Bu Kez Süryani Provokasyonu

İslam karşıtlığı faaliyetlerinde sınır tanımayan Avrupa bu kez Süryani Kilise, manastır ve mezarlıklarına Diyanet'in "El koyduğu" algısı üretmeye çalışıyorlar.

Haberler 12.11.2017 - 11:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde bulunan Süryani kilise, manastr ve mezarlklarna Diyanet leri Bakanlna devredilmesi yoluyla el koyulduu algs Avrupada giderek yaylmaya balad. slam kartlnn yükselite olmasn frsat bilen çevreler Türkiyede Hristiyanlarn mallarna el koyulduu izlenimi yaratmaya çalyor. Türkiye kart propagandann malzemesi yaplan iddialar ise gerçei yanstmyor.

Mardindeki Süryani mallarnn Diyanet leri Bakanlna devredildii iddialarna yol açan süreç, Süryani mallarna yönelik özel bir düzenleme nedeniyle deil, 2012de çkan ve 14 ili kapsayan büyükehir yasasnn 2014te yürürlüe girmesi sonrasnda köy tüzel kiiliklerinin ortadan kalkmasyla balad.

Aralarnda Mardinin de bulunduu 14 ilde köy tüzel kiilikleri ortadan kalknca tüzel kiiliklere ait mallarn hukuken tasfiye ve devredilmeleri gerekti.

Böylece her valilik bünyesinde Devir, Tasfiye ve Paylatrma Komisyonlar kuruldu. Mardin Valilii bünyesinde oluturulan komisyonun Austos 2014te ald kararla il genelindeki tüm mezarlklar Mardin Büyükehir Belediyesine devredildi.

Aralarnda camilerin de bulunduu ibadethanelerin ise Diyanet leri Bakanlna tahsisi yönünde bir tavsiye karar alnd. Bu tavsiye kararnn Süryani cemaatinde hassasiyet yaratt belirtildi.

Dier illerde böyle bir durumun olmamas, Mardindeki olayn münferit bir vaka olduunu düündürürken söz konusu yanllk ksa sürede düzeltildi. Vakflar Genel Müdürlüü (VGM), Süryani kültürüne ait kilise, manastr ve mezarlk arazileri dahil toplam 31 mülkün tahsisini yapmak üzere yetkilendirildi.

çounluu Bat ülkelerinde yaayan Mardin kökenli Süryani cemaati, birçok kilise ve mezarln köy tüzel kiilikleri adna kaydedilmesine geçmite rza göstermi, herhangi bir Süryani vakf adna mülkiyet talebinde bulunmamt.

Süryani mülklerinin VGMye devrinin aslnda Süryani cemaatine yeni bir frsat sunduu belirtiliyor. çünkü bu durumda köy tüzel kiiliklerine ait söz konusu tanmazlarn kullanm haklarnn, VGM tarafndan 49 yllna Süryani vakflarna devredilebilmesinin mümkün hale geldii kaydedildi.

- ddialar rahatsz etti, harekete geçildi

Bu süreçte Mardindeki Süryani kilise ve mezarlklarna Diyanet leri Bakanlna devredilmesi suretiyle el koyulduu iddialarnn Bat ülkelerinde yaylmas Türkiyede rahatszla neden oldu.

Bu iddialarn baz taraflarn konuyu yanl anlamasndan kaynakland, baz gruplarn ise meseleyi özellikle çarptarak Türkiye kartl için kullanlabilecek yeni bir malzeme yaratt kaydedildi.

Türkiye, bu tür alg operasyonlarnn önünü almak için çalmalarn hzlandrd.

Bu çerçevede, Mardinde yaayan Süryani cemaati temsilcileri ile sveç bata olmak üzere Avrupada yaayan Mardinli Süryanilerden oluan bir heyet geçen günlerde Ankaraya gelerek, konuyla ilgili Dileri Bakanl ve VGMnin üst düzey bürokratlaryla görütü.

Bu görümede, konunun bata hukuki boyutlar olmak üzere tüm yönlerinin ele alnd, toplantlarn olumlu geçtii bildirildi.

Görümelerde, Türkiyenin son yllarda aznlklarn hukuk çerçevesindeki taleplerini olumlu deerlendirdii ve bu yöndeki iradeyi yanstan çok sayda olumlu adm atld vurguland.

Ayrca, Türkiye Hristiyanlarn mallarna el koyuyor gibi bir söylemin olumlu uygulamalarla badamad üzerinde duruldu. Yanl anlalmalarn önüne geçilmesi için diyaloun devam konusunda mutabk kalnd.

Süryani cemaati, inançlar bakmndan büyük önem gösteren dini nitelikteki 31 gayrimenkulün mülkiyetinin ilgili Süryani vakfna verilmesini istiyor. Bu talebin karlanmasnn ise ancak yeni bir kanun çkarlmas yoluyla mümkün olabilecei belirtiliyor.

Ana Sayfaya Git