Boşanmalar artıyor evlilikler azalıyor!

TÜİK'in verilerine göre boşanmalar artarken evlilikler azalıyor. TÜİK Van Bölge Müdürü Coşğun, boşanmaların geçimsizlikten kaynakladığını belirtirken Molla Ali Arslan, evliliklerin artması için şartların kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı.

Haberler 23.07.2018 - 11:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumunun (TÜK), evlenme ve boanma istatistiklerini göre, geçen yl evlenen çiftlerin says önceki yla göre yüzde 4,2 azalarak, 569 bin 459a geriledi. Evlenme hz binde 7,09 olarak gerçekleti. Söz konusu dönemde, boanma says bir önceki yla göre yüzde 1,8 artarak,128 bin 411e yükseldi. Boanma hz binde 1,6 oldu.

Konuyla ilgili açklamalarda bulunan TÜK Van Bölge Müdürü Özer Coun, boanmalarn geçimsizlikten kaynakladn belirtirken Molla Ali Arslan ile Diyanet BirSen Van ube Bakan Nurullah Arvas, evliliklerin artmas için artlarn kolaylatrlmas gerektiini vurgulad.

TÜK Van Bölge Müdürü Coun, evlenme saysnn 2005 ylnda Türkiyede 641 bin 241 kii iken, 2017 ylnda bu saynn azalarak 569 bin 459 olduunu hatrlatt.

2005 ylnda 95 bin 895 çiftin boandn, 2017 ylnda ise 128 bin 411 kiinin boandn paylaan Coun, Burada dikkat çeken bir husus; 2008 ylnda 99 bin çift boanmken, Türkiyede 2009 ylnda 114 bin çift boanm. Yani 2008 ve 2009 ylnda bir krlm var. Bunu da 2008 ylnda krizin getirdii bir etki olarak deerlendirilebilir. Kaba boanma hz olarak bin kii bana boanan çift saysn ifade ediyor. 2005 ylnda Türkiyede kaba boanma saysnn 1.40 iken, 2017 ylnda, 1.60 olmu. Vanda ise 2005 ylnda 0.12 olan, kaba boanma hz 2017 ylnda 0.33 olmu, yani derdeyse 3 kata yakn bir art olmu Vanda. Bu oran Türkiye genelinde Vanda boanmalarn arttn gösteriyor. diye konutu.

Boanma nedenlerine deinen Coun, Genelde boanan çiftlerin çounluunun geçimsizlik sebebiyle yani yüzde 90 geçimsizlik sebebiyle boanm. Evlilik süresine göre boanmalara bakacak olursak, Türkiyede 128 bin 411 çiftim boanan 128 bin 411 çiftin yüzde 59,4ü, yani yaklak yüzde 60 evlilik sürelerinin ilk 10 yllarnda boanmlar. Bir yldan az sürede boananlarn says 4 bin 74 kii. Evliliinin birinci ylnda boananlar 13 bin 124 kii. En çok bu var. Boanmalarn en çou birinci ylnda olmu. 13 bin 124 kiiyle. Daha sonra 9 bin 664, 8 bin 470 eklinde. Evlilik süresi uzadkça boanma says düüyor. Ancak ilk on yln toplamnda boananlarn evlilik sürelerinin ilk 10 ylnda toplamnda boanma orann yüzde 60n ifade ediyor. diye konutu.

limler ve Medreseler Birlii (ttihadul Ulema) Van ube Bakan Molla Ali Arslan ise evliliin önemine dikkat çekti.

Evliliin öneminin bilinmesi halinde sorunlarn çözüleceini belirten Arslan, Allahu Tealann, Kuran Kerimde evlilikten bahsettiini anlatt.

Kendileri ile huzur bulasnz diye sizin için türünüzden eler yaratmas ve aranzda bir sevgi ve merhamet var etmesi de Onun (varlnn ve kudretinin) delillerindendir. üphesiz bunda düünen bir toplum için elbette ibretler vardr. ayetine atfta bulunan Arslan, Kadnn asl yaradl sebeplerinden bir tanesi eiyle süknet bulmasdr. Eler arasndaki muhabbet ancak evlilikle olur. Hazreti Resulullah döneminden tutun son dönemlere kadar, bütün evlilikler erri kurallara göre yaplyordu. slami hassasiyeti olan bir insan, Dindar biri ile evleneyim ki iffetimi, çocuklarm, malm muhafaza etsin diyerek evlenirdi. Batda aile mefhumu kalkt. Avrupa düüncesi, gayri slami olan düünce gençlik arasnda hkim oldu. Douda ise son dönemlere kadar çok farklyd. Aileler çocuklarn salavat ile hamd, tekbir, dua ile evlendiriyorlard. Nikh kydklar zaman mutlaka gençlere soruyorlard, Fatihay, Ettehiyyatüyü okutuyorlard. slamn ve imann artlarnn sorarlard. ifadelerini kulland.

