Bunlara dikkat!

Dolandırıcılar, sosyal medyada 'başkasının kocasıyla flört ettiğiniz için hakkınızda şikayet var' diyerek korkuttukları kadınların gönderdikleri linklerle hesaplarını çalıyor.

Haberler 03.01.2022 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal medya kullanmnn yaygnlamasyla birlikte dolandrclar yeni yöntemler gelitirerek sosyal medya kullanan kadnlar hedef almaya balad. Özellikle kadna iddet ve ilikiler üzerinden ilerleyen dolandrclar, hesaplarn çaldklar kullancnn arkada listesine ulaarak farkl yöntemlerle para istiyor.

Biliim ve sosyal medya uzman Prof. Dr. Aykut Arkan, dolandrclarn son dönemde en çok kadnlar hedef alarak yeni yöntemler gelitirdiklerini söyledi. Sosyal medya hesaplarna gönderilen internet sayfas linkleri ile hesaplarn çalndn, bunda kadna iddet ile özel hayat konularnn seçildiini anlatan Prof. Dr. Arkan, Yaplan ey aslnda çok basit. Öncelikle birinin hesab ele geçiriliyor. çeitli yöntemleri var bunun. çeitli hassasiyet tayan konularda linkler gönderiyorlar. Burada izlenecek en önemli ey bilmediiniz linkleri tklamamak. Ne olabilir? diye düünmemek lazm. Altndan bir ey çkabiliyor. Dolaysyla mutlaka ve mutlaka teyit almak gerekiyor. ayet tandnz biriyse telefonla arayp sen misin? diye sormak lazm. Ama esas burada önemli olan tklamamak çünkü her tk bir tuzak dedi.

KANUNEN CEZASI BÜYÜK

Bütün sosyal medya hesaplarnda çift yönlü kimlik dorulama kullanlmas gerektiini belirten Prof. Dr. Arkan, Hesaplarmz çift faktörlü dorulama ile koruma altna almamz lazm. çift yönlü dorulama yüzde 100 koruyucu deildir. Hrsza tabi ki kilit engel olmaz ama benim tavsiyem buna uymalar. Yeni yöntem u aslnda; sizinle alakal bel alt iddialar dile getirip bundan kurtulmak için bu linki tkla diyorlar. Bu özel hayatn gizliliini ihlaldir, dolandrclktr ve kanunen cezas büyüktür eklinde konutu.

GÜNDE 2-3 BN KNN HESABI çALINIYOR

stanbulda yaayan Karina Akça da ayn yöntemle dolandrclarn sosyal medya hesaplarn ele geçirmeye çaltn söyledi. Arkadandan gelen Bakasnn kocasyla flörtletiin için hakknda ikyet var mesajn görünce çok ardn ifade eden Akça, dolandrclarn kendisine ikinci mesaj olarak hakkndaki iddialar buraya tklayarak kaldrabilirsin yazdn bu ekilde de hesaplar çaldklarn ifade etti.

Mesaj olarak gelen internet sayfas linkine tklamad için hesabnn çalnmadn belirten Akça, Bir arkadamdan bana mesaj geldi. Bir ekran görüntüsü göndermi. Ekran görüntüsünde bir hanmefendi benim adm soyadm yazarak kocasyla flörtletiimi, kocasna antaj yaptm söylüyor. Bu ekran görüntüsü ilk geldiinde ok oldum, ne oluyor dedim. Sonra bana bir link yollad, Seninle urayorlar bu linkten kaldrabilirsin dedi. Tklayacaktm ama tklamadm ve direkt bana mesaj atan kadn aradm. Dedim ki bana attn mesajlar nedir neler oluyor? Kadn da zaten bana Benim hesabm çalnd, kusura bakma herkese ayn eyi yapmlar. Sen tklamadn ama ben tklam bulundum. Hesabm ele geçirildi ve birçok arkadamn hesab bu ekilde ele geçirildi dedi. Daha önce de zaten kadna yönelik iddetle ilgili linkler yollanmt. imdi ise bu tarz kötü söylemlerle hesabmz ele geçirmeye çalyorlar. Bunun bir tuzak olduunu anlyorsunuz fakat o kadar içten ve samimi bir ekilde mesaj yaznca, gördüünüz mesajlar karsnda heyecanlanp linke tklayabiliyorsunuz. Daha önce de kadna kar iddetle alakal link gönderip bir arkadamn hesabn ele geçirmilerdi. Hatta ben bir tanesiyle mesajlatm. Bana link yolladlar onlara dedim ki Düen oluyor mu gerçekten? kar taraf da bana Günde 2 bin 3 bin kii düüyor dedi. Biraz serinkanl olup her linke tklamamak lazm eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git