Buzlar çözülünce balık avlamaya başladılar

Van'da, aralıkta büyük bölümü buz tutan Zernek Baraj Gölü'nde buzların erimesiyle balıkçılar mesailerine başladı.

Haberler 15.03.2019 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gürpnar ilçesinde 105 milyon metreküp su kapasiteli gölün yüzeyinin büyük bölümü, souk havann etkisiyle üç ay önce buz tabakasyla kapland.

Havann snmasyla buzlarn çözülmesinin ardndan balkçlar mesailerine balamak için hazrlklarn tamamlad.

Baharla birlikte gölün buz tabakas eriyen ksmlarnda avlanan balkçlar, yakaladklar sazan ve alabalklar satarak geçimlerini salyor.

Gölde bulunan ancak don nedeniyle kullanlmayan balk kafesleri de buzlarn tamamen çözülmesiyle yeniden faaliyete geçirilecek.

- Buzlar çözülünce avlanmaya baladk

Balkç Mithat Doal, 21 yldr Zernek Baraj Gölünde balkçlk yaptn ve geçimini bu sayede saladn söyledi.

Gölün büyük bölümünün her yl aralkta buz tuttuunu anlatan Doal, u an göl yüzeyinin bir bölümü halen donmu durumda. Bir ksm scak havann etkisiyle çözüldü. Biz de u an yalnzca o bölümde avlanabiliyoruz. Göl yüzeyindeki buzlarn tamamen erimesi nisana kadar sürer diye tahmin ediyorum. dedi.

Balkç Hikmet Doal ise her yl buzda avlandklarn, ancak bu yl buz kalnlnn yeteri seviyeye ulamad için riske girmek istemediklerini dile getirdi.

Bu nedenle gölün güvenli bölümlerinde balkçlk yaptklarn ifade eden Doal, Haftada 3 defa avlanyoruz. Her defasnda 15-20 kilogram sazan ve alabalk çkarp, satarak geçimimizi salyoruz. diye konutu.

Havalarn snmasyla buzlar çözülmeye balayan göl, havadan görüntülendi.

Ana Sayfaya Git