Bölgede anadilde aşı kampanyası başlatılmalı

Aşılanma oranının düşük olduğu bölge illerinde vaka sayılarında artış yaşandığını belirten TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, güçlü bir aşı kampanyası başlatılmasına ihtiyaç olduğunu, bunun da toplumun anadilinde yapılması gerektiğini söyledi.

Haberler 14.07.2021 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Kovid-19 pandemisinin etkisi sürdürmeye devam ettii Türkiyede açklanan resmi verilere göre günlük vaka says 5 ila 6 bin arasnda. Salgna dair alnan kimi tedbirlerin 1 Temmuz itibariyle bütünüyle kaldrlmas akabinde özellikle bölge kentlerindeki vaka saylarnda art sözkonusu. Bunun nedeni ise alanma orann düüklüü. Türkiye genelinde tek doz a olanlarn oran yüzde 45lerde iken, bu oran Diyarbakrda yüzde 22 civarnda. Bu durumun büyüttüü salgn tehdidi karsnda salk örgütlerinden yaplan A olun çarlarna ramen henüz istenilen sonuç alnm deil. Türk Tabipler Birlii (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, toplum anadilinde bir a kampanyas yürütülmesine ihtiyaç olduunu ifade etti.

Günlük vaka saysna iaret ederek pandemi tehdidinin henüz devam ettiini söyleyen Yerlikaya, vakalarn binlerin altna inmesini beklerken, tersine bir art trendi olduunu gözlemlemeye baladklarn dile getirdi.

KONTROL ALTINA ALINMADI

Diyarbakrda pandemi hastanesi olan Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde son 3-4 gün içerisinde hem youn bakm hem de normal servise 10un üstünde hasta yatmaya balad bilgisini paylaan Dr. Yerlikaya, iktidarn salgnn kontrol altnda olduu yönünde yaratt algnn doru olmadn vurgulad.

Pandemide bulann engellenecek düzeye ulaabilmesi için toplumun yüzde 70ine yaknnn alanmas gerektiinin altn çizen Yerlikaya, Her ne kadar son bir ay içerisinde hzlanm olsa da alanma oranlarnn hem bölgemiz açsndan hem de Türkiye genelinde yava gittiini söyleyebilirim diye konutu.

AILANMA ORANI çOK DÜÜK

Yerlikaya, özellikle bölge illeri açsndan çok büyük sorun ve sknt sözkonusu olduu uyarsnda bulundu. Alanma oranlarnn çok düük olduunu söyleyen Yerlikaya, böyle devam etmesi halinde geçen yl yaz aylarnda olduu gibi toplum olarak tekrar bedel ödemeye devam edeceklerini vurgulayan Yerlikaya, Ne yazk ki endie verici varyantlarn gündemde olduunu ve bu varyantlarn daha bulac olduunu bildiimiz bir süreçte, yeniden vaka artlaryla kar karya kalacaz. Bunun emarelerini görmeye baladk dedi.

ktidarn Mart 2020de balayp, etkisini sürdüren pandemide baarsz olduunu kaydeden Dr. Yerlikaya, Bu pandemiyi böyle yönetemeyebilirdik. Daha aklc, bilimsel, halk sal önemsenerek, alglar üzerinden deil de toplumun katlmn salansayd, effaf yönetilebilseydi, meslek örgütleri katks alnsayd, biz bu kadar büyük bir bedel ödemeyecektik ifadelerini kulland.

TOPLUMDAK AI KAYGISI

Alanmann hzlanmas gerektiinin altn çizen Yerlikaya, unlar söyledi: Ayla ilgili topluma güven veren bir politika yürütülemedi. Toplumda bir kayg, karklk var. Bu karkla iktidarn kendisi yol açt. Biliyorsunuz, sürecin banda Sinovac asyla balant kurulmutu. Bu ann övülmesine yönelik Salk Bakanl tarafndan bizzat ann konvansiyonel yöntemlerle üretildii ve güvenli olduu ama dier alar bilmediimiz gibi aslnda çok yanl bilimsel olmayan konumalar yapld. Bütün pandemi süreci boyunca, rakamlarla ilgili, ölümlerle, vaka saylaryla ilgili yaanan skntlar, toplumda karmaa yaratt. Alarla ilgili de güvensizlik oldu. Alanma konusunda toplum çekinceli davranyor. Bir a tereddüdü ile kar karyayz.

ANADLDE KAMPANYA

Yerlikaya, alanma oranndaki düüklüe ramen hükümet nezdinde imdiye dein bölgede ciddi bir kampanya yürütülmemesini de eletirdi. Eer anadilde bir a kampanyas yaplm olsayd, ann önemine ilikin toplum ikna edilmi olsayd, bu kadar çalma yapmamza gerek kalmazd diyen Yerlikaya, öyle devam etti: Ann güvenli ve etkili olduu, pandeminin kontrol altna alnmasnda a olmann bir zorunluluk olduu, enfeksiyon bula zincirinin krlmasnda bir etken olduunu vurguluyoruz. Bunu bizim sadece vurgulamamz yetmez. Salk otoritesi ve iktidar tarafndan çok effaf, anlalr bir biçimde, toplum dilinde anlatlmaldr. Ne yazk ki bu u ana kadar yaplamad. Bunun için toplum dilinde güçlü bir a kampanyas yaplmas gerekiyor. Bölge illerinde bu güveni oluturamazsak, bu virüs yaylmaya devam edecek. Üstelik yayldkça da daha bulac, öldürücü varyantlarla ortaya çkacak.

AI OLUN çARISI

Yine delta varyant virüsünün tespit edildii illerin açklanmas gerektiini belirten Yerlikaya, Salk Bakanlnn topluma kar sorumluunu ve topluma effaf bir biçimde bilgilendirmesi gerektiini söyledi. Fakat aksine pandemi boyunca hakikatlerin halktan gizlendiin söyleyen Yerlikaya, srarc çabalar sonucunda ancak iktidarn gerçekleri açklamak zorunda kaldn kaydetti. imdi daha bulac olduunu bildikleri delta virüsü tehlikesinin büyüdüü koullarda ann pandemiyi kontrol altna alma ve bula zincirini engellemelerinden çok önemli araç olduunu söyleyen Yerlikaya, son olarak A hem sizi, yaknnz, sevdiklerinizi korumada hem de toplumu korumada önemli bir araçtr diyerek, herkesi a olmaya davet etti.

Ana Sayfaya Git