Kadna, Em jnn ne emanetin sözünü aladlar

Son dönemlerde dou bölgesini tahrip eden komünist bir zihniyet, bu halkn özellikle genç tabakasn slami olan nikhtan uzaklatrmak için özelikle gençleri evlilikten uzaklatrmaya çaltlar. diyen Arslan, Kadna u sözü aladlar: Em jnn ne emanetin. (Biz kadn emanet deiliz) Halbuki Resululah kadnlarn bize bir emanet olduunu bildiriyor. slam dümanlar bu emanet deiliz sözünü özellikle genç kzlara örettiler. Siz evlenirken bir ele evleniyorsunuz ama orada bir tahakküm altnda gidiyorsunuz. Sizi köle diye kullanyorlar; siz köle deil hürsünüz diye bir düünce aladlar kadnlara. Dünya kapitalizmi özellikle bu son asrda herkesi çalma ile dünya metayla megul etti. En yeni çkan model giyim kuam ve bakm konusunda Avrupadan yeni yeni modeller getiriyorlar. Genç kz o modelle evleniyor. Karda onu isteyen adam dindar mdr deil midir? Yarn benim namusunu mu koruyacak m korumayacak m? bu düünce ile hareket etmiyor. Yarn bana hangi model elbise alacak, beni hangi plaja götürecek, beni hangi tatil yerine götürecek? diye düünüyor. Evlilikten önce gencin cebine, parasna bakyorlar artk. Menfaat üzerine kurulu olan evliliklerin sonu berbattr, perianlktr. diye konutu.

Yaplan evliliklerde Allahn mayas yoksa elbette sonu bu dünya gibi olacaktr

Arslan, Eer bir baba çocuuna Kuran öretmemise, bir anne kzna Kuran öretmemie o kz yarn evlendiinde mutlaka problem olur. çünkü dünya meta hep göz önündedir. dedi ve unlar ekledi:

Bir düün 100 bin lira, 200 bin lira oluyorsa, peki fakir fukaralara ne olur? Zaten kimse evlenemez ki. Devlet kanununda gece gündüz yannda metres olarak birini kullanrsa kimse kar çkamaz. 18 yandan küçük olan biri evlenirse mahkemelik olur. Anne ve babalar kz çocuklarnn kim olduunu sormuyor. Aileler helale harama bakmyor. Helal haram ortadan kalktktan sonra nikh denen bir ey de kalmaz. Toplum bu eytani vesveselerin peinden giderse, eri olan haremlii selaml ortadan kaldrrsa, genç kz istedii erkein koluna girdiinde annesi babas ona ses çkaramyorsa o kzn arkasnda ya bir örgüt yda devlet vardr. çocuun, özel hayatna karmak suç salyor. Devlet, halkn harama sevk ediyorsa bu vahim bir durumdur. Mahkemelerde bir sürü dosya var ve gidin bakn en kabark olan dosya boanma dosyalardr. Bunun banda ise devlet ve yöneticiler var.

Diyanet BirSen Van ube Bakan Nurullah Arvas ise bölgede hem evliliin azalmasnn hem de boanmalarn artmasnn gerçekten üzüntü veren bir olay olduunu söyledi.

