Camilerde sabit oturak yasak!

Diyanet İşleri Başkanlığınca, cami ve mescitlerde, ima ile namaz kılanlar için oluşturulan sabit oturakların bulunduğu müstakil mekanlar kaldırılacak

Haberler 18.12.2019 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanlnca, cami ve mescitlerde tabure ve sandalye üzerinde namaz klnmas konusuna ilikin yaynlanan genelgede, cami ve mescitlerde ima ile namaz klanlar için oluturulan sabit oturaklarn bulunduu müstakil mekanlarn kaldrlaca bildirildi.

Diyanet leri Bakan Ali Erba imzal, il ve ilçe müftülüklerine gönderilen genelge kapsamnda, dini açdan zorunlu ve meru bir sebep bulunmadkça namaz klmak amacyla camilerde sralar halinde sabit oturaklarn yaplmasnn, cami doku ve kültürüyle badamad, hastalk ve özürlülük gibi herhangi bir rahatszl bulunanlarn zorunlu olmadkça namazlarn sandalyede deil, yere oturarak klmalarnn uygun olduu konusunda vatandalar bilgilendirilecek.

Genelgede, bu konuda önceki talimat, genelge ve Din leri Yüksek Kurulunun karar hatrlatlarak, bu kararlarn verilmesinin ardndan geçen süre zarfnda, tabure ve sandalyede namazlarn klanlar için cami içinde cemaat ve saf düzeninin dnda ya da gerisinde belirli mekanlar oluturulduu, bu durumun cami adabna ve cemaat ruhuna uygun olmad belirtildi.

Söz konusu durumun, cami cemaati arasnda birtakm huzursuzluklar ve tartmalarn yan sra cami içi estetie uygun olmayan görüntülerin de ortaya çkmasna neden olduu dile getirildi. Özellikle cami içinde sabit oturaklardan müteekkil müstakil mekanlarn oluturulmasnn, cami doku ve kültürüyle badamad ve ima ile namaz klma eklinin de tartmalara sebep olduuna iaret edildi.

DN LER YÜKSEK KURULUNUN YEN KARARLARI

Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulunca, tabure ve sandalye üzerinde ima ile namaz klnmas hususu tekrar deerlendirilerek, yeni kararlar alnd. Buna göre, namaz normal ekliyle ayakta klmaya gücü yetmeyen kiiler, namaz oturarak, kendi durumlarna göre diz çökerek, bada kurarak, ayaklarn yana veya kbleye doru uzatarak klabilecek.

Ayakta durabilen ve yere oturabildii halde secde edemeyenler, namaza ayakta balayp rükudan sonra yere oturarak secdeleri ima ile yapabilecek. Ayakta durabildii halde oturduktan sonra ayaa kalkamayanlar, namaza ayakta balayp secdeden sonra namaz oturarak tamamlayabilecek.

Ayakta durmaya ve rüku yapmaya gücü yettii halde yere oturamayanlar, namaza ayakta balayp rükudan sonra secdeyi tabure ve benzeri bir ey üzerine oturarak ima ile eda edebilecek. Ayakta durmaya gücü yetmeyen ve yere de oturamayan kiiler ise tabure, sandalye ve benzeri bir ey üzerine oturarak rüku ve secdeleri ima ile yerine getirebilecek.

MAZERETLERN VCDANEN RAHATLATMASI GEREKYOR

Namazn tabure, sandalye ve benzeri eyler üzerinde klanlarn ileri sürdüü mazeretlerin, kendisini vicdanen rahatlatacak boyutta olmas ve namaz asli ekline uygun olarak klmaya engel olmayacak hafif bedensel rahatszlklarn, bu konuda meru mazeret olarak görülmemesi gerekecek.

Dini açdan zorunlu ve meru bir sebep bulunmadkça namaz klmak amacyla camilerde sralar halinde sabit oturaklarn yaplmasnn, cami doku ve kültürüyle badamad, bu sebeple hastalk ve özürlülük gibi herhangi bir rahatszl bulunan kimselerin, zorunlu olmadkça namazlarn sandalyede deil, yere oturarak klmalarnn uygun olduu konusunda da vatandalar bilgilendirilecek.

NAMAZLARIN OTURARAK VEYA TABURE ÜZERNDE NASIL KILINACAI ANLATILACAK

Ayrca namaz klarken hiçbir ekilde oturmas mümkün olmayacak tarzda rahatszl olanlar, katlanabilir taburesini alp safa dahil olarak namazlarn klabilecek.

Cami görevlileri tarafndan engelli, yal ve mazeret sahibi olan vatandalarn namazlarn oturarak veya tabure üzerinde nasl klacaklar vaaz, hutbe, yazl ve görsel basn araclyla anlatlacak.

Ana Sayfaya Git