Bu Görüntüler Olayları Başlattı

DİYARBAKIR'ın Çermik ilçesine bağlı Yabanardı köyünde, 16 Nisan 2017'deki anayasa değişikliği referandumunda sandık başında 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı kavgayla ilgili, tutuklu sanık Mehmet Yıldız'ın 'kasten öldürme' suçundan ömür boyu hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi. Duruşmada, mağdur avukatı Mehmet Emin Aktar, kavganın başlamasına neden olan oy kullanmaya müdahale sırasında çekildiği belirtilen görüntüleri dosyaya sundu.

Haberler 17.05.2018 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çermik ilçesine bal Yabanard köyünde, 16 Nisan referandumu srasnda seçim sandklarnn kurulduu köy okulunun bahçesinde akraba olan iki grup arasnda çkan silahl kavgada, korucu Abdurrezzak Yldz öldü, olu eyhmus ise yaraland. eyhmus Yldz otomobili ile hastaneye götürmek isteyen dris Yldz da köy içinden geçerken kimlii belirsiz kiilerin uzun namlulu silahlarla düzenledii saldrda yaamn yitirdi. eyhmus Yldz da kurtarlamad.

Kavga srasnda silah kulland görgü tanklarnca da tespit edilen eski korucu Mehmet Yldz, ölenlerin yaknlar tarafndan darp edildi. Gözaltna alnp tutuklanan Mehmet Yldz hakknda kasten öldürme suçundan ömür boyu hapis cezas istemiyle iddianame hazrland.

MUHTARIN SEçMENE MÜDAHALES LE OLAY çIKTI

ddianemede, 16 Nisan referandum oylamasnda Yabanard Mahalle Muhtar Hdr Yldzn bir seçmene müdahale etmesi nedeniyle balayan tartmann dar tamas sonucu oy verme alan olan Yabanard lkokulunda olaylarn çkt belirtildi. Okula gelen muhtar Hdr Yldzn olu Mehmetin, amcas Abdurrezzak ve olu eyhmus Yldz ate ederek öldürdüünü belirten savc, üphelinin kyafetleri üzerinde at artklarnn tespit edildiini kaydetti. Öldürülen Abdurrezzak Yldzn kz H. Yldzn ifadesi de iddianamede yer ald. H. Yldz ifadesinde, babasn, kuzeni ve ayn zamanda kaynbiraderi olan Mehmet Yldzn vurduunu gördüünü söyledi. Savc, Mehmet Yldzn cezalandrlmasn istedi.

OY KULLANMAYA MÜDAHALE GÖRÜNTÜLER DOSYAYA GRD

ddianamenin kabulünün ardndan tutuklu sank Mehmet Yldzn yarglanmasna Diyarbakr 1inci Ar Ceza Mahkemesinde baland. Davann dün görülen 2nci celsesinde, söz hakk alan madur avukat Mehmet Emin Aktar, Sann babasnn, sandk banda H. Yldza müdahalesine ilikin görüntü kayd müvekkiller tarafndan bize ulat. 1 dakika 32 saniyelik görüntü ve seslerin izlenip kayda geçirilmesini istiyoruz dedi.

Görüntülerde, oy kullanmak için gelen H. Yldz, sanda doru yürürken yolu amcas ve kaynpederi olan muhtar Hdr Yldz tarafndan kesiliyor. Muhtar Yldz, Abdurrezzak Yldzn kz olan H. Yldzn elindeki zarf almaya çalyor. Görüntülerde H. Yldzn amcasna tepki göstererek, zarf vermemekte direndii görülürken, bu srada çevrede bulunan kiiler muhtara müdahale ediyor. Daha sonra ise barma ve tartma sesleri ile görüntü sona eriyor.

DEVLET çN VURDUM

Soruturma dosyasnda jandarma ekipleri tarafndan tutulan bir tutanak da yer ald. Jandarmann olaydan sonra gözalt ilemi yapt Mehmet Yldzn, Abdurrezzak Yldz ile eyhmus Yldz neden vurduu sorulduunda Komutanm ben devlet için vurdum. Hapis yatacam biliyorum eklinde beyanda bulunduu belirtildi. Mehmet Yldz, durumadaki ifadesinde ise tutana reddetti.

SAVCI 2 KEZ MÜEBBET STED

Durumada esas hakkndaki görüünü açklayan savc, sank Mehmet Yldzn 2 kez Kasten öldürme eylemi nedeniyle 2 defa ömür boyu hapisle cezalandrlmasn istedi.

Savunmalarn ardndan ara karar açklayan mahkeme, tutuklu sank Yldzn tank, madur ve bakalar üzerine bask giriiminde bulunma ihtimalinin bulunmas gerekçesiyle tutukluluk halinin devamna karar verdi. Köy muhtarnn seçmene müdahale ettii ana ilikin görüntülerin bilirkiiye gönderilmesini kararlatran mahkeme, sank ve avukatna davann esasna kar savunma yapmalar için gelecek celseye kadar süre verilmesine karar verdi. Mahkeme, sann davaya ilikin BMERe yapt bavuru konusunda yetkilinin mahkeme olduu konusunda sann ihtar edilmesine karar verdi. Duruma ertelendi.

MUHTAR HAKKINDA TAKPSZLK

çermik Cumhuriyet Basavclnca seçmene müdahale ederek, olaylarn balamasna sebep olduu iddia edilen Muhtar Hdr Yldz hakknda yürütülen soruturmada ise takipsizlik karar verildi. Savclk, kasten öldürme suçuna azmettirme suçundan açlan soruturmada, kamu davasn açlmasn gerektirecek üphede delil bulunmadn belirtti. Olaydan sonra yaral eyhmus Yldz hastaneye götürdüü srada aracnn taranmas srasnda yaamn yitiren dris Yldza ilikin soruturmann ise devam ettii örenildi.

Ana Sayfaya Git