Burası Lice!

Lice’de bulunan ve Antik Çağ'da yerleşim yeri olarak kullanılan Birkleyn Mağaraları, bölgenin terörden arınmasıyla birlikte halktan yoğun ilgi görüyor.

Haberler 07.08.2018 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Lice ilçesinde bulunan ve Antik çada yerleim yeri olarak kullanlan Birkleyn Maaralar, bölgenin terörden temizlenmesi ile birlikte halktan youn ilgi görüyor. Vatandalar bir yandan Birkleyn Maaralarnda çkan buz gibi suyun kenarnda piknik yapyor, dier yandan da yüksek kayalklardan suya atlayp serinliyor. Ziyaretçiler, Birkleyn Maaralarnn çok önemli ve tarihi olduunu belirterek, turizme kazandrlmas gerektiini söyledi.

Bölgede terör olaylarnn en youn yaand yerlerin bandan gelen Diyarbakrn Lice ilçesi krsalndaki Birkleyn Maaralar, son yllarda düzenenlen kapsaml terör operasyonlar ile oluan huzur ortamyla gün yüzüne çkt. lçeye bal Abal köyü yaknlarnda, içerisinden su çkan tarihi Birkleyn Maaralar da ziyaretçileri arlyor. Mulann Fethiye ilçesindeki Saklkente benzetilen maaralar doal güzelliiyle büyük ilgi görüyor.

TURZME KAZANDIRILMASINI STYORLAR

Bata Diyarbakr ve Bingöl olmak üzere çevre illerden çok sayda kii, Birkleyn Maaralarna sabahn erken saatinde gelerek, piknik keyfi yapyor. Baz kiiler de yüksek kayalklardan suya atlayp serinliyor. Ziyaretçiler, Birkleyn Maaralarnn çok önemli ve tarihi olduunu belirterek, çevre düzenlemesi yaplmas ve bölgenin turizme kazandrlmas gerektiini söyledi.

DÜNYANIN BTT YER OLARAK BLNMEKTE

Antik çada yerleim yeri olduu belirtilen Birkleyn Maaralarnda yaplan ön kaz incelemelerinde elde edilen kalntlarn nda, bölgenin M.Ö. 6000 ylndan itibaren kullanld ifade edildi. Birkleyn Maaralarnda birbirine paralel kayalklarn içinde be maara yer alyor. Dicle Nehrinin dou kolu olan Dibni çay, maaralarn birinden girip dierinden çkyor. Buraya ayn zamanda Dicle tüneli ad da verilirken ve nehrin doduu yer olduu deerlendirilen alanda, Asur krallarnn kitabe ve kabartmalar da yer alyor. Makedonya Kral Büyük skenderin, Pers seferine giderken 15 bin kiilik ordusuyla burada konaklad belirtildi.

Ana Sayfaya Git