Çağın hastalığı: zoom yorgunluğu

Kronik yorgunluk, ruhsal yorgunluk, bahar yorgunluğu derken nur topu gibi bir yorgunluğumuz daha oldu: “Zoom yorgunluğu” Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre çevrimiçi toplantılar beyinde olumsuz etkiler yaratıyor. Anksiyete ve stres bozukluğuna yol açan bu durumla ilgili Yıldız Teknik Üniversitesi’nde de bir araştırma yapıldı. 470 üniversite öğrencisinden oluşan katılımcılarda yüksek düzeyde zoom yorgunluğu gözlendi.

Haberler 16.06.2021 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

COVID-19 birlikte hayatmza giren birçok yeni kavram var. Onlardan biri de giderek dijitalleen dünyada hem i hem de eitimin ayrlmaz bir parças olan zoom Ancak bu görüntülü iletiim platformu yorgunluu da beraberinde getirdi. toplantlar ve derslerin büyük oranda çevrimiçi yapld son bir buçuk ylda ekrana bal birçok rahatszlk da gün yüzüne çkt. Zoom yorgunluu da bunlardan biri.

ÖRENCLER ZOOM YORGUNU

Yldz Teknik Üniversitesi Eitim Fakültesi Dekan Prof. Dr. M. Engin Deniz ve arkadalar konuyla ilgili Türkiyedeki üniversite örencileri üzerinde bir çalma gerçekletirdiler. 470 kiinin katld çalmada, üniversite örencilerin yüksek düzeyde zoom yorgunu olduklar ortaya çkt. çalmada elde edilen sonuçlara göre katlmclarn depresyon düzeyleri, anksiyete düzeyleri ve stres düzeyleri zoom yorgunluu ile yakndan ilikili bulundu. çevrimiçi ortamdaki yorgunluk, gerçek hayattaki olumsuz psikolojik durumlarn da ortaya çkmasnda etkili. Aratrmaya göre katlmclarn depresyon düzeylerinin yaklak yüzde 29u anksiyete, yüzde 19u stres ve yüzde 25i de zoom yorgunluu ile açklanyor. Bununla birlikte zoom yorgunluu yaam doyumu ve akademik iyi olu gibi baz olumlu özellikleri de olumsuz olarak etkileme potansiyeli tayor.

YARIM SAATTEN FAZLASI ZARARLI

YTÜ akademisyenlerinin zoom yorgunluu (zoom fatigue) üzerine yaptklar aratrmalara göre yarm saati geçen çevrimiçi toplantlar beyinde olumsuz etkiler meydana getirebiliyor. Kalc bozukluklara da davetiye çkaran bu durum, ara verilmeksizin yaplan toplantlarn insan sal üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koyuyor.

SON BR AYDA 3 MLYON SAAT DERS

nsanlarn uzaktan çalmaya ve eitime balamalar ile birlikte video konferanslarn önemi ve kullanm artmaya balad. Sadece geçtiimiz ay içerisinde zoom üzerinden yaplan 3 milyon saat ders yaanan yorgunluun iddetini gözler önüne seriyor.

KADINLAR DAHA çOK ETKLENYOR

Stanford Üniversitesindeki aratrmaclar yaynladklar makalede, birçok çalann arka arkaya video konferanslarla geçen bir günün ardndan yaadklar yorgunluu tanmlamak için Zoom yorgunluu ifadesini kullandlar. Dünyann dört bir yanndan 10 bin katlmcyla gerçekletirilen anket çalmas çarpc sonuçlar dourdu. Görüntülü toplantlar kullananlarn yaad yorgunluk veya bitkinlik hissini derecelendiren çalma, uzun toplantlar olan ve toplantlar arasnda daha ksa mola verenlerin yüksek derecede zoom yorgunluu yaadn gösteriyor. Ayrca, kadnlar erkeklerden daha fazla zoom yorgunluu yayor. Her 7 kadndan 1i görüntülü toplantlarn kendilerini ar yorgun hale getirdiini belirtirken, bu oran erkekler için 20 kiide 1 olarak sonuçland.

ZOOM YORGUNLUUNUN DÖRT NEDEN

Stanford Üniversitesi iletiim uzman Profesör Jeremy Bailenson görüntülü toplantlarn insanlar yorgun hissettiren yönlerini öyle açklyor:

Ayna efekti: Birçok görüntülü toplant uygulamasnda katlmclar her zaman kendilerini görüyorlar. Bu, sürekli yüzünüzün önünde bir ayna bulundurmaya benzer ve insanlar kendilerini görebildikleri zaman daha fazla özeletiri yapma eilimindedirler.

Fiziksel hapsedilme hissi: Kamera mercei toplant srasnda hareket alanmz snrlar ve vücudumuzu hareket ettirme özgürlüüne sahip olmann yaratclk ve örenme ile güçlü bir balants vardr.

Baklyormu hissi: Görüntülü toplantda ekran yüzlerle doludur ve hepsi dorudan bize bakyormu gibi görünür. Geleneksel toplantlarda ise sadece söyleyecek bir eyimiz olduunda dikkatin öznesi olduumuzu hissederiz..

Kendini ifade etmek için artan çaba: Gerçek hayatta tantmzda, birbirimizin beden dilini sezgisel olarak anlarz. Görüntülü toplantlarda ise, bir yandan konumak istediimizi veya biriyle hemfikir olduumuzu açkça belirtmek ve dier yandan dier insanlarn vücut dilini video araclyla yorumlamak için daha çok enerji harcyoruz.

Ana Sayfaya Git