Arvas, slam çerçevesinden baktmz zaman biz evleneceimiz kz Allahn adn anarak ve Allahn emaneti gerei gibi almamz gerekirken maalesef bu uur, slamda gençlerimizde olmas gereken bu uur birçok gencimizde gözükmüyor. slam dini boama hakkn vermitir ama bu aile yuvasnn bozulmamas adna ne gerekiyorsa onun mücadelesini vermemizi de istemitir. Evlendiimiz kadnn bir kusuru, hatas, eksii varsa ona nasihat etmemizi, ona zaman tannmasn, onu anlayla karlanmasn dinimiz emrediyor. Belli süreler veriyor, kendini toparlamas için kendine çeki düzen vermesi için gerçek bir e olmak adna zaman verir. çou zaman bu süre yuvann dalmamasna vesile olur. Allahu Tel kadnlar huzur bulmamz için bizlere e olarak veriyor. Aramzdaki sevgi ve rahmet balarn var eden Rabbimiz, aile yuvasn çok önemsiyor. Dolayla biz aile yuvasn kurarken kesinlikle slami temeler üzerine kurmak zorundayz. diye konutu.

Düünlerimizde birbirimize sknt çkaryoruz

Arvas , Bölgemizde evlilik oran dütü. Sosyal medya, televizyon, internet olay gençlerimizi evlilik uuru ve bilincinden daha çok uzaklatryor. Gençlerimiz, kzlarmz yarnn anneleri olacak kzlarmz, yarnn babalar olacak gençlerimiz evlilik uuru ile yetimiyor. Bugünün genci artk ailesi ile yaamaya, kendi evinde ayr oda istemeye kalkyor. Daha ileri giderek kendi evi dnda ev kiralyor ve aile bütünlüü dalyor. Düünlerimizde birbirimize sknt çkaryoruz. Maddi geliri normal olan bir baba, olunu evlendirmek isteinde kar taraftan kz istediinde, kar taraf akla hayale gelmeyecek çok sknt çkarabilecek taleplerde bulunuyor. Allah resulünün bu konuda bize birçok nasihatleri var, emirleri var. Zorlatrmay kolaylatrn Dolasyla biz bir yuvay kurmak isterken masraflarn makul ölçüde tutmamz gerekirken kar taraf o kadar skntya sokuyoruz ki maalesef evlenecek delikanl bankalara gidip istemeden kredi almak zorunda kalyor, borçlanyor ve bu parann temini bu borçlarn ödemek için bu skntsn, bu acziyetini evlendii kza yanstyor. Bu acziyet kza yanstldktan sonra da evde huzursuzluklar balyor, ister istemez boanmalara kadar gidiyor. Ülfet ve muhabbet maalesef azald ve gençlerimiz en ksa yol, çözüm üretme yerine boanmann yolunu tercih ediyor ve yuva dalyor. Hele bir de çocuk varsa çocuklar ayr perian oluyor, anne ayr perian oluyor, baba perian oluyor ve gelecek neslimiz için çok büyük tehlikeler ortaya çkyor. ifadelerine yer verdi.

Evlenecek gençleri eski kültürümüzden, uzaklatracak ekilde eyler talep ediyoruz

Arvas, evleneceklere ve ailelerine u tavsiyelerde bulundu: Evlenecek ve evlendirecek aile ve gençlerden ricamz düünlerde düün masraflarn makul ölçüler içerisinde, makul ölçüleri amamas gerektiini söylüyoruz. Bir yuva kuruluyorsa beraber bir yuva kurmak için, beraber hareket etmeli ve kendi imknlar ölçülerinde o yuvay kurup salkl nesiller yetitirme konusunda destek olmalarn talep ediyoruz. Biz gençlerimizi evlendirirken öyle aaal, öyle atafatl düünler yapyoruz ki öyle masraflar ortaya çkaryoruz ki ayetin ruhuna tamamen aykr hareket ediyoruz. Rabbimiz bize düünü helal klmtr. Tamamen evlenecek gençleri eski kültürümüzden, eski adetlerimizden uzaklatracak ekilde eyler talep ediyoruz. Oysaki yeni evlenecek kz birçok eitim alaca, birçok ders alaca kaynvalidesinin yannda yetimesi, kaynvalidesi ile doacak çocuklara bakmas toplu bir aile yuvas içerisinde olmas ve bu ekilde olduu zaman birçok boanmann önüne geçecektir. Toplumlumuz evlenecek gençlere kolaylk verdii zaman, özellikle zorlatrmadklar zaman, maddi olarak zorlatrmadklar zaman evlilik oranlarnn dümesi farkl ekilde say arttrr. Zorlatrmamak laz kolaylatrmak lazm. Kar tarafa kesinlikle bir sknt vermemek lazm. Yuva kurulacaksa kz taraf da erkek taraf da kendi imknlar çerçevesinde düünü yapmalar lazm. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git