Büyük dava adamı Mehmet Akif Ersoy

Şiirlerinde milli ve manevi duyguları ön plana çıkaran, İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy doğumunun 143. yılında anılıyor.

Haberler 20.12.2016 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vatan airi ve Milli air olarak da bilinen Ersoy, Buharadan Anadoluya gelmi bir ailenin kz olan Emine erif Hanm ile Kosova doumlu, Fatih Camisi medrese hocalarndan Mehmet Tahir Efendinin çocuu olarak 20 Aralk 1873te dünyaya geldi.

Babas, stanbul Fatihte doan milli aire, ebced hesabyla doum tarihini ifade eden Ragif adn verdi ama telaffuz zorluundan arkadalar ve annesi ona Akif ismiyle seslendi ve zamanla bu ismi benimsedi.

lk örenimine Fatihte Emir Buhari Mahalle Mektebinde balayan Ersoy, iki yl sonra ilkokul bölümüne geçti ve 1882de Fatih Merkez Rütiyesinde orta örenimine balad. lk Arapça derslerini babasndan alan air, ayn zamanda Fatih Camisinde Farsça derslerini takip etti. Ersoy, rütiyedeki eitimi boyunca Türkçe, Arapça, Farsça ve Franszca dillerinde hep birinci oldu.

iir merak rütiye yllarnda balayan ve iir kitaplarna yönelen Ersoyun okuduu ilk manzum eser ise Fuzulinin Leyla ve Mecnunu oldu.

Mehmet Akif Ersoy, rütiyeyi bitirdikten sonra 1885te dönemin gözde okullarndan Mülkiye dadisine kaydoldu. Babasn 1888de kaybeden Ersoyun ailesi, ertesi yl büyük Fatih yangnnda evlerinin yanmasyla yoksullua dütü.

Ersoy, öncelikle meslek sahibi olmak ve yatl okulda okumak istedii için Mülkiye dadisini brakarak, o yllarda yeni açlan ve ilk sivil veteriner yüksekokulu olan Ziraat ve Baytar Mektebine balad. Okul yllarnda spora büyük ilgi gösteren Ersoy, bata güre ve yüzücülük olmak üzere uzun yürüyü, koma ve gülle atma yarlarna katld.

Mektebin baytarlk bölümünü 1893 ylnda birincilikle bitiren Mehmet Akif Ersoyun iire olan ilgisi, okulun son iki ylnda artt, çeitli gazete ve dergilerde iirleri yaymland. Ersoyun, bilinen ilk matbu eseri Hazine-i Fünun mecmuasnda 1893te yaymlanan bir gazel oldu.

air, Tophane-i Amire veznedar Mehmet Emin Beyin kz smet Hanmla 1898 ylnda evlendi. 3 kz, 3 erkek çocuu olan Ersoyun bir olu, henüz 1,5 yandayken vefat etti.

Öretmenlik yaparak ve iir yazarak edebiyat sahasndaki çalmalarna devam eden Ersoyun neriyat alemine girii daha çok 1908de kinci Merutiyetin ilanyla balad. Bu tarihten sonra Ersoy, arkadalar tarafndan çkarlan ve ilk says 27 Austos 1908de yaymlanan Srat- Müstakim dergisinin bayazar oldu.

Mehmet Akif Ersoy, 1920 ylnda Burdur Mebusu olarak Birinci Büyük Millet Meclisine seçildi ve 1921de Ankara Taceddin Dergahna yerleti.

Ersoy, 500 lira ödül konularak açlan stiklal Mar yarmasna bata katlmad, Milli Eitim Bakan Hamdullah Suphi Beyin ricas ve arkada Hasan Basri Beyin tevikiyle ikna oldu. Onun orduya ithaf ettii stiklal Mar, 17 ubat günü Srat- Müstakim ve Hakimiyet-i Milliyede yaymland. stiklal Mar, Hamdullah Suphi Bey tarafndan mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra, 12 Mart 1921de Milli Mar olarak kabul edildi. Ersoy, ödül olarak verilen 500 liray hayr kurumuna balad.

Kurtulu Sava ve zafer sonras uzunca bir süre Msrda yaayan ve orada Türkçe dersleri veren Mehmet Akif Ersoy, 17 Haziran 1936da tedavi için stanbula döndü.

iirlerini Safahat eserinde toplayan air, 27 Aralk 1936 tarihinde stanbulda, Beyolundaki Msr Apartmannda vefat etti.

Ana Sayfaya Git