Buzhanede bekletilen hurmalara dikkat uyarısı

Ramazana sayılı günler kala iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, tezgahları süslemeye başladı. Kalitesine göre kilosu 200 liraya kadar çıkan hurmada bazı hileler yapıldığını söyleyen Esnaf İlyas Gönen, "Hurma buzhaneye konulunca birkaç sene dahi kullanılabiliyor. Yıkanıyor, kurutuluyor pirinç yağı sürülüp, tekrar satılıyor" dedi.

Haberler 28.03.2022 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lyas Gönen, ramazann en deerli besin kaynaklarndan biri olan hurmada talebin giderek arttn söyledi. Ramazan ay öncesinde ran, Tunus, Kudüs ve Medine hurmalarnn tezgahlarda yerini almaya baladn belirten Gönen, 10 liradan 200 liraya kadar hurma var. Hazrlmz yaptk. Önümüzdeki hafta çeitler daha da artacak. Medinenin birinci snf hurmasnn kilosu 200 lira. Medine ikinci snf hurmann kilosu 140 lira. Kudüs birinci snf hurmas 220 lira. eker hastalarnn daha fazla tercih ettii Irak hurmas az ekerlidir. Bunun da kilosu 30 lira. Tunus hurmas 20 lira. Yumuak hurmalar da çocuklar tarafndan rahatlkla tüketilebilir dedi.

UCUZU TERCH ETMESNLER

Vatandalarn hurma alverii yaparken dikkatli olmalar gerektiini ifade eden Gönen, Eski, tarihi geçmi, buzhanelerde saklandktan sonra ykanp tezgaha konan pazar yerlerindeki hurmalarn kilosu 5-10 liraya satlyor. Bu fiyata hurma olmaz. çünkü hurma ithal ediliyor. Ekonomi önemli olsa da kalite ve insan sal her eyin önünde gelir. Lütfen bilinçli tüketici olalm diye konutu. Gönen, öyle devam etti:

Hurma buzhaneye konulunca birkaç sene dahi kullanlabiliyor. Ykanyor, kurutuluyor pirinç ya sürülüp, tekrar satlyor. Vatandalarmz gerekirse iyi mal 1 kilo alacaklarna 250 gram alsnlar ama iyisini alsnlar. Ucuzdur vardr bir illeti pahaldr vardr bir hikmeti derler. Oruç tutanlara, gün boyu düen ekerlerini, iftarda hurmayla dengelemelerini tavsiye ediyorum.

Ana Sayfaya Git