Çağrılar karşılık bulmadı!

Kışanak ve Anlı'nın gözaltına alınmasına karşı HDP'nin "sokağa çıkın" çağrısı yine karşılık bulmadı. Bölge halkı çağrılarından dikkat çekici şekilde uzak durarken, dün belediye önünde toplanan 300 kişilik grup, polis müdahalesiyle dağıldı.

Haberler 27.10.2016 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

7 Haziranda tarihinin en yüksek oy oranna ulaan ve 5 ayda 1 milyon oy kaybederek, 1 Kasmda yüzde 10 barajn klpay geçerek Meclise giren HDPnin sandktaki bu kayb ve iddete yönelik tavr sokaa da yansd. Diyarbakrda 576 bin seçmeni gözüken HDPnin, Kanak ve Anl için yapt sokaa çkn, belediye önünde toplann çars, sonuç vermezken HDP ve DBP yöneticileri ile baz belediye çalanlarndan oluan 300 kiilik grup, polisin uyars üzerine dalmaynca, tazyikli su kullanarak datt. 25 kii gözaltna alnd.

BELEDYE ÖNÜNDE TOPLANDI

Büyükehir Belediyesi Bakan Gültan Kanak ile Ebakan Frat Anlnn gözaltna alnmasyla ilgili olarak sokaa çkma çarlar bir kez daha yaht bulmad. Kanak ve Anlnn gözaltlarnn ardndan beklenilen reaksiyonun görülmedii kent genelinde, yaam normal seyrinde devam ederken belediye binas çevresi bata olmak üzere güvenlik güçleri tedbirlerini artrd. HDP Ve DBPnin çars üzerine, saat 11.00 sralarndan itibaren belediye binas önünde 300 kadar bir grup topland.

300 K BLE TOPLANMADI

HDP E Genel Bakan Figen Yüksekdan da bulunduu kalabaln biraraya gelip açk alanda açklama yapmalarnn yasak olduunu belirten polis yetkilileriyle HDPli vekiller arasnda zaman zaman gerginlik yaand. Polisin TOMA ile tazyikli suyla müdahalesinden milletvekillerinin de etkilendikleri görüldü. Polisin belediye çevresinde ald önlem sürerken, aralarnda eski Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve Büyükehir Belediyesi Genel Sekreteri Zülküf Karatekinin de bulunduu 25 kii gözaltna alnd. Polisin belediye çevresinde ald önlem sürüyor.

KAYYUM ATAMALARININ ARDINDAN

çileri Bakanlnn kanun hükmünde kararname kapsamnda belediyelere kayyum atamasnn ardndan örgüt liderlerinden Murat Karaylan, Kayyumlar hedef alacaz. Halk bunlara izin vermesin, belediyelerde nöbet tutsun tehdidinde bulunmutu. HDP E Genel Bakan Figen Yüksekda da bu süreçte Kayyumlar tanmayacaz, çaltrmayacaz. Gerekirse halkla birlikte belediyelerde nöbet tutacaz açklamalaryla halk sokaa dökmek istemiti. Ancak sonuç HDP açsndan hayal krkl oldu. Baz küçük çapl gösteriler dnda sokaa çkan olmad.

15 TEMMUZA BENZETT!

HDP E Bakan Selahattin Demirta da milletvekillerine yönelik soruturmalar öne sürerek soka iaret etti. Ekim aynn banda bir gazeteye röportaj veren Demirta, darbe kart direnii kullanarak yapt çarda 15 Temmuz gecesi tankn topun karsna çkmak ne kadar meruysa bizim seçmenimizin de ayn kararllkla sokakta olmas o derece merudur demiti. Demirtan bu çars sokakta karln bulmad ama Meclisteki partilerin tepkisini çekti. HDP de tepkiler üzerine geri adm atmak durumunda kald. Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, iddet içeren bir çarda bulunmadklarn, demokratik protesto hakknn kullanlmasndan yana olduklarn savundu.

15 STK TEMSLCS

Bu arada aralarnda Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas, Ticaret Borsas, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlii nin de bulunduu i çevrelerini temsil eden 15 sivil toplum kuruluu, ebakanlarn gözaltna alnmasyla ilgili yazl bir açklama yapt. Hem ülke olarak, hem bölge olarak zor bir süreçten geçildii i camias olarak son gelimelerden ciddi bir ekilde kayg duyduklar belirtilen açklamada öyle denildi:

KAYGILI BR SÜREç

Hepimizin bildii üzere dün gece Diyarbakr Büyükehir Belediyesi e bakanlar gözaltna alnmlardr. Böylesi bir tutum demokratik sivil siyaset alanlarn daraltmakta, sivil siyasete olan inanc zayflatmaktadr. Yaadmz ve yaamakta olduumuz sorunlar daha da derinletirmektedir. Bizler aada imzas olan i camiasnn sivil toplum örgütleri olarak unu ifade etmek isteriz ki; siyasal görüleri ne olursa olsun bölgemizde sivil siyaset yapanlara dönük silahl saldr, operasyon, ve tutuklamalar doru bulmadmz açkça belirtmek isteriz. Bu tür giriimler ve tutumlar toplum olarak ihtiyacmz olan diyalog kanallarn tkamakta sorunlarmz içinden çklamaz bir hale getirmekten baka bir ie yaramayacaktr. Geçmite yaadmz deneyimler bunu bize göstermitir. Bu açdan herkesi ve her kesimi saduyulu davranmaya davet ediyor ve toplumu geren bu gözalt kararna biran önce son verilmesi gerektiinin altn çizmek istiyoruz.

Ana Sayfaya Git