Boşanan kadından çocuğuna soyadı!

Diyarbakır'da eşinden boşanan B.C, açtığı davada yerel mahkemenin, Anayasa Mahkemesinin 2015'te verdiği hak ihlali kararını emsal göstererek aldığı karar doğrultusunda oğluna kendi soyadını verdi

Haberler 09.09.2018 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda einden boanan bir kadn, velayeti kendisine verilen çocuuna mahkeme karar ile soyadn verdi.

Anayasa Mahkemesinin 2015 ylnda Diyarbakrl anne Hayriye Özdemirin bavurusu üzerine boanan ve çocuunun velayetini alan bir annenin çocuuna kendi soyadn verme talebini hakl bularak verdii emsal karar üzerine ilgili kanunda yer alan evliliin feshi veya boanma hallerinde çocuk anasna tevdi edilmi olsa bile babann seçtii veya seçecei soyadn alr ibaresinin iptal edilerek Resmi Gazetede yaymlanmasnn ardndan asliye hukuk mahkemelerine bavurular sürüyor.

Bu kapsamda mahkemeye bavuran kadnlardan biri de Diyarbakrda yaayan B.C. Anne B.Cnin einden boandktan sonra velayeti kendisine verilen oluna kendi soyadn vermek talebiyle açt dava 5. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi. Yerel mahkeme, Yüksek Mahkemenin kararn emsal göstererek annenin evlenmeden önce kulland soyadn çocuuna vermesine hükmetti.

- Farkl soyad tamas toplum nazarnda problemlere neden olur

Mahkemenin açklad kararn gerekçesinde, Velayeti kendisine braklan annenin çocuk ile farkl soyad tamasnn toplum nazarnda problemlere neden olduu gerekçesiyle Medeni Kanununun 27. maddesi anlamnda hakl sebep tekil ettii sonucuna varlmtr. ifadesi yer ald.

Kararn ardndan Nüfus Müdürlüüne bavuran anne B.C, oluna kendi soyadn verdi.

- Anayasa Mahkemesi emsal karar 3 yl önce vermiti

Diyarbakrda boanan ve velayeti kendisine verilen çocuuna kendi soyadn vermek isteyen annenin talebi, Diyarbakr 5. Asliye Hukuk Mahkemesince reddedilmiti. Anne Hayriye Özdemir, Anayasann 20. maddesiyle güvence altna alnan aile hayatna sayg hakknn ihlal edildii gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bireysel bavuruda bulunmutu.

Anayasa Mahkemesinin emsal niteliindeki bu kararnda, Özdemirin hakknn ihlal edildiine, ihlal ve sonuçlarnn ortadan kaldrlmas için yeniden yarglama yaplmak üzere kararn Diyarbakr 5. Asliye Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiti.

Yüksek Mahkemenin gerekçeli kararnda, kadn ve erkein evlilik süresince ve evliliin sona ermesinde eit hak ve sorumluluklara sahip olmalar gerektiine ilikin uluslararas sözleme hükümleri hatrlatlarak elerin, evliliin devam boyunca ve boanmada sahip olduklar hak ve yükümlülükler bakmndan ayn hukuksal konumda olduklar, erkee velayet hakk kapsamnda tannan çocuun soyadn seçme hakknn kadna tannmamasnn velayet hakknn kullanlmas bakmndan cinsiyete göre ayrm yaplmas sonucunu douraca vurgulanmt.

Yüksek Mahkemenin emsal niteliindeki hak ihlali kararna uyan Yargtay 2. Hukuk Dairesi de bakt bir davada 9 Nisan 2018de, boanm kadnn, velayeti kendisine verilmi çocuuna kendi soyadnn verilmesini, velayet hakkna dayanarak aile mahkemesinden isteyebilecei yönünde karara imza atmt.

Ana Sayfaya Git