Büyüden medet umuyorlar!

Son yıllarda artan ve modern ismi ile gündeme gelen medyumlar, büyücü ve şarlatanlar insanların zafiyetinden yararlanıp onları hem maddi hem de manevi şekilde sömürerek, "büyüden umut" besler hale getirdi.

Haberler 25.10.2016 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son günlerde artan falclk, medyum, büyücülük ve benzeri arlatanlardan medet ummak adeta bir gelenek halini ald. Diyarbakr Dicle nehri üstünde bulunan Üniversite köprüsüne gelen özellikle kadnlar ve genç kzlar, medyum büyücü ve arlatanlara yaptrdklar at nalndan, gümü levhadan, kurun levha, anahtar ve çakdan yaplm birçok büyü çeitleri ve materyalleri nehre atyorlar. Bunlardan medet uman kadnlar bu nesneleri nehir atma sebepleri ise yaptrdklar büyü ve muskalarn bulunup bir daha çözülmemesi için yapyorlar.

SÖZ HABER ARATIRDI

Söz Haber ekibinin yapt aratrmada, sularn çekilmesiyle gün yüzüne çkan at nallar, gümü levhalar, çak, anahtar ve benzeri materyaller halkmzn bu tür batl, dinimizce yaplmas yasaklanm ve ayet ile de kesin olarak uzak durulmas emredilen falclk gibi inanç d eylere ne kadar meylettiklerini gösteriyor. Dicle nehrinden çkan bu nesneler, tüyler ürperten cinsten. Üzerlerinde anlamsz harf ve rakamlar yazlarak çeitli ekillerle çizilmi desenler bulunan bu nesneler adeta insann kann donduruyor.

Peki, insanlar neden bu tür yollara bavuruyor. Bu konu hakknda hem uzmanlardan hem de ilahiyatçlardan görü aldk.

L MÜFTÜSÜ NE DYOR?

Ortaya çkan vahim tabloyla ilgili olarak Diyarbakr l Müftüsü Burhan leyen çarpc deerlendirmede bulundu. leyen, Sihir ve büyü yapmann insan küfre sokabilecek kötü bir yol olduunu ifade ederek öyle dedi; nsanlar uur, uursuzluk yda bir takm beklentiler ya da birileri hakknda bir takm emellerinin iyi ya da kötü emellerinin gerçeklemesi maksadyla sihir, büyü gibi yollara tevessül etmektedirler. Burada hemen unu söylemek isterim ki, sihir ile büyü ile bir takm etkilerin ortaya çkabildii bilinmektedir. Bu sadece slam inancna has bir ey deildir, dier din mensuplar arasnda da Sihir ve Büyü yollaryla bir takm kötü emellerin gerçeklemesini arzu eden kötü niyetli kimselerin bulunduu bilinmektedir. Kuran- Kerim bunu Hz Süleyman üzerinde Babil de Harut ve Marut adl iki melein indirilip, insanlara örettiklerini anlatmak suretiyle sihir ve büyü ye iaret etmi. Sihir ve büyünün insan küfre sokabilecek yani dinden imandan çkmasna sebep olabilecek tehlikeli bir yol olduunu da ifade etmitir.

HLS, FELAK VE NAS SÜRELER

Peygamber efendimiz (S.A.V) hls, Felak ve Nas surelerinin okunmasn tavsiye etmektedirler diyen leyen öyle dedi;

Peygamber efendimiz Aleyhisselatu vesselam büyük günahlar sayarken sihir yapmann büyü yapmann da o büyük günahlar arasnda olduunu ifade etmilerdir. Öncelikle Sihir ve büyünün insann imanna mal olabilecek büyük bir günah olduunu ifade etmek isterim. Hiçbir mümin sihirle büyü ile bir takm maksatlar gayeleri gerçekletirmek için uramamaldr, uraamaz. Bana böyle bir ey gelmi insan varsa Allaha snmaldr, Kuran- Kerime snmaldr. Özellikle Peygamber efendimiz S.A.V) hls, Felak ve Nas surelerinin okunmasn tavsiye etmektedirler. Maalesef yer yer yaygn olan Muska yapma kimi iaretlerden, remizlerden, sembollerden olan efendim bir takm ktlar üzerinde tama bunlarda caiz görülmemektedir.

SLAM NANCINDA CAZ DEL

Bunlardan uur ya da uursuzluk beklemek, ummak, endie etmek slam inancnda asla caiz deildir diyen Müftü leyen Müminlerin bunlarla megul olmamas gerekir yine bu cümleden olmak üzere türbe ziyaretleri kabir ziyaretleri efendim türbelerin önünde ki aaçlara bez balama, adak adama, mum yakma, Dilek tutma ve bunlarm tamam gayr meru asla, imanla, slam la Müslümanlkla badatrlamayacak uygulamalardr bunlardan iddetle kaçnmak gerekir. diye konutu.

