Cami cemaatinden "elektrik" ve "imam" tepkisi

Diyarbakır’da Çarıklı Yeşil Vadi Merkez Camii'nin kadrolu imamının görevini layıkıyla yerine getirmediğini savunan vatandaşlar, borç nedeniyle kesilen elektrik yüzünden de ibadetlerini yapamadıklarını ifade etti.

Haberler 26.07.2019 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda çarkl Yeil Vadi Merkez Camisine müftülük tarafndan vazifelendirilmi imamn görevini yapmamas nedeniyle, vakit namazlarnda kendi aralarnda imam tayin ederek ibadetlerini eda eden cami cemaati, ödenmeyen elektrik borcundan dolay oluan enerji kesintisi problemini de seyyar kablo ile komudan tedarik ederek ezan sesinin duyulmasn salyor.

Merkez Sur ilçesine bal çarkl Yeil Vadi Merkez Camii, hayrseverlerin katklaryla geçen yl tamamlanarak hizmete açld. ddialara göre Sur ilçe Müftülüü tarafndan görevlendirilen imam vazifesini yapmaynca, caminin eksiklikleri ile ilgilenecek kimse olmadndan skntlar ba göstermeye balad.

Söz konusu camiyi i adamlarnn katklar, cami dernek bakan ve ihtiyar heyetinin desteiyle bu konuma getirdiklerini belirten Yeil Vadi Mahalle Muhtar Faysal Güngör, elektrik kesintisine ilikin sknt yaadklarn dile getirerek, Her eyimiz tamam dediimizde elektrik sorununun çkacan hiç düünmemitik. DEDA elektriimizi kesti. Vakit namazlarnda ezan sesini duyamyoruz. Nedeni ise, ödenmeyen elektrik faturasndan dolay elektriin kesilmesidir. dedi.

Kiliselere yaplan hizmetin camilere yaplmadn söyleyen Güngör, konuyla ilgili daha önce Sur Müftülüüyle görütüünü onlarn da camiler için ödenek istediklerini ve ne zaman geleceinin belli olmadn söylediklerini aktard.

mam uyuyor, onu uyandramyoruz

mamn görevini yapmadn, konu ile alakal ikyette bulunduklarn belirten Güngör, Ramazan aynda bu camiye geldiimde imam yoktu. Cami cemaatine sorduumda imam uyuyor, onu uyandramyoruz dediler. Cami cemaati, imamn görevini yapmad konusunda defalarca ikyette bulunmu. mam müftülüe ikyet ettiimizde bize, imamn skntl olduu, kendine yer aray içerisinde olduu, imza toplanmas halinde buradaki görevden alnaca söylendi. eklinde konutu.

Elektrik sknts ile ilgili olarak ise yetkililerle görütüklerini belirten Merkez Cami Dernei Yönetim Kurulu Bakan Mahmut Diner, u an elektrik problemimiz var. Yetkililerle görütük, tüm kaplar çaldk, bir yant alamadk. 10-15 gündür bu cami elektriksizdir. Buraya 1,5 trilyonluk (milyon) yatrm yaptk. Eer müftülük 500 lira ödemiyorsa istifa etsin. Sur ilçesinde yaklak 500 cami var ve müftülük bu camilerin faturalarn ödemiyorsa bizim caminin faturasn da ödemesin. diye konutu.

Elektrik ihtiyacn komudan seyyar olarak tedarik ettiklerini söyleyen Diner, Enerji Bakanl ile görütüm. Enerji Bakanln aramamdan sonra elektrik verildi ve iki gün sonra tekrar kesildi. ki bin haneli bir köyde 200 liralk bir fatura üzerinde DEDA ve müftülük anlaamyorsa bu köyün suçu nedir? ifadelerini kulland.

Kiliselerin parasn yatranlar camilerin de parasn yatrsn

Diner, DEDA, fatura borcumuz olduundan dolay elektriimizi kesiyor. Kiliselerin parasn ödeyenler, camilerin de parasn ödesinler. Camiler ikinci planda kalmamal. Kendi kurum elektriini yatran müftülük neden caminin elektrik faturasn yatrmyor? Sur ilçe müftülüü camimizi kontrole gelmiyor, müfettilerini göndermiyor, ihtiyacmz sormuyor. dedi.

çektikleri skntlardan dolay yetkililerden yardm talep eden cami cemaatinden Veysi Renkligün, Borcundan dolay elektriimiz kesiktir. Bu konuda yetkililerden yardm istiyoruz. Elektrik olmadndan dolay klimalar çalmyor, gelen insanlar da camiden kaçyor. çocuklarnz ile camiye gelin diyenler bu ekilde kapy kapatyorlar. Scaa dayanamadndan dolay çou insanmz camiye gelemiyor. Diye belirtti.

Camimiz sahipsizdir

Hac smet Ermi ise, mammzn ve elektriimizin olmamas gibi skntlarmz var. Cami sahipsizdir. Kap kilitlenmiyor. Elektrik borcu için vatandalardan para toplamamz söyleniyor, nasl toplayacaz? Caminin yapm için 2 milyon lira para topladk yetmez mi? dedi.

mam olmadndan dolay kendi aralarnda imam tayin ettiklerini dile getiren Ermi, mam helal-haram bizden iyi biliyor. Görevine gelmeyeni biz zorla getiremeyiz. lçe müftüsünden imam istedik, imamn olmadn belirttik. Buradaki mahalle sakinleri imamlk yapyor, onlar da olmasa ben imamlk yapyorum. fadelerini kulland.

Müftülükten iddialara yant

Yaananlar üzerine LKHAnn görütüü Sur lçe Müftülüü yetkilileri, camilerin aydnlatma giderlerinin Diyanet leri Bakanl tarafndan karlandn belirterek, u an itibariyle ödenek salanmadndan dolay faturay ödeyemiyoruz. Ödenek saland takdirde camimizin elektrik faturas ödenerek bu sknt giderilecektir. dedi.

Yetkililer, söz konusu cami imamnn görevini yerine getirmedii iddialarna ilikin ise u ana kadar tarafmza yazl olarak herhangi bir ikyet yaplmamtr. ifadesini kulland.

DEDA: Borç ödenirse enerji tekrar verilecek

Elektrik kesintisi iddialarna yönelik Dicle EDA yetkilileri ise, oluan elektrik faturas borcundan dolay enerjinin kesildiini, faturann ödenmesi durumunda enerjinin tekrar verileceini belirtti.

Ana Sayfaya Git