'Boşanan anneler çocuklarını silah olarak kullanmasınlar'

Hukukcu Ayşe İşleyici, boşanan kadınların kendi soy isimlerini çocuklarına verebilmesi durumunun suiistimal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. İşleyici, "Karşı tarafı rencide etmek için, ya da intikam duygusuyla bu davaları açmasınlar. Kendi soy isimlerini vermek için haklı bir nedenleri olsun. Çocukları silah olarak kullanmasınlar" dedi.

Haberler 12.07.2018 - 11:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi (AYM) 2015 ylnda verdii kararla, 2012 ylnda Diyarbakrdaki bir boanma davasnn ardndan çocuunun velayetini alan annenin çocuuna soyadn verememesini Anayasaya aykr bularak yerel mahkemeye gönderdi. Üç yllk hukuki sürecin ardndan Yargtay, 9 Nisanda boanan kadnn velayeti kendisine verilen çocua kendi soyadn verebilecei karar çkt. Boanan kadnlar, çocuklarna kendi soy isimlerini verebilmek için aile mahkemelerine bavuracak.

Karar deerlendiren Konya Barosu Kadn Komisyonu Bakan Aye leyici, Her isteyen, istedii gibi soyadn velayeti altndaki çocua veremeyecek. Bunun için önce bir dava açlmas lazm. Dava açld zaman da bu konuda hakl bir gerekçesi olmas lazm. Hakl bir gerekçesi olmadan da bu yönde bir deiiklik yaplamaz. Yargtay kararnn gerekçesinde de çocuun menfaati, yani çocuun üstün yarar gözetilir diyor. çocuun üstün yarar bunu gerekli klyorsa çocuun soyad deitirilebilecek. Yani kararn özeti bu. Anne dava açarken hangi gerekçelerle bu soyad deiiklii istediini belirtecek. nceleme yaplrken, eer çocuk idrak yandaysa çocua da görüleri sorulacaktr. Hangi gerekçelerle soyad deiiklii istendii sorulacaktr ve mahkeme gerekçeleri yeterli görürse velayet altndaki çocuun annesinin soyadn verebilecektir dedi.

çOCUKLARI SLAH OLARAK KULLANMASINLAR

Kararn, kadnerkek eitlii yönünden atlm çok doru bir karar olduunu söyleyen Aye leyici, öyle konutu:

Soy ismi deiiklii için mahkeme karar ve hakl bir neden olmas gerekiyor. Bu uygulamay da bundan sonra göreceiz, tepkiler olacaktr mutlaka. Bu karar, kadnerkek eitlii yönünden atlm çok güzel bir adm. Cinsiyete dayal kanundaki farkllklarn düzeltilmesi gerektiini zaten biz her platformda söylüyoruz. Bu da bu konuda atlm çok güzel bir adm. Bu konuda ailelerin, özellikle çocuklarn menfaati konusunda dikkatli olmalarn tavsiye ediyorum. Srf kar tarafa zarar vermek amacyla, kar taraf rencide etmek amacyla böyle davalar açmasnlar. Gerçekten çocuk için yararl olabilecek ya da çocuun psikolojisini düzeltilecek bir durum söz konusu ise ancak bu ekilde bir talepte bulunsunlar. Deilse srf kar taraf rencide etmek için böyle bir adm atmasnlar. Gerçekten hakl biri nedenleri olsun. çocuklar arada ypratacak ilemler yapmasnlar. ntikam duygusuyla hareket etmesinler. çocuklar bir silah olarak kullanmasnlar Benim ebeveynlere tavsiyem budur.

Ana Sayfaya Git