leyen Türbelerin, kabirlerin yannda, bana dilek dilenilerek bez balanan, ip balanan, çaput balanan aaçlar varsa o aaçlar kesilmelidir diyerek u çary yapt. Türbelerin, kabirlerin yannda, bana Dilek dilenilerek bez balanan, ip balanan, çaput balanan aaçlar varsa o aaçlar kesilmelidir. O aaçlar kesmek ve insanlar bu gibi yanllardan kurtarmak hakikaten güzel bir davran olarak deerlendirilebilir. Ama onun aksi mezar ziyaretlerinde mezarn talarn öpmek, mezarlarn önünde tabiri caiz ise secdeye kapanr ekilde kabirlerin ve türbelerin önünde secdeye kapanr ekilde boynunuzu eerek arka arka ya çkarak, kabirin mezarn topran alp ta yanmzda götürmek. Bunlardan bir ümit bekleme, bir hayr bekleme medet umma slam inancyla Tevhit inancyla Lailaheillallah Muhammed ün Resulullahla özetleyeceimiz Tevhit inancyla badaabilecek hususlar deildir. Bütün mümin kardelerimize fevkalade bu gibi yanllardan uzak durmalarn Peygamber efendimizi Aleyhisselatu vesselamn tavsiye ettii çerçevede kalmak suretiyle elbette insan sadece maddi, fiziki hayatla hayattan ibaret bir Dünya da yaamyoruz. Bir takm olaanüstülüklerle kar karya kalyoruz. Metafizik lemi var. Ama dua ya snacaz dua ile Rabbimize snacaz. Efendimizin okumamz tavsiye ettii sureler ve dualarla Rabbimize iltica edeceiz Rabbimize snacaz ve bileceiz ki Rabbimiz izin vermedikçe Dünya bir araya gelse bize bize zarar da veremez Rabbimiz izin vermedikçe Dünya bir araya gelse bize bir yarar da salayamaz menfaatte salayamaz dedi.

PSKLOJK YIKIMA URAMITIR

Dicle Nehrinde ortaya çkan tabloyla ilgili Psikolog Filiz Aküzüm ise, bu kiilerin fiziksel ve psikolojik açdan ykma uram kiiler olduunu ifade ederek, u tehlikeye dikkat çekti. Dicle nehrinin sularnn çekilmesiyle o beraber son dönemlerde de aldmz duyumlara göre suda çok sayda naln levhann ortaya çkt söylenmektedir. Buda durumun aslnda vahametini ortaya koymaktadr. nsanlar, batl bir takm hurafelere sarlm durumda ve böyle yanl bir arayn içerisine girmektedirler. Kendince bir çözüm olarak bunu görüyorlar ama son derece yanl bir eydir. Bu insanlarn ruhsal bilinçaltlarnda gelitirdikleri ya da bir eyleri inanma ihtiyacndan doan bir skntdr. Bu nedenle bu büyü, nal olaylarn ele aldmzda onlar tuzaa düüren insanlar maddi anlamda da büyük bir faturada çkarmaktadrlar onlara. Bu çözüm müdür? Tabi ki de deildir, yani bunu çözmeleri gereken bu skntlar aile danmanlarmz var psikiyatri uzmanlarmz var, psikologlarmz var, sosyal hizmetler uzmanlarmz var yani skntlar bilimsel yönden tbbi yönden çözmeleri gereken yerde maalesef bu tip batl ve hurafe dediimiz inançlara saplanm durumdadrlar. Bu onlara bence psikolojik rahatlktan ziyade onlara bir, daha dorusu onlara fiziksel ve psikolojik açdan onlar ykma uratmaktadrlar. Yani öyle bir ey aslnda Depresif durumdadrlar, çaresizdirler, kendilerini mutsuz hissetmektedirler artk problemlerin arasna skm çözüm üretemeyen çözüm üretemedikleri için böyle bir aray içerisine girmektedirler yani, tepkileri de zaten bu Depresif durumdan kaynakl olarak ta agresif oluyorlar agresif olmakla beraber çevre ile olan ilikileri ister istemez bozuluyor, aile ilikileri bozuluyor, bunun dnda da yine bir takm sorunlarda beraberinde geliyor yani, bu psikolojik rahatszlk onlarn aslnda fiziksel olarak ta çöküüne neden olmaktadr.

MAJÖR DEPRESYON BUNALIMLAR

Aküzüm öyle dedi; Ani itahta bir gerileme oluyor, ondan sonra kilo kaybna neden oluyor. Hangi konuda skntlar varsa o yönde yani dertleri ne ise psikiyatri uzmanna, psikologa, giderler ona göre bir takm ön testler yaplr onlarn sorunlar dinlenir, sorunun ana kayna belirlenir, sorunun ana kayna belirlendikten sonra onlara uygun bir reçete sunulur. laç tedavisi gerekiyorsa ilaç tedavisi, terapi gerekiyorsa bilinçsel anlamda onlara bilinçsel bir terapi önerilir. Fakat yaptklar ey son derece onlarn açsndan yarardan çok maalesef zarar getiriyor ve bunun bilincinde de deiller. Hatta bu muska ve büyü olayndan istedikleri sonucu alamadklar zamanda daha kötü olup hem sabrszlanyor bir an önce olmas için, hem öfke krizleri patlamalar yayorlar neden bir an önce dileimiz gerçeklemiyor diye öyle bir beklenti içerisine girmeleri de onlar gerçekten psikolojik açdan tamam ile gerçekten çöküntüye uratyor. Ve bunun boyutu zaman içerisinde majör depresyon dediimiz büyük çapl bunalmlara da sebebiyet verebiliyor

Ana Sayfaya Git