Bu "reçel" ağızları acıtıyor

"İsot reçeli" olarak adlandırılan biber salçası, farklı tadıyla başta kahvaltı olmak üzere sofralara lezzet katıyor. İsot Üreticileri Kooperatifi Başkanı Polat "Şehir dışında da insanlar artık bu reçeli biliyor. Özellikle kahvaltılarda içine yumurta kırıp ya da ekmeğin arasına sürüp yiyorlar. Çok lezzetli bir ürün"

Haberler 09.10.2017 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr ve anlurfa bölgesinde yaygn olarak, acbiberden yaplan ve isot reçeli olarak adlandrlan biber salças, farkl tadyla bata kahvalt olmak üzere sofralara lezzet katyor.

Birçok aile, pazardan satn ald krmz acbiberleri, ev veya bahçelerinde uzun ve zahmetli sürecin ardndan salçaya dönütürüyor. Zeytinya ile harmanlanmasnn ardndan isot reçeline dönüen biber salças, souk k günlerinde sofralarda yerini alyor. sot Üreticileri Kooperatifi Bakan Bekir Polat, isot üretim sezonunun sürdüünü anmsatarak, bu dönemde isot reçeli de yapldn söyledi.

Reçelin bata kahvalt olmak üzere birçok yemekte kullanldn anlatan Polat, sot salças burada reçel olarak anlr. Hem kahvaltlarda hem de birçok yemekte bu ürün keyifle tüketiliyor. Bu anlamda üreticilerimiz yamurdan önce bu dönemde hummal bir çalma yürütüyor. dedi.

REçEL YAPIMI SOTTAN DAHA ZOR

Polat, isot reçelinin yapm hakknda bilgi vererek, öyle konutu:

Reçel yapmak için krmz acbiberler makineyle çekiliyor ve 3-4 gün günete bekletiliyor. Bu süreçte de bol bol kartrlyor. çindeki su alndktan sonra olgunlayor ve ortaya reçel çkyor. Tabii ki reçelin yapm isottan daha zor çünkü daha uzun bir süre gerekiyor. Bu yl reçelin kilogram piyasada 20 liradan satlyor. Kentte tonlarca reçel yaplyor. Türkiyenin birçok iline bu salçadan gönderiyoruz. ehir dnda da insanlar artk bu reçeli biliyor.

Özellikle kahvaltlarda içine yumurta krp ya da ekmein arasna sürüp yiyorlar. çok lezzetli bir ürün.

KENTE GELEN MUTLAKA ALIYOR

Merkez Haliliye ilçesine bal Srrn Mahallesinde isot reçeli yapan Emine Aslan da uzun yllardr her sonbaharda bu ie giritiklerini ve aile bütçesine katk saladklarn söyledi.

lerinin zorluunu anlatan Aslan, isot gibi reçelin de anlurfann markas olduunu ve en iyi ürünün kentten elde edildiini dile getirdi.

Haimiye Meydanndaki tarihi Kapal çarda baharat satan Mehmet Diker de isot reçelinin özellikle kahvaltlarda tercih edildiini ve kente gelen ziyaretçilerin mutlaka bu üründen satn aldklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git