Buz şelalesi dağ ağırları

Tarihi ve doğal güzellikleriyle bölgenin turizm merkezi olan Van'ın kış turizmi ve doğa sporları potansiyelini ortaya koymak amacıyla aralarında dünyaca ünlü dağcı Tunç Fındık'ın da bulunduğu ekip, Erek Dağı'nda buz şelalesine tırmandı.

Haberler 22.02.2019 - 11:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin önemli daclarndan Tunç Fndkn da aralarnda bulunduu trman ekibi, bölgenin doa sporlar alanndaki zenginliini tantmak amacyla Erek Dandaki buz elalesine trman gerçekletirdi.

Tarihi ve doal güzellikleriyle her yl yerli yabanc binlerce turisti arlayan Van, kayak merkezi, buz elalesi ve doal trman parkurlaryla k turizminin de önemli merkezleri arasnda yer alyor.

Kentin sahip olduu potansiyele dikkati çekmek ve bölgenin daclk alannda gelimesine katk sunmak amacyla Vana gelen dünyaca ünlü daclar arasnda yer alan Tunç Fndk, Van Patika Doa Sporlar Kulübü üyeleriyle Erek Dandaki buz elalesine trmand.

Türkiye Daclk Federasyonu bünyesinde milli sporcu kategorisinde yurt d yüksek irtifa faaliyetlerine katlan, dünyada 14x8000 Trman Projesinde yer alan tek Türk dac olan ve daha önce 8 bin metrenin üzerindeki 11 daa trmanan Fndk, kalan 3 zirve için de buz elalesinde antrenman yapt.

- Doa sporlar açsndan büyük potansiyel var

Tunç Fndk, engebeli corafyas ve doal parkurlaryla bölgenin daclk, kaya ve buz trman açsndan önemli bir merkez olduunu söyledi.

Dac arkadalaryla Van ve çevresindeki birçok yerde daha önce de trmanlar gerçekletirdiklerini aktaran Fndk, amaçlarnn bölgenin tantmna katk salamak olduunu vurgulad.

Bu amaçla Vandaki Patika Doa Sporlar Kulübü üyeleriyle Erek Dandaki buz elalesine trmandklarn anlatan Tunç Fndk, öyle konutu:

2017de buraya gelerek ilk trman gerçekletirmitik. Bugün de bir trman yaptk. Buz trmannn imkan douda çok fazla ve deerlendirilmesi gereken büyük bir mecra. Vann ve bölgedeki dier illerin her yerini gezmek gerekiyor. Van önemli rol oynuyor. Bu elaleye 15 dakikalk araç yolculuu ve 1 saatlik yürüyüle ulaabiliyorsunuz. Günübirlik gelerek trman yapabiliyorsunuz. çok önemli bir imkan. Dalarn ortasnda bir o kadar da kente uzak olan bir yer buras. Doa sporlar açsndan büyük bir potansiyel var. Devletin buralarn tantlmas, doa sporlarnn gelimesi ve turizmin 12 aya yaylmas konusunda verdii destei artrmas gerekiyor.

Dünyada 8 bin metrenin üzerindeki 14 dadan 11ine trmandn, dier 3üne trmanmak için de hazrlklarn sürdürdüünü belirten Fndk, mart aynda daclar için dünyann en tehlikeli parkurlar arasnda yer alan Nepalde 8 bin 91 metre yüksekliindeki Annapurna Dana trmanacan kaydetti.

2 ay sürecek trmann ardndan Pakistandaki 8 bin 58 metrelik zirveye trmanacan dile getiren Tunç Fndk, bu hedeflerine ulamak için altyap hazrlklarn ve antrenmanlarn aralksz sürdürdüünü belirtti.

- Buz trman yapmak isteyen daclar bekliyoruz

Patika Doa Sporlar Kulübü Bakan Mustafa Bingöl ise Erek Dandaki buz elalesinin trman yapmak isteyen daclar için önemli bir deer olduunu belirterek, unlar söyledi:

Amacmz bu elalenin tüm daclara açlmas. Bu konuda çalmalarmz var. Düzenli olarak elalenin oluumuyla ilgili ölçümler yapyoruz. Buz trman yapmak isteyen daclar bekliyoruz. Van Gölü havzas, buzul trman açsndan önemli. Amacmz bu tür etkinlikler düzenleyerek buralarn tantmn yapmak.

Ana Sayfaya Git