Borsa han yıkılıyor?

Sur'da yer alan tarihi Çifte Han (Borsa Hanı), Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün da aralarında bulunduğu 22 hissedarın anlaşmazlığı nedeniyle yıkılmakla yüz yüze.

Haberler 04.01.2020 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinin Dabanolu Mahallesindeki tarihi çifte Han, restorasyonu yaplmad için yklma tehlikesiyle kar kaya. Halk arasnda Borsa Han olarak bilinen ve bulunduu sokaa adn veren çifte Hann, mimar ve kim tarafndan yaptrld bilinmese de 16nc yüzylda ina edildii tahmin ediliyor.

Bezemeden kaçnlarak yaplm olan han, siyah ve beyaz ta kullanlarak yaplrken, siyah kesme talarla döeli avlunun üç tarafndan sütunlarn tad bask kemerli revaklar bulunuyor. Ana giriin solundaki ta merdivenlerle hann ikinci katna çklrken, ikinci kattaki sütunlar beyaz talarla yapld görülüyor. Revaklarn arkasnda sralanan han odalar ise darya bir kap ve pencere ile açlyor.

çift olarak ina edilip, bu ekilde adlandrlan hanlardan birinin 1940l yllarda yaplan yol geniletme çalmas srasnda ykld belirtiliyor.

DEPO OLARAK KULLANILIYOR

nasndan sonra bir zamanlar kentin ticaretinin döndüü mekanlardan biri olarak ilev gören çifte Hann bir ksm sokaa çkma yasann uyguland alanda kalyor. Ön tarafnda Hasan Paa Han, arkasnda ise Sülüklü Hann olduu çifte Han, yüzyllar bulan tarihi boyunca onarm yüzü görmedi.

Bugün dükkan ve depo olarak kullanlan hann özellikle arka tarafndaki duvar, her an yklma tehlikesi altnda.

HSSEDARLARIN ANLAMASIZLII

çifte Hann bir çok hissedar olduu ve bu yüzden restorasyonunun yaplamad belirtiliyor. Hisselerinin yüzde 33.5i Vakflar Bölge Müdürlüüne, yüzde 40 bir ahsa, yüzde 26.5i ise 20 kiiye ait olan han, hissedarlarn anlamazl nedeniyle yllardr restore edilemiyor.

Hisselerinin milyon TLyi bulduu ifade edilen çifte Han, hissedarlarn yan sra Vakflar Bölge Müdürlüünün duyarszl yüzünden günden güne yklp, tarihten silinme tehlikesi ile kar karya.

Ana Sayfaya Git