Bu akşam Miraç Kandili

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in(S.A.V) Allah'ın huzuruna yükseldiği Miraç gecesi bugün huşu içerisinde idrak edilecek.

Haberler 10.03.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

slam inancna göre, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammedin, (S.A.V) Allahn daveti üzerine Cebrail Aleyhisselamn rehberliinde Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksaya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldii gece olarak kabul edilen Miraç Kandili, bu gece huu içerisinde idrak edilecek.

Miraç Kandili, 13 ubatta balayan üç aylarn ilki olan Recep aynn 27nci gecesine denk geliyor. slam inancna göre, Son Peygamber Hazreti Muhammed (S.A.V), 27 Recep 621 hicri tarihinde gece Allahn daveti üzerine Cebrail Aleyhisselamn rehberliinde Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksaya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi.

sra ve Miraç mucizesi ismiyle anlan bu olay, Kuran- Kerimde sra ve Necm surelerinde ifade ediliyor. sra olay, Hazreti Muhammedin bir gece Mekkeden Kudüse, Miraç olay ise gökler ötesine yapt yolculua deniliyor.

ALLAH, HAZRET MUHAMMEDE AHLAK VE FAZLET DÜSTURLARINI BLDRD

slam kaynaklarna göre, Mekkeden Medineye hicretten bir sene önce yaanan sra ve Miraç olay Allahn, Hazreti Muhammedin Mekkede gördüü eziyetlere kar bir tesellisi olarak kabul ediliyor. Miraç gecesinde be vakit namaz farz klnd, Allaha irk komayanlarn balanaca müjdesi verildi ve Amenerrasulü diye balayan Bakara Suresinin son iki ayeti vahyedildi.

Ayrca bu gece Allah, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammede (S.A.V) sra Suresinde de yer alan insann yaama hakkn, eref ve haysiyetini korumay, toplumun huzur ve güvenini salamay amaçlayan ahlak ve fazilet düsturlarn bildirdi. Müslümanlara Miraç Kandilinde, namaz borcu olanlarn klabildiklerince namaz klmas, namaz borcu olmayanlarn ise nafile namaz klmas, Kuran- Kerim okumas, istifar ve dua etmesi tavsiye ediliyor.

HAZRET MUHAMMED BU KUTLU YOLCULUKTAN BAZI HEDYELERLE ÜMMETNE DÖNDÜ

Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu Uzman Halil Klç, sra olay srasnda Hazreti Muhammedin esiz yolculuunun ilk dura olan Mescid-i Aksada peygamberler topluluuna namaz kldrdn ifade etti.

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammedin Miraç olaynda ise göün her bir tabakasnda peygamberlerle görütüünü, cennet ve cehennemin de yine bu srada gösterildiini aktaran Klç, Peygamberimizin bu kutlu yolculuktan baz hediyelerle ümmetine döndüünü söyledi.

Klç, sra ve Miraç mucizesindeki Müslümanlara yönelik derslere deinerek, unlar kaydetti: Mekke ve Taifin ileri gelenlerinin Hazreti Peygambere srt çevirdii bir zamanda Yüce Allah, sra ve Miraç mucizesini yaatmak suretiyle elçisini yalnz brakmadn ve onu destekleyeceini göstermitir. te bu noktada müminlere düen ilk vazife Amenerrasulüde bildirildii üzere Allah ne güzel dosttur. O ne güzel yardmcdr. demek ve en zor zamanlarnda bile sabrederek ve mücadele azmini kaybetmeyerek Allahn kendileriyle beraber olduuna ve yardmn onlardan esirgemeyeceine yürekten inanmaktr.

MESCD- HARAM VE MESCD- AKSA K ÖNEML FGÜR OLARAK ÖNE çIKIYOR

sra ve Mirac hadisesinde, Mescid-i Haram ve Mescid-i Aksa mescitlerinin iki önemli figür olarak ön plana çktn vurgulayan Klç, Bu da Müslümanlarn kyamet kopana kadar bu iki kutsal mekann izzet ve onurunu ayakta tutmak için canla bala çalmalar gerektiine iaret etmektedir. diye konutu.

Hazreti Muhammedin kutsal yolculuundan be vakit namaz hediyesiyle de döndüünü hatrlatan Klç, unlar söyledi: Miraç hadisesi, Hazreti Peygamberin en skntl ve üzüntülü zamannda meydana gelmitir. O, moral ve motivasyon bulduu bu esiz Miraç tecrübesini, hediye olarak getirdii günde be vakit namaz ile her bir Müslümann da yaama imkannn olduunu göstermitir. Bundan dolay namaz müminin mirac kabul edilmektedir. Öyleyse Müslümanlar, namaz günde be vakit Yüce Allah ile görüme frsat olarak bilmeli, gerçek huzura servet, öhret ve ehvetle deil, sadece Allahn huzuruna durmakla ulalabileceini idrak etmelidirler.

Klç, Hazreti Peygamberin sra yolculuunda Mescid-i Aksada peygamberlere imam olup namaz kldrmak suretiyle onlarn eriatnn tamamlandn ve nihai kurtulua ulamann yolunun son peygamber Hazreti Muhammede tabi olmaktan geçtiini bildirmi olmaktadr. te sra ve Miraç hadisesi, Hazreti Peygamberin ümmeti olarak önce kendi içimizde birlik, beraberlik ve kardelik uuru içerisinde ümmet bilincine uygun yaamamz gerektiini ve her bir Müslümann bütün insanln kurtuluu ve selameti için çalmasnn önemli olduunu hatrlatmaktadr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git