Bu sene hac fiyatları 26 bin liradan başlayacak

"Geçen yıldan bu yıla artan maliyetler oldu. Ek vergiler oldu. Bu ek maliyetler ile hac fiyatlarının 26 bin liradan başlayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu sene en ucuz programın 26 bin lira olacağını düşünüyoruz"

Haberler 04.01.2020 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Seyahat Acentalar Birlii (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Hac Umre ve Seyahat Acentalar Dernei (HURSAD) Bakan Diyaeddin ahin, geçen yldan bu yla artan maliyetler ve ek vergiler olduunu belirterek, Bu ek maliyetler ile hac fiyatlarnn 26 bin liradan balayacan rahatlkla söyleyebiliriz. Bu sene en ucuz programn 26 bin lira olacan düünüyoruz. dedi.

Diyaeddin ahin, Türkiyede yllardan beri hacca gitmek için bavuran ve kurada isminin çkmasn bekleyen yaklak 2 milyon 300 bin kii olduunu ve bu rakamn 175 bine yaknn bu sene hacca gitmek için bavuranlardan olutuunu belirtti.

Bu sene hac adaylarnn sadece 83 bin 430 tanesinin hacca gidebileceini ifade eden ahin, bahsedilen 3 bin 430 kiilik ilave kontenjann aslnda Türkiye nüfusunun güncellenmesi ile alakal olduunu kaydetti.

ahin, slam birlii Tekilatnda alnan bir karara göre, slam ülkelerine nüfusunun binde biri orannda kontenjan verildiini aktararak, Bizim nüfusumuz Birlemi Milletler kaytlarnda birkaç yldr 80 milyon olarak gözüktüü için, Suudi Arabistan oradaki kaytlar baz alarak kontenjan veriyordu. Nüfusumuz güncellendi. 83 milyon 430 bin eklinde güncelleme olduu için onun binde biri orannda bir kontenjanmz oldu. Yani, önümüzdeki yllarda bu devam edecek. Nüfusumuzun artna göre bu rakam artacak. diye konutu.

Umrenin serbest rekabet ortamnda acentelerin veya Diyanet leri Bakanlnn kendi verecekleri hizmetlere, kullandklar hava yolu irketlerine, kullandklar otele, sahada verdikleri hizmete göre tamamen serbest fiyatlandrmaya tabi olan bir organizasyon olduunu dile getiren ahin, unlar kaydetti:

Umrede bizim zaman zaman yaptmz uyarlar var. çok ucuz fiyatlara olan umre paketlerini almamalarn, bu konuda dikkatli olmalar gerektiine dair defalarca uyardk. öyle, bu iin belli bir maliyeti var. Bu maliyetin altnda satlar elbette hizmetten çalma anlamna gelen olumsuz sonuçlar douracak ve yolcular madur edecektir. Yani, bin 50 dolardan aa olan umre programlarndan uzak durulmas lazm. Bu rakam 900 dolar eklindeydi. Fakat sürekli artan maiyetler var. Suudi Arabistan tarafndan konan ek vergiler var.

ahin, 1 Ocak itibaryla vize fiyatlarnda 51 dolarlk bir art daha olduunu kaydederek, salk ve seyahat sigortas zorunluluunun getirildiini ve bunun direk umre fiyatlarna 51 dolar ek zam olarak yansyacan dile getirdi.

- Hac fiyatlar 16 bin 500 bin Suudi Arabistan riyali civarnda olacak

Geçen yl en ucuz hac programnn 15 bin 480 bin Suudi Arabistan riyali olduunu anmsatan ahin, Bu 24 bin 500 lira civarnda bir bedeldi. Geçen yldan bu yla artan maliyetler oldu. Ek vergiler oldu. Bu ek maliyetler ile hac fiyatlarnn 26 bin liradan balayacan rahatlkla söyleyebiliriz. Bu sene en ucuz programn 26 bin lira olacan düünüyoruz. 16 bin 300 ila 16 bin 500 bin Suudi Arabistan riyali arasnda bir fiyatn olacan tahmin ediyoruz. Geçen yldan bu zamana kadar gelen ek vergi ve zamlar fiyat zorunlu olarak bu noktaya getirmektedir. ifadelerini kulland.

ahin, umreye yaplan zammn acenteleri oldukça zor durumda braktna iarete ederek, Biz programlarmzn aylar öncesinden satlarn yapyoruz. Sömestir tatilinde umreye çok youn bir ilgi oluyor her sene. Bu sene de youn bir ilgi var. Acentelerimiz satlarn iki ay öncesinde tamamlad. Belli bir bedel üzerinde haclarla, umrecilerle anlatlar. Fakat vize aamasna gelindiinde sürpriz bir ekilde zam geldi. Umre için 50 dolar ciddi bir zam. Bu ciddi bir ekilde acentelerimizi zor durumda brakt. Önümüzdeki aylarda bunun zam olarak yansmas kaçnlmaz. diye konutu.

- Hac bavurular ve hac kaytlar e- devlet kaps üzerinden yaplacak

Hac bavurular ve hac kaytlarnn e-devlet kaps üzerinden yaplacan vurgulayan ahin, bu uygulamann kendilerinin de talebi olduunu ve bu seneki bakanlklar aras hac ve umre kurulu karar uyarnca böyle bir uygulamaya gidildiini kaydetti.

ahin, bu sezon banda ön kaytlar esnasnda e-devlet üzerinden zaten bir pratiklerinin olduunu belirterek, bundan sonra özellikle kura çekildikten sonra kura sonuçlarn e-devlet üzerinden örenileceini söyledi.

Kaytlarn balayaca 13 Ocakta her hac adaynn e-devlet kimlik dorulama sistemi üzerinden acente ile mi Diyanet leri Bakanl ile mi gideceini seçeceine iaret eden ahin, sözlerini öyle sürdürdü:

Acenteler ile gideceini seçtikten sonra acentenin payndan o kiiye bir kiilik bo yer ayrlacak veya iki kii iseler iki kiilik yer ayrlacak. Sonra istedii acente ile hac adaylarmz anlaabilecek. Hac adaylar ile acentelerin kar karya gelip anlama yapmas noktasna gelinceye kadarki ksm tamamen hac adaylarnn özgür iradesiyle kendi e-devlet ifresi üzerinden yapaca seçimle mümkün olacak. Bu çok köklü bir deiim. Özellikle bütün hac adaylarmza e devlet ifrelerini imdiden almalarn öneriyorum. Kuralar çktktan sonra PTTlerde ve postanelerde younluk olacaktr.

Ana Sayfaya Git