Bölgenin ak saçlı barışı!

Diyarbakır’da Metina-Der adıyla bir dernek kurarak kurumsal bir yapıya bürünen Metina Aşireti, “Ak Saçlı” diye tabir ettikleri ve bölgede sözü geçen büyükleri aracılığıyla birçok husumeti kan davasına dönüşmeden barışla sonuçlandırdı.

Haberler 26.02.2018 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaplan aratrmalar sonucu 3 bin yllk bir geçmie sahip olduu belirtilen ve nüfusunun büyük bölümü Güneydou Anadolu Bölgesinde bulunan Metina Aireti, kurduklar Metina-Der ile kurumsal bir yapya büründü. Kan davalar olmak üzere bölge halknn sorunlarn çözmek için ura veren dernek üyeleri, Ak Saçl diye tabir edilen ve bölge halk arasnda sözü geçen büyükleri araclyla birçok husumeti kan davasna dönümeden barla sonuçlandryor. Kan davalarnn temelinde cehaletin büyük bir pay sahibi olduunu vurgulayan dernek üyeleri bu konunun çözümünde birinci önceliin eitim olduunu düünüyor.

lgilendiimiz 9 önemli kan davas var

Dernek Bakan Aydn Pirinççiolu, kan davalarnn bölgenin kanayan yaras olduunu ve uanda barla sonuçlandrmak için ilgilendikleri 9 önemli kan davas olduunu vurgulayarak, Birçok aileyi bartrdk. Bunu yaparken dernek adna çok güzel bir örgütlenme yapt arkadalarmz. Önderlerimizle, aklselim insanlarla beraber bulunduumuz bölgede uanda çok önemli davalar devam ediyor. Saha çalmamz var. Yaklak olarak 28 davay olumlu sonuçlandrdk. çou husumeti kan davasna dönümeden çözdük. Arkadalar gerek krsalda gerek saha çalmalarnda aklselim insanlarla, yallarmzla beraber uanda görüme halinde. Kan davas ha deyince çözülmüyor. Bazen haftalar alyor bazen yllar. O konuda biz ciddi anlamda bir çalma içerisindeyiz ve gerçekten bölgede kan davas istemiyoruz. Bu bizleri, aileleri, çocuklar perian eden bir olaydr. Yani artk bu bizim kaderimiz olmamal diye düünüyorum. Ak Saçl dediimiz büyüklerimizle uanda onlarla ilgili çok önemli bir çalma var. nallah en yakn zamanda onlar da hep beraber sonuçlandracaz dedi.

En alt seviyeye indirmeye çalyoruz

Metina-Der basn sözcüsü Reit Akc, kan davalarnn cehaletten kaynaklandna dile getirerek, Bu durum bu corafyann daha dorusu Mezopotamyann kanayan bir yaras. Bu bir gerçek. Biz Metina-Der olarak airetimiz içerisinde bunu bitireceiz diyemeyiz de en alt seviyeye indirmeye çalyoruz. Bizim buradaki çalmalarmz çok youn bir ekilde devam ediyor. uanda kurulan komisyonlarmz var. lk müdahale, ikinci etap ve son aama. Yani kendi aramzda komisyonlar kurulmu ve sahalarda arkadalarmz özveri ile çalyor. Bu sadece kendi airetimiz içerisinde deil, civar airetler içerisinde de müdahale etmeye çalyoruz. Elimizden geldiince gücümüzün yettiince bunlara da yardmc olmaya çalyoruz. Temennimiz ülke genelinde bu tür davalarn olmamas. Bu da çounlukla cehaletten kaynaklanyor. Birinci artmz çocuklarmz okutmak, bilinçlendirmek ve artk bu zihniyete bir son vermek. Bunun da yolu okumaktan geçiyor diye konutu.

Bar ii dünyann en zor iidir

ki aile arasnda husumet balad zaman bölge genelinde bulunan üyeleri vastasyla durumdan haberdar olduklarn ve bar iinin dünyann en zor ii olduuna dikkat çeken Yönetim Kurulu Üyesi Esat Güngörür, unlar kaydetti:

ki aile birbirine dütüü zaman olaylarn daha fazla büyümemesi için bölgede hatr saylan insanlarn devreye girmesi gerekiyor. ki taraf da ikna kabiliyeti yüksek olan insanlarmzn devreye girmesi gerekiyor ve hak hukuk çerçevesinde olaylar daha fazla büyümeden barla sonuçlandrlyor. En ufak bir kvlcmda haberimiz oluyor. Bu konu ile ilgili annda müdahalelerimiz oluyor. Bugüne kadar da daha büyük olaylarn olmamas çok büyük çabalar sarf ettik. Dernei kurduumuz günden bugüne kadar airetimizin içinde bir kavga bir husumet olmamtr. Bar ii ekip iidir ve dünyann en zor iidir. Mesela 3 yldan beridir 10 kiilik bir ekibimiz bir kan davasyla urayor. Taraflar bir türlü ikna edemiyoruz. Her gittiimizde akrabalaryla görüüp sonuç bildireceklerini söylüyorlar. Olumsuz sonuç alndnda bu sefer farkl ekiplerle ailelere gidiyoruz. Önemli olan taraflarn üzerine etkili olabilmektir. Eer sen taraflarn üzerinde etkili olabiliyorsan o husumeti barla sonuçlandrrsn. Derneimiz kurulduu günden bu yana kavgalar olsun, tartmalar olsun meydan asla bo brakmamz. Annda müdahale ediyoruz. Güzel bir diyalog içerisinde, dayanma içerisinde en ufak bir tartmada bile taraflar dernee çaryoruz. Hak hukuk çerçevesinde davay sonuçlandryoruz.

Ana Sayfaya Git