Bunları evinize sokmayın!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, siber saldırıların her türlü akıllı ev sistemi üzerinden yapılabileceğini belirterek, "Kimse 'buzdolabından, klimadan olur mu?' demesin. Oluyormuş. İnternete bağlı cihazlar için de dikkatli olunmalı, tedbir alınmalı." dedi.

Haberler 01.11.2016 - 08:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Arslan, ABDyi sarsan siber saldrda, evlerdeki akll buzdolab, klima gibi internete bal cihazlarn zombiletirilerek, dier deyile ele geçirilerek kullanldn anmsatarak, daha önce yapt uyarlara iaret etti.

Sadece bilgisayarlara deil, klima sistemlerine de siber saldr olabileceini anlatan Arslan, klima ayarlaryla oynanarak kritik sistemlere müdahale edilebileceini bildirdi. ABDde gerçekleen siber saldr üzerine Türkiye tarafnn da teyakkuza geçtiini ifade eden Arslan, ilgili kurumlara da saldrlara kar hazr olun talimat verdiklerini belirtti.

Siber saldrda, bilgisayarlarn yan sra nesnelerin interneti olarak adlandrlan internete bal cihazlarn da kullanldn dile getiren Arslan, Güvenlik kameralar, giyilebilir teknoloji cihazlar, çocuklarmzn odasn izlediimiz kameralar, akll ev uygulamalar gibi gündelik hayatmzdaki cihazlarn says her geçen gün artyor. Siber saldrlarda bu cihazlarn kullanlmas, bu cihazlar için de önlem alnmas gerektiini gösterdi. Siber saldrlar konusundaki farkndalk belli düzeye gelmesine karn, daha basit nitelikte olan bu cihazlarn güvenlii genellikle ihmal ediliyor. diye konutu.

- Kayna bilinmeyen cihazlar evlere sokmayn

Arslan, siber saldrlarn her türlü akll ev sistemi üzerinden yaplabileceine dikkati çekerek, Kimse buzdolabndan, klimadan olur mu? demesin. Oluyormu. nternete bal cihazlar için de dikkatli olunmal, tedbir alnmal. dedi.

Kayna bilinmeyen cihazlarn kullanlmamasn tavsiye eden Arslan, Bu cihazlarn tedarik edildii firmalarn sertifikalandrlmas ve cihazlarda güçlü ifrelerin kullanlmas gerekiyor. Türkiyede bulunan akredite laboratuvarlar tarafndan cihazlarn ilgili standartlar çerçevesinde güvenlik testlerinin yaplmas önem tayor. Menesi bilinmeyen üpheli cihazlar kullanlmamal. Bu cihazlar, herhangi bir güvenlik önlemi alnmadan internete balanmamal. ifadelerini kulland.

Siber güvenlikteki tehlikenin her zaman devam ettiine iaret eden Arslan, Bu nedenle Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumu (BTK) öncülüünde sistematik çalmalar yapyoruz. Erken tespit sistemleri kurulmas ve hzl müdahale konularnda önemli aamalar katettik. Siber tehdit istihbarat ve farkndalk oluturulmas için çalma yapyoruz. diye konutu.

Türkiyeye internet altyaps salayan operatörlere de siber saldrlara kar internet trafiindeki anormal artlarn izlenip alarm mekanizmasyla saldrlarn erken tespit edilmesi için görev verdiklerini anlatan Arslan, kriz durumunda alternatif iletiim kanallarnn bulundurulmas için de çaltklarn anlatt.

Ana Sayfaya Git