Buzul göllerinde festival

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde güvenlik güçlerince gerçekleştirilen başarılı operasyonlarla terörden arındırılan 3 bin 400 rakımlı Cilo Dağlarında bulunan Sat Buzul Gölleri'nde düzenlenen "1. Doğa Sporları Festivali" renkli görüntülere sahne oldu

Haberler 02.07.2018 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Daclk Federasyonu Bakan Ersan Baar:

Özellikle bu bölge, daclar için çok önemli. Maalesef terör nedeniyle uzun süre kapalyd. Zirve trmann baaryla gerçekletirdik. Sanrm bu güzel trmantan sonra bu güzel ortamdan sonra gelecekte de trmanlarn says artacak

Hakkari Da ve Komando Tugay Komutan Tugeneral Emre Tayanç:

Burada öretim görevlisi, sporcu, madenci, i adam, kadnlar, hukukçular var. Burada tek yumruk gibi bir araya gelmek, u corafyada bana çok ümit veriyor

Hakkarinin Yüksekova ilçesinde, güvenlik güçlerince gerçekletirilen baarl operasyonlarla terörden arndrlan Cilo Dalarndaki Sat Buzul Göllerinde düzenlenen 1. Doa Sporlar Festivali çok sayda yerli ve yabanc ziyaretçiye ev sahiplii yapt.

Güvenlik güçlerince özellikle son zamanlarda yürütülen baarl operasyonlarla terörden temizlenen yayla ve doal güzelliklerin bulunduu alanlar, uzun aradan sonra ziyaretçilere açld.

Havalarn snmasyla Cilo Sat Gölleri ve Buzullar Daclk ve Doa Sporlar Dernei (CSAD) tarafndan 29 Haziran-1 Temmuzda 3 bin 400 rakml Cilo Dandaki Sat Buzul Göllerinde düzenlenen festival, renkli görüntülere sahne oldu.

Yerli ve yabanc 100ü akn doasever ve sporcunun katld festivalde trekking, yamaç paraütü, kano, yüzme ve da bisikleti gibi etkinlikler yer alrken katlmclara festival süresince yöresel yemekler ikram edildi.

Akam saatlerinde yaklan kamp atei etrafnda toplanan kampçlar, ay altnda gitar ve kaval eliinde ark söyledi, elendi ve halay çekti.

Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), 112 Acil Salk Hizmetleri ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanl (AFAD) ekipleri de festival alannda hazr bulundu.

- Terör nedeniyle uzun süre kapalyd

Türkiye Daclk Federasyonu Bakan Prof. Dr. Ersan Baar, AA muhabirine yapt açklamada, Cilo Sat Dalar trmannn 2018 yl programlarnda olduunu ve festival kapsamnda bu trman da gerçekletirdiklerini söyledi.

Festivale Türkiyenin dört bir yanndan dac ve sporcunun katldn belirten Baar, öyle devam etti:

Özellikle bu bölge daclar için çok önemli. Yabanc daclarn da gözdesi arasnda. Uzun süredir çk yaplmyordu. Bundan 15-20 yl önce resmi çklar yaplmt.Yine münferit daclarmz trman yapyor bu bölgede. Maalesef terör nedeniyle uzun süre kapalyd. Zirve trmann baaryla gerçekletirdik. Sanrm bu güzel trmantan sonra bu güzel ortamdan sonra gelecekte de trmanlarn says artacak. Burada herey çok güzel, herhangi bir sknt yok, güvenlik ile ilgili bir sorun da yaamadk.

Baar, federasyon olarak bölgeye ciddi arlk verdiklerini, 2019 eitim faaliyetlerini Hakkaride artracaklarn dile getirdi.

Bölgede dacln bütün branlarnn yaplabildiini ifade eden Baar, u deerlendirmede bulundu:

Bölgede 4 binin üzerinden birçok zirve bulunmakta. 4 bin metre yükseklii de Avrupada çok bulamyorsunuz. çou daclar için çok önemli bir yükseklik. O yüzden bir cazibe noktas. Bu cazibe noktasn biz hem spor adna hem de turizm adna iyi deerlendirmeliyiz. u anda inallah temellerini attk. Federasyon olarak inallah artk sürekli burada olacaz. Elimizden geleni yapyoruz. Bölgeye de ciddi bir talep var ve bu da güzel bir ey.

- Dokunulmam tamamen doal bir doayla bulutum

CSAD Bakan Azad Ölmez ise festivalin youn ilgi gördüünü, bunu, geleneksel hale getirmeyi hedeflediklerini vurgulad.

Hakkari dalarnn potansiyelini katlmclara sunmaya çaltklarn anlatan Ölmez, herkesin festivalden memnun kaldn söyledi.

Festivale Zonguldaktan katlan emekli öretmen Tülin Yücesan da Gelirken kayglarm vard. Buras hakknda hiçbir bilgim yoktu. çünkü ilk kez Hakkari ve Yüksekovaya geldim. çok beendim, çok memnun kaldm. Herkese tavsiye ediyorum. Gelip görsünler, ülkemizin her köesi ayr bir cennet, ayr bir güzellik. diye konutu.

Hrvatistandan gelen doasever Vladan Cosc de Buras çok nadir görülen doaya sahip yerlerden biri. CSAD Bakan Azat Beyin daveti üzerine geldim ve çok memnun oldum. Tarif ettiinin çok daha ötesinde bir güzellikle karlatm. Dokunulmam tamamen doal ve bakir kalm bir doayla bulutum. Herkese çok teekkür ederim. ifadelerini kulland.

Bölgenin Türkiyede görülmesi gereken ender güzellikteki yerlerden biri olduuna iaret eden katlmclardan Merve Durak da Doa harikas bir yer. Türkiyenin cennet köelerinden biri. Bence kendisine dacym, sporcuyum diyen herkesin buray görmesi ve yaamas lazm. dedi.

- Komutanlardan festival alanna ziyaret

Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutan Vekili ve emdinli 34. Hudut Tugay Komutan Tugeneral Erdoan Baykal ile Hakkari Da ve Komando Tugay Komutan Tugeneral Emre Tayanç, Sat Buzul Göllerinde düzenlenen festival alann ziyaret ederek doaseverler ve sporcularla sohbet etti.

Tugeneral Tayanç, burada yapt konumada, Burada öretim görevlisi, sporcularmz, madencisi, i adam, kadnlarmz, hukukçularmz var. Burada tek yumruk gibi bir araya gelmek, u corafyada bana çok ümit veriyor. nallah bana göre bu bulama aslnda Biz buray turizm, hayvanclk, madencilik her ey için kullanacaz gibi bir dua hükmünde. diye konutu.

Festival süresince güvenlik tedbirleri alan Türk Silahl Kuvvetlerine teekkür eden doaseverler ve sporcular, komutanlara ziyaretlerinden duyduklar memnuniyeti dile getirerek çay ve yemek ikramnda bulundu.

Ana Sayfaya Git