Börü davası bugün!

Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani (Ayn el-Arap) bahanesiyle gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili 19'u tutuklu 41 sanığın yargılanmasına bugün devam edilecek.

Haberler 07.11.2016 - 07:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakrdan Ankaraya nakledilen davann durumas, Ankara 2. Ar Ceza Mahkemesinde saat 10.00da balayacak.

Ankara 2. Ar Ceza Mahkemesinde, 17si tutuklu 34 sank yarglanrken, Yargtay 5. Ceza Dairesi, geçen ay ayn suçlamalarla ilgili 7 çocuk hakknda, çocuk ar ceza mahkemesinde açlan iki davann, bu davayla birletirilmesine karar verdi. Birletirme kararnn ardndan sanklardan Cevher Türk ve Ferdi Gülün tutuklanmasyla davadaki sank says 19u tutuklu olmak üzere 41e yükselmiti.

Davann geçen celsesinde, maktullerden Hasan Gökguzun babas Mehmet Gökguz, sank ifadelerinin gerçei yanstmadn belirtmiti.

Baba Gökguz, Sanklar madur olduklarn söylüyor. Ben de madurum. Bizim çocuklarmzn suçu neydi? Neden öldürüldüler? ki yetim benim boynuma kald. Bunlar gündüz madur, gece teröristler. Cezalandrlmalarn istiyorum. diye konumutu.

Maktul Yasin Börünün babas Fikri Börü de otopsi raporlarnn yanl olduunu belirterek, lk bata olumu kendilerinden sanmlar. Otopsi raporunda boynunda pou olduu yazl. Oysa olumun boynunda pou yoktu. demiti.

Beyanlarn dinlenmesinin ardndan mahkeme heyeti, dier illerde tutuklu sanklarn da Ankaraya getirilmesine karar vererek, durumay ertelemiti.

- ddianame

ddianamede Yusuf Er, Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güne ve Hasan Gökguzun 7 Ekim 2014te, Diyarbakrda PKK/KCK mensuplarnca, DEA üyesi olduklar iddiasyla saldrya urad belirtiliyor.

Maktuller ile olayda yaralanan Erin, saldr üzerine Balar semtinde bir daireye sndklar, eylemi gerçekletiren grubun binann çevresini sard ve bu kiileri aramaya balad aktarlan iddianamede, eylemcilerin, Er ile maktullerin 5 numaral dairede olduunu anlamalar üzerine bir kiinin mutfak balkonundan daireye girdii ve içeridekilere silahla ate etmeye balad kaydediliyor.

Silahl kiinin kapy açarak, grubun dier üyelerini de eve ald, eylemcilerin ikametgaha snanlar linç ederek, ateli ve delici silahlarla yaralayp üçüncü kattaki camdan aa attklar, birini de sürükleyerek binadan dar çkardklar anlatlan iddianamede, aa atlan ve can çekien maktullere sopa, ta ve tekmeyle saldrya devam edildii aktarlyor.

Olayda Er dndakilerin öldüü, ikametgahn tuvaletine snan ve bir süre fark edilmeyen Erin daha sonra bulunduu, darbedilerek ve kesici aletle yaralanarak buradan çkarld ancak Erin, sanklarn elinden kaçmay baard ve 500 metre kadar gittikten sonra bayld da iddianamede yer alyor.

Sanklarn, dört maktulü canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçundan dörder, devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozma suçundan birer olmak üzere, beer kez arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrlmalar isteniyor.

ddianamede sanklarn, Erin yaralanmasna ilikin de ayrca cezalandrlmalar talep ediliyor.

- Birleen davalar

Olaylara ilikin ya 18den küçük, suça sürüklenen 7 çocuk hakknda Diyarbakrda açlan ve daha sonra Ankaraya gönderilen davalar da Ankara 2. Ar Ceza Mahkemesindeki dosyayla birletirilmiti.

Kararn ardndan dosyada sank says 41e yükselmiti.

Ana Sayfaya Git