Burmalı kimlik kazandı!

Diyarbakır kadayıfı artık coğrafi işaret menşei haritasında yer alacak. Turizm açısından Diyarbakır'ın ekonomisine büyük katkı sağlayacağı ifade ediliyor.

Haberler 04.11.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn kendine has bir tad olan burma kadayf Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafndan tescillendi. Diyarbakrl kadayfçlar karardan duyduklar memnuniyeti dile getirerek, tescilin kent ekonomisi ve turizm açsndan olumlu bir gelime olacan kaydetti.

Diyarbakr Valilii öncülüünde Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO), Dicle Üniversitesi (DÜ) ile Gda, Tarm ve Hayvanclk l Müdürlüünce, 2014 ylnda burma kadayf için TPEye yaplan corafi iaret menei bavurusu olumlu sonuçland. Tescillenen Diyarbakrn burma kadayf artk Kültür ve Turizm Bakanlnn corafi iaret menei haritasnda yer alacak. Diyarbakrl kadayfçlar bu durumun kent için özellikle ekonomik açdan iyi bir gelime olduuna dikkat çekti.

Ünlü Kadayfç Stk Ustann olu Mehmet Altunbay, 20 yla yakndr bu meslekle uratn ifade ederek, Babamdan aldm meslei icra etmeye çalyorum. Tescillenme sürecinde elimizden geldiince Gda Tarm ve Hayvanclk l Müdürlüüne, Valilie bilgi açsndan desteklerde bulunduk. 50 yldr babam bu meslei yapyor. Kadayf bundan sonra hak ettii yeri inallah bulacak dedi.

Bir sonraki adm dünyaya tescillemek

Bir sonraki admlarnn burma kadayfn dünyaya tescillemek olacan dile getiren Altunbay, uana kadar bölgesel corafi iaret olmad için gelen yerli ve yabanc turistler Diyarbakrda sadece karpuzu biliyorlard. Bundan sonra corafi iaretli olduu için herkes görecek. Kültür ve Turizm Bakanlnn haritasnda yer alacak. Ekonomik açsndan inallah güzel günler bekliyor. Eski günler geride kald. Umuyoruz daha güzel olacak. Amerikaya, Almanyaya, Hollandaya buradan gelen vatandalarmz paket yaptrp gönderiyor. Paketlemeyi ona göre yapyoruz. 10 gün kalsa bile herhangi bir sknt olmuyor. uanda Türkiyede tescillendi. Bir sonraki admda Diyarbakrn kadayf dünyada tescillenecek. Kadayfn malzemeleri her eyi ayn bile olsa Diyarbakrda ustalk fark var. Kadayf yüzyllardan beri Diyarbakrda yapld için kadayf Diyarbakrn diye konutu.

Kadayfn iyisi Diyarbakrda yenir

Kadayf ile ünlü Saim Ustann iletmeciliini yapan Osman Daç, tescilden duyduu memnuniyeti aktararak, Yerli ve yabanc turistler geldiinde daha emin ellerde tatl aldklarnn farknda olacaklar. Bugün kadayfn iyisini Diyarbakrn dnda hiçbir yerde yiyemezsiniz. çünkü Diyarbakra has bir ey bu. Tescillenmesi bizi gerçekten çok mutlu etti. Bir dönem telefonda siparilere bakyordum. smini yeni duyduumuz ülkelere bile sipari gönderiyorduk. Bu Diyarbakr hatta Türkiyeyi ereflendiren bir durumdur bizim için ifadelerinde bulundu.

Kadayfç Levent Ustadan Sadk Börü, tescili yllardan beri beklediklerini vurgulayarak, Heyecanlyz, mutluyuz. Zaten olmas gereken bir eydi. Fstkls, cevizlisi, peynirlisi, ince parmak kadayf çeitlerimiz var. Yüzde 70-80i dar gidiyor. Yurt içi yurt d paketleyip gönderiyoruz. Bozulma yok. 1 hafta 10 gün pakette kalabilir dedi.

Vatandalar memnun

Tescilden memnuniyet duyduklarn ve bu kararn Diyarbakr için olumlu bir gelime olduunu aktaran vatandalardan Mazhar Tanrverdi, unlar kaydetti:

Bence Diyarbakr denince akla gelen ilk ey burma kadayf. Hem kendimiz yiyoruz hem de misafir geldi mi ikram etmek için alyoruz. 2-3 günde bir mutlaka kadayf yerim. Kan ekerimin dütüünü düündüüm zaman özellikle aklma gelen ilk ey burma kadayf olur.

Ender Budak ise Diyarbakrn kendine özgü bir kadayf olduuna dikkat çekerek, unlar söyledi:

Diyarbakr için gerçekten olumlu bir gelime. Zaten Diyarbakr kadayfn uçakla seyahat edenlerde ve dardan gelenlere baktmz zaman görüyoruz. Diyarbakrn kendine özgü bir kadayf olduu Türkiyede dilden dile dolayordu ama bunun tescillenmesi de Diyarbakr için art bir kazançtr. Aslnda bu kentte çok eyin tescillenmesi gerekiyor. Bu bir balangç olur umarm.

Ana Sayfaya Git