Burası Afrika değil Muş

Muş’ta hava sıcaklığının bunaltıcı seviyelere çıkmasıyla mandalar Karasu Nehri’ne girerek serinliyor.

Haberler 21.06.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hasköy ilçesine bal Karakütük, Umurca, Sarbahçe ve Azkl köylerinde mandaclk yaparak geçimini salayan vatandalar, ar scaklarn hakim olduu kentte hayvanlardan süt verimi alabilmek için onlar günde 3 saat nehre sokuyor. Öle saatlerinde suya giren mandalar, yaklak 3 saat su içerisinde kaldktan sonra tekrar otlatlmaya götürülüyor. Afrikay andran sahneler, zaman zaman renkli görüntüler oluturuyor.

Karakütük köyünde çobanlk yapan Abdullah Özdemir, scaklarn artmasnn mandalar olumsuz etkilediini söyledi. Hayvanlar serinletebilmek için günde iki defa Karasu Nehrine getirmek zorunda olduklarn belirten Özdemir, çevredeki köylerde yaklak 3 bin civarnda manda var. Mandalar serinletmek için baka bir seçeneimiz yok. Burada hava scakl 36 dereceye kadar yükseldi. Mandalarmz öle 12.00 gibi suya giriyor, aa yukar 2-3 saat suda kalyor. Havalar çok scak. Akam da 17.00de bir saat suyun içerisine brakyoruz. Daha sonra hayvanlar otlatp köye götürüyoruz. Buradaki görüntüler her ne kadar Afrikay anmsatsa da buras Mu. Hayvanlar suya girerek hem hastalklardan kurtuluyor hem de süt verimleri artyor dedi.

Karakütük köyü sakinlerinden Mehmet nci ise bölgedeki birçok köyde arlkl olarak manda yetitiricilii yapldn ifade ederek, Manda bizim geçim kaynamzdr. Havalar scak olduu için hayvanlar bunalyor, su olmazsa dayanamyorlar. Her gün yaklak 2-3 saat suda dinlendirip ahrlara yerletiriyoruz. Bu bölgenin geçim kayna hayvanclktr. Baka bir iimiz olmad için geçimimizi hayvanclkla salyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git