Boynuzlu yılan görüldü

Mardin’in Derik ilçesinde, daha çok çöl ve yarı çöl bölgelerde bulunan boynuzlu yılan görüldü.

Haberler 24.06.2019 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Derik ilçesinde vatandalar yolda bir ylan fark etti. Korkuya kaplp ylan öldüren çiftçiler, daha sonra yakndan baktklar ylan görünce ok geçirdi. Ylann boynuzlu olduunu gören vatandalar, neye uradklarn ard. Köylüler, kendilerine saldrmasndan korktuklarndan dolay ylan öldürdüklerini kaydetti.

BOYNUZLU YILAN

Boynuzlu ylan türü ile ilgili bilgi veren Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Ali Satar ylann engerekgiller familyasndan olan Boynuzlu ylan (Cerastes cerastes) olduunu söyledi.

Ylann Kuzey Afrika, Arap yarmadas, Türkiye ve randa çöl ile yar çöl bölgelerde dalm gösteren küçük zehirli bir hayvan olduunu belirten Prof. Dr. Satar, Yaplan çalmalar ile Türkiyede Kuzeydou, Dou, Güneydou ve Bat bölgelerinde yaadklar anlalmaktadr. Bu ylan türünün, kendilerine boynuzlu ylan denmesinin nedeni ba bölgesindeki boynuzu anmsatan bir çkntnn olmasdr. Boylar genelde 50-90 santimetre arasndadr. Srtlar kahverengi, sar ve gri tonlarnda olur. Ayrca srt bölgesinde koyu kahverengi baklava desenine benzeyen zikzak bir desen vardr. Ban üst ksm ve karn ksm beneklidir. Scak kumlu bölgede yaamas ve kuma gömülmesi ile bilinirler, hareketleri yavatr.

ZEHRL TÜRLER VAR

Ülkemizde de tal, çallk ve daha çok ksa boylu bitkilerin bulunduu alanlarda da yaadklar bilinmektedir. Genelde kemirgenler ve kularla beslenirler. Oldukça zehirli bir türdür. Genel anlamda saldrgan bir tür olmamakla beraber çok yava hareket ederler, insanlara yalnzca kendilerini tehlikede hissettiklerinde saldrrlar dedi.

Ana Sayfaya Git