüm kesimlerinin hazrlk sürecine dahil edilecei katlmc, demokratik, özgürlükçü, evrensel insan haklarna dayal, ülkedeki bütün farkllklar birer zenginlik olarak gören yeni bir anayasa yaplmasdr.

28 Kasm 2015 tarihinde suikaste kurban giden Diyarbakr Barosu Bakan sevgili dostumuz Av. Tahir Elçinin soruturmasnn halen tamamlanamam olmas, hatta dosyada tek bir üphelinin dahi olmamas, faillerinin yarg önüne çkarlmam olmas kabul edilemez niteliktedir. Dönemin Babakanndan, Adalet Bakanna ve çileri Bakanna kadar Tahir Elçinin faillerinin bulunaca, olayn tüm yönleriyle aydnlatlaca yönündeki sözlerini tutmalarn tekrar talep ediyor ve dosyann faili meçhul dosyalar arasna eklenmesine müsaade etmeyeceimizi bir kez daha vurguluyoruz.

çOCUK STSMARI YÜKSELD

Son dönemlerde ne yazk ki çocuk istismar, ülkemizin en önemli gündemlerinden birini oluturmaktadr. çocuklarmzn korunmas için daha etkin tedbirlerin alnmas ve daha etkin bir ekilde uygulanmas, bu konuda, bu alanda çalma yürüten bata STKlar olmak üzere tüm kurumlardan görü alnarak yeni düzenlemeler yaplmaldr. Ancak idam konusunun bu tartmalar içerisinde yer almasnn doru olmadn, idam veya idam cezasnn bu sorunun çözümünde etkili olamayacan vurgulamak istiyoruz.

703 sayl KHK ile getirilen hukuk fakültesi dndaki üniversite mezunlarna idari yarg hakimi olma yolunun açlmas, ciddi anlamda kayg vericidir. Hukuk eitimini almam kiilerden hukuka uygun ve doru bir karar beklemek mümkün deildir. Bu düzenlemenin hukuk devletinde ve bamsz yargda yeri yoktur. Bu yanltan ivedi olarak dönülmesini beklemekteyiz.

YAAMIN KUTSALLII

Yaam hakk kutsald bu hakka saldr niteliindeki her türlü eylem ve müdahaleyi kabul edilemez olarak görüyoruz. Bu anlamda son zamanlarda özellikle bölgemizde (Ar, Hakkari ve Lice) meydana gelen infazlar knyoruz.

Bölge barolar olarak, kürt meselesinin kalc çözümü için demokratik ve sivil siyaset kanallarnn açlmasnn gerekliliine inanyor; toplumsal tüm sorunlarmz diyalog, hukuk, akl ve vicdan ekseninde çözmenin mümkün olacan vurguluyoruz. Bu anlamda siyasal iktidardan, tüm siyasi partilerden, seçilmi tüm milletvekillerinden yeniden bir bar ve huzur ortamn hayata geçirmelerini beklemekteyiz.

Ana Sayfaya Git