Bulak alanlarımızı sahiplenmeliyiz!

Doğa Koruma ve Milli Parklak Diyarbakır Şube Başkanı Erdal Seven, sulak alanların kaybı sadece canlıların yaşamını tehlikeye sokmadığını, aynı zamanda doğal afetlere de davetiye çıkardığı için, "toplum olarak bu alanları sahiplenmemiz gerekir" dedi.

Haberler 02.02.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doa Koruma ve Milli Parklak Diyarbakr ube Bakan Erdal Seven, 2 ubat Dünya Sulak Alanlar günü kapsamnda Diyarbakrdaki sulak alanlarla ilgili çarpc açklamada bulunurken, Sulak alanlarn kayb sadece canllarn yaamn tehlikeye atmadn, ayn zamanda doal afetlere de davetiye çkardn söyledi.

Evsen, yapt yazl açklamada, Dünya Sulak Alanlar Gününe ilikin tarihsel bilgiler verirken sulak alanlarnn korunmas yönünde toplumsal bir sorumluluun gerektiine vurgu yapt. Evsen açklamasnda u ifadelere yer verdi.

Sulak alanlar, yeralt sularn besleyerek veya boaltarak, taban suyunu dengeleyerek, sel sularn depolayarak, taknlar kontrol ederek, kylarda deniz suyunun giriini önleyerek bölgenin su rejimini düzenlerler. Bulunduklar yörede nem orann yükselterek, bata ya ve scaklk olmak üzere yerel iklim elemanlar üzerinde olumlu etki yaparlar. Sulak alanlar dünyann tabii zenginlik müzeleridir. Sulak alanlarmzn korunmas ve turizm merkezi haline getirilmesi bakanlmzn öncelikli çalmalar arasnda yer almaktadr.

ALANLARIN KORUNMA LKELER

Sulak alanlarn kirletilmemesi, doal yaplarnn ve ekolojik karakterlerinin korunmas zorunludur. Her türlü arazi ve su kullanm planlamalarnda, sulak alanlarn ilev ve deerlerinin korunmas esastr. diyen Evsen, Sulak alanlarda biyolojik çeitliliin korunmas ve gelitirilmesi için gerekli tedbirlerin alndn söyledi. Evsen unlar söyledi. Ekolojik karakteri bozulmu sulak alanlarn rehabilitasyonu salanr. Kurutulmu sulak alanlarn teknik ve ekonomik olarak uygun olanlarnn geri kazanm için gerekli tedbirler alnr. Sulak alanlarda Bakanln uygun görüü alnmadan; nadir, endemik, nesli tehlikede veya tehlikeye düebilecek doal bitki türleri kesilemez ve sökülemez, yabani hayvanlar, yumurtalar ve yavrular toplanamaz, yuvalar bozulamaz. Sulak alanlara ve sulak alanlar besleyen tüm sulara veya sisteme balantl kuru derelere hiçbir surette artlmam evsel ve endüstriyel atk sular verilemez. çöp, moloz, hafriyat, dip tarama ve proses art çamurlar dökülemez. Diyarbakrn balca sulak alanlar olarak Dicle ve Frat Nehirleri, Batman çaynn Diyarbakr il snrlar içinde kalan kylar, Kulp, Sarm, Sinek ve Ambar benzeri çaylar, Dicle, Kralkz, Karakaya ve Batman Baraj gibi baraj göllerinin ilimiz snrlar içinde kalan ksmlar, Devegeçidi, Göksu, Bepnar, Ortaviran ve Gözegöl gibi yapay göletler saylabilir.

DYARBAKIRDAK SULAK ALANLAR

ube Müdürlüümüz olarak Diyarbakrn sulak alanlarnn korunmas ve biyolojik çeitliliin devam konusunda her türlü denetim, belgelendirme ve gerekli durumlarda idari yaptrm ilemleri titizlikle yürütülmektedir. Sulak alanlarmzn korunmas ve gelecek nesillere salkl bir ekilde aktarlmas için 2 ubat Dünya Sulak Alanlar Günü vesilesiyle bir kez daha toplumun her kesiminden sulak alanlarn korunmas konusunda en yüksek hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git