Bugün Regaip Kandili

İslam aleminde mübarek kabul edilen ve recep, şaban, ramazanı kapsayan "üç ayların" habercisi Regaip Kandili, bugün idrak edilecek.

Haberler 07.03.2019 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

slam aleminde rahmeti ve bereketi bol üç aylarn habercisi kabul edilen Regaip Kandili, bugün idrak edilecek.

slam dünyas için büyük öneme sahip üç aylardan, recep aynn ilk perembe gününü cumaya balayan gece idrak edilen Regaip Kandili, rahmet ve bereket gecesi olarak kabul ediliyor. Müslümanlara oruç tutma, Kuran- Kerim okuma ve sadaka verme gibi nafile ibadetlere daha çok yönelmeleri tavsiye edilen bu aylarda, Miraç ve Berat Kandilleri ile Kadir Gecesi gibi özel geceler yer alyor.

Diyanet leri Bakanl Din Hizmetleri Genel Müdürlüünce Regaip Kandili dolaysyla çeitli etkinlikler düzenlenecek.

DYARBAKIRDA ETKNLK

Ankarada Betepe Millet, Diyarbakrda Kurunlu, Giresunda Sarayburnu, Bursada Ulu, Konyada Hac Veyiszade ve Kapu ile stanbulda Fatih ve Eyüp Sultan camilerindeki özel programda, Kuran- Kerim ve mevlit okutulacak.

Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu Üyesi Rifat Oral, bn Ömerin rivayeti ve mam afiinin aktardna göre, recep aynn ilk gecesi, cuma geceleri, aban aynn 15inci ile ramazan ve kurban bayramlarnn gecelerinde yaplan dualarn geri çevrilmeyeceini belirtti.

GÜZEL GÜNLERN BALANGICI

Recep aynn ilk perembe gününü cumaya balayan gece Regaip Kandilinin idrak edileceini ifade eden Oral, Arapça kökenli regaip kelimesinin Türkçe karlnn rabet edilen ve arzulanan anlamna geldiini bildirdi. Oral, üç aylarda Allahn rahmetinin yeryüzüne dalga dalga yaylp ibadet, merhamet ve bar günlerinin baladn belirtti.

Allahn, Kuran- Kerimde recep, muharrem, zilkade ve zilhicce aylarnda savamay yasakladn bildiren Oral, bu dört ayda insanlarn savamay brakp ibadet ve merhamet merkezli hayata yönelmesi gerektiini söyledi.

Oral, Müslümanlarca recep, aban ve ramazann mukaddes kabul edildiini anlatarak, Peygamber Efendimiz recep ve aban aynda daha çok ibadet yaparm. Sanki bu iki ay ramazan ayna bir hazrlk oluyor. Hatta bir rivayette Recep Allahn ay, aban benim aym, ramazan ay da ümmetime hediye edilmi bir aydr buyuruyor. diye konutu.

MÜSLÜMANLAR çN ETM KAMPI

Oral, Hazreti Muhammedin recep ay geldiinde Ya Rab, recep ve aban ayn bizim için bereketli kl, mübarek eyle ve bizi ramazan ayna ulatr. diye dua ettiini hatrlatarak, unlar kaydetti: Üç aylar yeniden temiz bir sayfa açma, ibadetlere yönelme, toplum, aile ve i yerimizde mücadele, kavga, sava ve birtakm eyleri brakma, merhametin yaygnlamas ve sonuçta yeryüzünün cennet gibi olabilmesi için bir frsat. Sanki bu üç aylar Müslümanlar için bir eitim kamp. Bu ekilde deerlendirdiimiz zaman üç aylar, bizde istenilen fayday oluturacaktr.

ERBATAN KANDL MESAJI

Buarada, Diyanet leri Bakan Ali Erba, regaib Kandili dolaysyla yaymlad mesajnda, halk arasnda üç aylar olarak bilinen rahmet, bereket ve mafiret iklimine girildiini belirtti.

Perembe gününü cumaya balayan gece, bu manevi mevsime giriin habercisi olan Regaib Kandilinin idrak edileceini belirten Erba, mesajnda unlar kaydetti:

Peygamber Efendimiz, Recep ay girdiinde, Allahm, Recep ve aban aylarn bize mübarek kl ve bizi Ramazana kavutur eklinde dua etmi ve bu kutlu zamanlarn önemine dikkat çekmitir. Müslümanlarn her yl içtenlikle yaptklar dualar, samimi tövbeler ve ibadetlerle Regaib Gecesini ihya ederek huzur bulmaktadr. Bizlere tüm rabetimizi Rabbimize yöneltmemiz, bugüne ve gelecee dair duygu, düünce, tutku ve isteklerimizi iman bilinciyle gözden geçirmemiz gerektiini hatrlatmaktadr. Müminler için elbette bütün zamanlar kymetlidir ve Allahn rzasn kazanmak gayesiyle, kulluk uuru içerisinde yaanmas gerekmektedir. Bununla beraber mübarek gün ve geceler, yaratl gayemizi, kendimize, Rabbimize, çevremize ve bütün mahlukata kar sorumluluklarmz muhasebe etmek ve daha güzel bir hayat adna yeni bir balangç yapmak için önemli frsatlardr.

Erba, bütün slam aleminin Regaib Gecesini tebrik edip, bu gecenin ve mübarek üç aylarn Müslümanlarn birlik ve dirliine, insanln hidayet, bar ve huzuruna vesile olmasn Allahtan niyaz etti.

Ana Sayfaya Git