Borçlar sürdürülemez!

Dicle EDAŞ'tan tarımsal sulama abonelerinin borçlarına ilişkin açıklama

Haberler 18.03.2021 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrik Datm A (Dicle EDA) tarafndan tarmsal sulama abonelerinin farkl platformlarda dile getirdikleri sorunlara ilikin iddialarn tek tarafl olarak gündeme getirildii aktarlarak, konunun en önemli unsuru olan tarmsal sulama abonelerinin yllardr biriken ve ödenmeyen elektrik borçlarnn hiç gündeme getirilmedii ifade edildi.

irketten yaplan açklamada, sivil toplum kurulularnn tek tarafl ve baz iddialarn olduu gibi kamuoyu ile paylalmasnn yanl bir yaklam olduu vurguland.

Gündeme getirilen iddialarn geçmiten günümüze gelen bir sorun olduu belirtilen açklamada, u ifadelere yer verildi:

Yllardr birikerek kronik hale gelen, kullanld halde bedeli alnamayan ciddi miktarda tarmsal sulama elektrik alacamz söz konusudur. Konunun tek tarafl iddialarla gündeme getirilmesi karsnda irketimiz tarafndan önemli hususlarn açklanmas ihtiyac domutur. anlurfa ve Mardinde baz bölgelerde tarmsal sulama abonelerin elektriklerinin kesilmesi uzun süredir ödenmeyen, biriken ve sürdürülemez hale gelen elektrik borçlarnn bir sonucudur. Bu bölgelerdeki tarmsal sulama abonelerinin uzun yllardr ödenmeyen ve bu nedenle birikmi borçlar, Mart 2021 itibariyle toplam 4 milyar liray geçmektedir. Bu borç büyümeye devam etmektedir.

- anlurfa ve Mardindeki borçlar sürdürülemez bir halde

anlurfa ve Mardindeki tarmsal sulama abonelerinin biriken borçlarnn, yönetilemez ve sürdürülemez bir hale geldii belirtilerek, Bu borçlar ödenmedikçe irketimiz tarmsal sulama için elektrik enerjisi vermeme noktasnda kararldr. Hiçbir özel giriim, böylesi bir borca ramen tedarike devam etmek zorunda deildir. Dahas, ortaya çkan bu borç yükü ve ödenmemi borçlara ramen elektriin verilmesinin doal bir hak olarak talep edilmesi, borçlarn düzenli olarak ödeyen tarmsal sulama abonelerinin ve vatandalarn haklar açk bir ihlalidir. deerlendirmesinde bulunuldu.

Faturas olmayan borçlar, bir abonenin borcu yüzünden pek çok abonenin cezalandrlmas, fahi fiyatlar gibi iddialarn ise gerçei yanstmayan savlar olduu ve bu kapsamda irketin tedarik ettii her bir kilovat saat elektriin fatural ve resmi kayt altnda olduu ifade edildi.

EPDKnn belirledii fiyatlar dnda her hangi bir fiyattan elektrik salamann mümkün olmad aktarlan açklamada, unlar kaydedildi;

Yine sklkla dile getirilen, irketimizin tarmsal sulama abonelerine devlet tarafndan elektrik masraflar için verilen sübvansiyonlar bloke etmesi hususu, borçlarn ödememelerine ramen bu sübvansiyonlardan faydalanmaya devam eden abonelere kar sadece irketimize deil tüm elektrik datm irketlerine, DSye ve sulama birliklerine tannan bir haktr. Temel ticari hukukta alacakl, borçludan alacan tüm yasal limitler çerçevesinde tahsil etme, bloke etme hakkna sahiptir. Son olarak belirtmek isteriz ki, Tarm ve Orman Bakanl, bölgemizde tarmsal sulama amaçl elektrik kullanan abonelerin fatura bedelinin yüzde 35ini karlamaktadr. Bu destekleme oran 2020 yl için yüzde 45, 2019da yüzde 55 ve 2018de de yüzde 65 olarak gerçeklemitir. Ancak maalesef pek çok çiftçimiz, kayt d kalmay tercih ettii için bu destekten faydalanamamaktadr. Gündemde tartlan konularn tek bir bak açs ve taraftan kamuoyuna sunulmasn doru bulmadmz için bu açklamay yapmay gerekli gördük. Açklamamzdaki her bir hususu talep eden tüm taraflarla açklkla konumaya her zaman hazr olduumuzu belirtmek isteriz.

Ana Sayfaya Git