Buzlanmaya aman dikkat

Buzlanma ihtimali olan yollarda ani manevra kaza getirebilir.

Haberler 24.12.2021 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yol ve Sürü Güvenlii Uzman ve Karayolu Trafik ve Yol Güvenlii Aratrma Dernei stanbul Temsilcisi Yiit Dedeolu, k aylarnda hava scaklnn sfr dereceye yaklat ve sfr derecenin altna dütüünde, buzlanma tehlikesinin had safhada olacan belirterek, ani direksiyon manevralarndan kaçnlmas gerektii uyarsnda bulundu.

Dedeolu, sürücülerin karl havalarda ve gizli buzlanmalarda araç kullanrken dikkat etmesi gereken hususlarda açklamalarda bulundu.

Yük ve yolcu tamacl yapan ticari araçlar için k lastii zorunluluunun 1 Aralkta baladn hatrlatan Dedeolu, özel araçlarn da kar lastii kullanmasn tavsiye etti.

K lastiinin sadece karl havalarda deil, 7 derecenin altndaki scaklklarda da yol tutuunu arttrdn kaydeden Dedeolu, O yüzden kar yamasa bile havalar souduu zaman, yaz lastiimizi, dört mevsim lastiimizi aracmzdan sökmeli, yerine k lastii takmalyz. Aksi takdirde normal lastikler sertleecei için yol tutmayacaktr. En ufak bir fren hamlemizde, aracmzn durmadn fark edeceiz ve bu da çok geç olacak, bir kazayla sonuçlanabilecektir. diye konutu.

Sürücülerin, k lastii olmasna ramen araçlarnda zincir bulundurmalar gerektiini vurgulayan Dedeolu, k lastiine yüzde yüz güvenilemeyeceini, buzlu zeminlerde bir yere kadar fayda salayabildiini belirtti.

- Dikkat edilecek hususlar

Dedeolu, sürücülerin k mevsiminde dikkat etmesi gereken hususlar ise öyle anlatt:

Sürücülerimizin k aylarnda dikkat etmesi gereken en önemli detay u. Hava özellikle sfr dereceye yaklat ve sfr derecenin altna dütüü anda, buzlanma tehlikesinin had safhada olaca zamanlardr. Hava scaklklar da köprü ve viyadükler, açk alanlar ya da güne almayan bölgeler ve krsal bölgeler çok daha fazla buzlanma tehlikesine maruz kalr. Bu hava scaklklarnda ve bu yol koullarnda sürü yapyorsak eer, ani manevralar, ani frenler, ani direksiyon manevralar yapmamaya özen göstermemiz lazm. Ayamz bir anda gazdan çekmemiz bile buzlanma olan bir zeminde aracmzn kontrolünü tamamen bizden çkartabilir. Ya da ani gaz art, ani direksiyon manevralar... Bunlar tamamen bizim için tehlike yaratacak unsurlardr. Bunlar öngörerek araç kullanmamz lazm.

- Motosiklet sürücüsü, zeminde bir parlt görüyorsa buz tehlikesinin olduunu öngörmeli

Motosiklet kullanclarnn da k lastii takmalarnn önemine iaret eden Dedeolu, motosikletlilerin buzlanma noktalarna dier sürücülerden daha fazla dikkat etmesi gerektiini ifade etti.

Souk havalarda frenleme mesafesinin daha uzun olduunu anlatan Dedeolu, Motosiklet sürücüleri, virajlara yaklarken ya da zeminde bir parlt görüyorsa, bir su birikintisi görüyorsa orada buz tehlikesinin olduunu öngörmesi gerekiyor. Özellikle sfr dereceye yakn derecelerde art ya da eksi yani üç derecede olabilir bu. Eksi bir, eksi iki de olabilir. Bu buzlanma tehlikesi demektir. Her gördüümüz su birikintisi ya da yol üzerindeki bir parlama, buz olabilir kaygsyla oraya girmesi gerekiyor. diye konutu.

Sürücülerin k artlarna uygun eksik donanmlarnda trafie çkmann kaza riskini yükselteceine dikkati çeken Dedeolu, öyle konutu:

Sürücülerimiz daha çok iin yaptrm ksmyla ilgileniyor. K lastii takmad için ceza yemesiyle, emniyet kemeri takmad için para cezasyla ya da trafikteki erit deitirme kurallarna uymad için trafik cezas yedii zaman bunu öfkeyle karlyor ve negatif olarak yorumluyor fakat her ey bizim can güvenliimiz için. Unutmayalm biz kendi canmz düünmüyorsak bile trafikte dier sürücülerle, insanlarla beraber var oluyoruz orada ve onlarn da cann riske atacak hamlelerin içerisinde bulunmamamz gerekiyor. Bu zaten olmas gereken kuraldr. Trafik kural bir de toplum kurallar gerei bunlar yapmamz gerekiyor. Hiçbir ey canmzdan kymetli deil, ne yediimiz para cezas ne baka bir ey.

Yiit Dedeolu, son zamanlarda kamyon, kamyonet ve tr gibi ar vasta araçlara arkadan çarpmak suretiyle meydana gelen ve ölümle sonuçlanan kazalarla gündeme gelen arka ve yan koruma demiriyle ilgili 2008 ylnda yaynlanan mevzuatn getirdii standartlara uyulmadn söyledi.

Ar vastalarn, otomobillere göre daha yüksek olduu için bir kaza esnasnda otomobillerin, bu ar vastann altna girebildiini ifade eden Dedeolu, u bilgileri paylat:

Koruma demiri tamamen arkadan çarpan aracn öndeki aracn altna girmesini engelliyor. Tek ilemi bu aslnda. çok basit bir ilev ama hayati bir ilev. Engelledii takdirde de aracn cam ksmndan olarak alaca darbeyi önledii için tabii ki kaza sonras oluan iddeti azaltarak hayatta kalmalarn salyor araç içerisinde bulunanlarn. Bu hayati bir durum. çünkü böyle bir durumda bu kaza yaandnda sürücünün bundan kaçma ans yok araç kabinin içerisinde.

Dorse veya kamyonlarn, koruma demiri olmamas durumunda 144 lira ile aracn trafikten men cezas olduunu aktaran Dedeolu, öyle devam etti:

Bir kaza olduu zaman arkadan çarpmalarda koruma demirinin olmay çok büyük bir sorun. çünkü araçlarn en zayf noktas olan az sütunu hasar görüyor ve direkt kazann etkisi aracn içerisine, kabin içerisine ulayor. Emniyet kemeri bile takl olsa sürücünün, ölümüne sebebiyet veriyor. Yani bu bir kiinin ölümüne sebebiyet vermekle e deer bir suç. Tabii ki çok ciddi sorumluluklar var bunun. Hem sürücü tarafnda hem de o aracn kaytl olduu irketler, irket yöneticileri için.

Ana Sayfaya Git