Bunlar neslin felaketidirler

DİYANET İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, cuma hutbesinde cinsiyetin Allah tarafından belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Erbaş, "Fıtratın kodlarıyla oynamak, yaradılıştan gelen özellikleri değiştirmeye çalışmak sünnetullaha aykırıdır. Cinsiyete müdahale eden ve cinsiyetsizliğe davet eden çabalar sadece bireyin değil, bütün bir neslin felaketini hazırlar." diye konuştu.

Haberler 06.07.2019 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erba, Konyada Kapu Camiinde hutbe irad etti ve cuma namazn kldrd. Ey insanlar! üphesiz sizi bir erkek ile bir kadndan yarattk, tanasnz diye sizi kavim ve kabilelere ayrdk. Allah katnda en deerli olannz Ona itaatsizlikten en fazla saknannzdr. Allah her eyi hakkyla bilmektedir, her eyden haberdardr. ayetine ve Ey insanlar! Bu Zilhicce aynzda, bu Mekke ehrinizde, bu Kurban Bayram gününüz nasl mukaddes ise kanlarnz, mallarnz ve rzlarnz da ayn ekilde mukaddestir. hadis-i erifine atfta bulunan Erba, insann, Yüce Allahn takdir ettii zamanda, onun nasip ettii anne babadan ve yine onun tayin ettii cinsiyet ile dünyaya geldiini belirtti.

Erba, nsann kadn ve erkek olmak üzere farkl cinsiyetlerde yaratlmas, Allahn varlnn ve kudretinin belgelerinden biridir. Zira Hz. dem ve Hz. Havvadan beri kadn ve erkei farkl yetenek ve üstünlüklerle donatan, onlar birbirine e klan ve nesillerini çoaltan Cenb- Haktr. dedi.

Erba, okuduu hutbede u ifadeleri kaydetti:

nsann kadn ve erkek olarak yaratlmas Rabbimizin takdiri ve sünnetullahn bir gerei olup bünyesinde nice hikmetler barndrr. Kul olarak bize düen, bu takdire hürmet etmek; her iki cinsiyete de sayg göstermek, aralarnda adaleti ve merhameti tesis etmektir.

Neslimizi muhafaza etmek hepimizin vazifesidir

Rabbimiz bizden yaratl hikmetimize, insan olmann haysiyet ve erefine uygun bir hayat sürmemizi istemektedir. Evlenerek bir yuva kurmamz, imanl ve salkl nesiller yetitirmemizi emretmektedir. Neslimizi muhafaza etmek ve geleceimize sahip çkmak, mümin bir kul olarak hepimizin vazifesidir. Nesil güvenlii, en az can ve mal güvenliimiz kadar deerlidir ve dokunulmazdr. ffet ve haysiyetimiz, helal dairesinde yaama gayretimiz mukaddestir.

Aile hayat, aramzda güven ve huzur balar örer

Hem kadnn hem de erkein iffetini, saygnln ve haklarn korumaya yardm eden en deerli kurum ailedir. Aile hayat, aramzda güven ve huzur balar örer. Aileyi yok sayan ve aile yapsn bozan her türlü düünce ve davran, aslnda toplumsal balar hedef almaktadr.

Kzlarmz, erkeklerimiz bir yuva kurarak meru birlikteliklere özendirilmelidir

Bir toplumun geleceine umutla bakabilmesi için, öncelikle evlenme çana gelmi genç kuaklar, kzlarmz, erkeklerimiz bir yuva kurarak meru birlikteliklere özendirilmelidir. Zira aile, dünden bugüne insanolunun neslini salkl bir biçimde devam ettirebilmesi ve meden bir hayat sürdürebilmesi için bahedilmi en kadim ve en köklü ocak, en muhkem kaledir.

Meru ve muteber bir nikh olmadan yaanan birliktelik, Allah tarafndan haram klnmtr

Nikh, Allahn emri, Peygamberin kavliyle yaplan en kutlu sözlemedir. Nikh, kadn ve erkek için hem mutluluk hem de sorumluluk demektir. Evlilik d birliktelikler ve cinsel özgürlük ad altnda gündemde tutulmaya çallan serbest yaklamlar ise kadnn da erkein de saygnln ve haklarn korumaktan uzaktr. Meru ve muteber bir nikh olmadan yaanan birliktelik, Allah tarafndan haram klnmtr. Haramla yürünen yoldan hayr gelmez. Zira haram daima aldatcdr, ykcdr, yok edicidir; insan için zarar, toplum için ziyandr.

Cinsiyetsizlie davet eden çabalar bütün bir neslin felaketini hazrlar

Irkmz, rengimizi ve ömrümüzü olduu gibi cinsiyetimizi de Yüce Yaratan belirlemitir. Ftratn kodlaryla oynamak, yaratltan gelen özellikleri deitirmeye çalmak sünnetullaha aykrdr. Cinsiyete müdahale eden ve cinsiyetsizlie davet eden çabalar sadece bireyin deil bütün bir neslin felaketini hazrlar. Cinsiyet seçimini kiisel bir özgürlük alan gibi göstererek ilahi iradeyi yok saymak, haddi ama ve kulluktan sapmadr. Tarih boyunca bütün inançlar bu tür anlaylar iddetle reddetmi ve lanetlemitir. Bütün peygamberler, toplumlarn bu konuda uyarmtr.

Rabbimiz tarihte birçok kavmin sapknlklar yüzünden helak olduunu bizlere haber vermektedir

Milletleri ayakta tutan, dini ve ahlaki deerleridir. Bu deerler örselendiinde toplumda çözülmeler balar, geleceimiz tehlikeye girer. Rabbimiz tarihte birçok kavmin vahye kulaklarn kapatmalar, ahlaki bozulmalar ve bu sapknlklar yüzünden helak olduunu bizlere haber vermektedir. Kuran- Kerimde tertemiz ftratlarn bozan kavmine Hz. Ltun haykr öyle anlatlr: Ltu da peygamber gönderdik. Kavmine dedi ki: Sizden önce insanlardan hiçbirinin yapmad çirkin ii mi yapyorsunuz? Gerçekten siz, kadnlar brakp, erkeklere yaklayorsunuz. Dorusu siz yoldan çkm bir topluluksunuz.

Kadnn ve erkein izzetini zedeleyebilecek arlklardan ve çirkinliklerden uzak duralm

Azgnlklar ve haddi amalar, yoldan çkm olmalar sebebiyle helak edilen kavimlerden ibret alalm. Ftratmza uygun, nezih bir hayat yaamaya gayret edelim. nsanlk eref ve haysiyetini canmz gibi aziz bilip koruyalm. Kadnn ve erkein izzetini zedeleyebilecek arlklardan ve çirkinliklerden uzak duralm. Kz ve erkek çocuklarmza hak ettikleri deeri ve özeni gösterelim. Salkl bir nesil yetitirmenin çocuklarmz, gençlerimizi sapkn anlaylara kar eitmek, bilinçlendirmek ve korumaktan geçtiini, bu noktada hepimize sorumluluk dütüünü unutmayalm. Ve aklmzdan hiçbir zaman çkarmayalm ki, bu dünya bir imtihan dünyasdr. Bu imtihan kazanabilmek için Rabbimizin emirlerini, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa aleyhissalatu vesselam Efendimizin örnek hayatn örnek almamz gerekiyor.

Ana Sayfaya Git