Camiler ramazan'a hazır

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yıllara meydan okuyan ecdat yadigarı camiler, yürütülen çalışmalarla ramazana hazır hale getirildi.

Haberler 13.04.2021 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazanda vatandalarn yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine uygun ekilde ibadetlerini gerçekletirebilmesi için Diyarbakr, Mardin ve Siirtte aralarnda tarihi yaplarn da bulunduu camiler, Kuran kurslar ve mescitlerde temizlik ve dezenfeksiyon ilemi yapld.

Hem yerli ve yabanc turistler tarafndan ziyaret edilen, ibadete açk tarihi yaplarda ve dier camilerde müftülük ve belediye i birliiyle ramazan ay için oluturulan özel ekipler tarafndan genel temizlik yapld hem kapal alanlar hem de avlular dezenfekte edildi.

çalmalarn salgn tedbirlerine uygun ekilde ramazan boyunca periyodik olarak yaplmas planlanyor.

DYARBAKIR

Diyarbakrda salgn ile mücadele tedbirleri kapsamnda camilerde dezenfeksiyon ve temizlik çalmas yapld.

Sur lçe Müftüsü smail Fakirullaholu, slam aleminin ramazan ayn imdiden tebrik ettiini, bu ayn hürmetine tüm insanln salgndan kurtulmasn dilediini söyledi.

lde 2 bin, Sur ilçesinde de 250 caminin bulunduunu dile getiren Fakirullaholu, Bu camilerimiz belediye ve görevli arkadalarmz tarafndan derinlikli bir temizlik yaplarak cemaat için hazr hale getirildi. Her bir camimiz mimari aheser nitelikte. çok youn turist ve cemaat aknna uramakta. Ramazan ay boyunca da temizlik çalmalarmz aralklarla devam edecek. dedi.

Fakirullaholu, ilçede tarihi 40 camiden özellikle slamn 5. Harem-i erifi olarak kabul edilen Ulu Cami ile Hazreti Süleyman ve Nebi camilerinin youn ziyaret edildiini aktard.

smail Fakirullaholu, ibadet için camilere gelen vatandalarn daha temiz bir ortamda rahat ibadet etmeleri için hal, ayakkablk, mihrap ve minber kürsüsü gibi her bir noktay sürekli temizlediklerini belirtti.

Salgn döneminde vatandalarn herhangi bir tehlikeye maruz kalmamas için bu ilemi çok dikkatli yerine getirdiklerini aktaran Fakirullaholu, özellikle Ulu Cami, Hz. Süleyman ve Nebi camilerinde vatandalarn dini sorularn yantlamak için din hizmeti uzmanlarnn bulunaca fetva bürolarnn hizmet vereceini bildirdi.

Fakirullaholu, Rabbimden eskisi gibi, sosyal mesafe olmadan, saflarn sk olduu, camilerin dolaca o günlere bizleri kavuturmas için dua ediyorum. diye konutu.

MARDN

Mardinde Kovid-19 ile mücadele sürerken ramazanda din hizmetinin aksatlmadan sürdürülmesi için müftülük ve belediye tarafndan gerekli hazrlklar tamamland.

Vali ve Mardin Büyükehir Belediye Bakan Vekili Mahmut Demirtan talimat dorultusunda ramazan ay için özel ekipler oluturuldu.

Medeniyetler ehri Mardinde aralarnda tarihi yaplarn da olduu camilerin genel temizliini yapan ekipler, dezenfeksiyon ilemi yürüttü.

Ramazan aynda ibadete hazr hale getirilen camilerde haftada iki gün temizlik çalmas yaplacak.

Artuklu Belediyesi ekiplerince de tarihi camilerin gül suyu sklarak daha güzel kokmas salanyor.

Mardin Büyükehir Belediyesi Salk leri Daire Bakanl Halk Sal ube Müdürü Cengiz Öztürk, merkez camiler bata olmak üzere bütün camilerin dezenfeksiyon ilemlerinin tamamlandn belirtti.

Ramazan ay için özel ekipler oluturduklarn ifade eden Öztürk, Haftada 2 veya 3 defa dezenfekte etmeyi planlyoruz. dedi.

Öztürk, bu dönemde tarihi camilere hem ramazan hem de turizm sezonunun balamasyla turistlerin ilgisinin arttn aktard.

Cengiz Öztürk, vatandalarn daha rahat ve huzurlu ekilde ibadet yapabilmesi için çalmalarn süreceini belirtti.

Vatandalardan Aydn Kaya Yardmc, ramazann salk ve hayr getirmesini diledi.

Camilerde özellikle son zamanlarda temizlik çalmalarnn younlatn gördüklerini belirten Yardmc, Valimizden, yetkililerimizden Allah raz olsun. nallah gelecek ramazan aynda Allah bu musibeti üzerimizden kaldrr. dedi.

Tarihi camileri gezen Özlem Paaolu da belediye ekiplerinin yapt temizlii gördüklerini, bundan memnuniyet duyduklarn aktard.

Paaolu, Ramazan ay münasebetiyle bütün camilerde hazrlk yaplyor. Camiler temizlenmi, gül suyuyla ykanm. Mardin Büyükehir Belediyesine çok teekkür ediyoruz. En ksa zamanda insanlarn üzerinden bu musibetin kalkmasn diliyoruz. eklinde konutu.

SRT

Siirtte de tarihi yaplarn bulunduu il genelindeki 623 cami ve mescitte hazrlklar tamamland.

Vali ve Belediye Bakan Vekili Osman Hacbektaolunun talimatyla belediye ekipleri tarafndan 892 yllk Ulu Cami, 116 yllk eyh Muhammed El Münkedir Camisi ve 1895 ylnda yapld bilinen Babuddarp Camisinin de aralarnda yer ald camiler, Kovid-19 salgnna kar dezenfekte edildi.

Türkiyenin en eski camilerinden biri olan ve minaredeki kitabeye göre 1129 ylnda yaptrlan, Anadolu Selçuklu mimarisinin özelliklerini yanstan Ulu Caminin ayrca avlusu ve bahçesine de bakm yapld.

Tarihi Ulu Cami imam Nezir Obut, af ve mafiret ay ramazanda vatandalarn ibadetlerini daha rahat bir ekilde yerine getirebilmesi için gerekli hazrln yapldn belirtti.

Salgna kar maske, mesafe ve temizlik kurallarna riayet edildiini dile getiren Obut, slam ailemi 11 ayn sultan ramazan, Kovid-19 tedbirleri ile karlamaya hazrlanyor. Camilerimizde tüm namaz vakitlerinde ibadet yaplabilecek. Öle namazndan sonra mukabeleler okunacak, ikindi namazndan sonra vaaz verilecek. dedi.

Obut, tarihi caminin dezenfekte edildiini, tüm hallarn ykandn, elektrik ve ses sistemlerine bakm yapldn aktard.

Vatandalardan zzet Üzüm de koronavirüs salgnnn bir an önce bitmesini dileyerek, Camilerimizde ibadetlerimizi rahat ekilde gerçekletireceiz. Camiler dezenfekte edildi. Allah, salk, shhat verdii sürece bunlar da atlatacaz. Devlet büyüklerimizin maske, mesafe ve temizlik ile ilgili getirdii kurallar uyguluyoruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git